20.8 C
Athens
16.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Στήριξη από τις εφετειακές επιτροπές Θεσσαλονίκης και Πάτρας σε Σεβαστίδη για την αντιπαράθεσή του με Βερβεσό


    Την στήριξή τους προς τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδη σε σχέση με την αντιπαράθεση του με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρη Βερβεσό, εκφράζουν με επιστολές τους οι εφετειακές επιτροπές Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Μάλιστα, στις ανακοινώσεις τους οι δυο εφετειακές επιτροπές αναφέρονται και στο αίτημα που είχε υποβάλλει προ ημερών ο κ. Βερβεσός προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας περί καταγραφής από τους δικηγόρους, μέλη των Συλλόγων, των δικαστών που καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων.
    Συγκεκριμένα, η επιστολή που εξέδωσε για το θέμα η εφετειακή επιτροπή Θεσσαλονίκης έχει ως εξής: «Υστερα από τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις και αποφάσεις των θεσμικών εκπροσώπων των δικηγόρων, εκφράζουμε, απερίφραστα, τη στήριξή μας προς τον Πρόεδρο της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορο Σεβαστίδη, λόγω των πρόσφατων επαναλαμβανόμενων, σε βάρος του, προσωπικών επιθέσεων και αναφορών που δέχθηκε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και άλλα θεσμικά όργανα του Δικηγορικού Σώματος της χώρας, που, εκτός των άλλων, ακυρώνουν το θεσμικό του ρόλο και τους αγώνες που έδωσε και δίνει για την προάσπιση του κύρους της δικαιοσύνης και των λειτουργών της και όχι για την προάσπιση προσωπικών του συμφερόντων. Απερίφραστη, όμως, είναι και η αντίθεσή μας στις πρόσφατες εξαγγελίες των ίδιων θεσμικών εκπροσώπων των δικηγόρων περί ελέγχου των δικαστών για την υπηρεσιακή απόδοσή τους, για τον οποίο, όπως είναι γνωστό, θεσμικά αρμόδια είναι άλλα όργανα της πολιτείας. Παράλληλα, ξεκινώντας από την πάγια θέση μας ότι ο δικηγόρος είναι διαχρονικά συλλειτουργός της δικαιοσύνης, εκφράζουμε την ευχή να επιδειχθεί νηφαλιότητα, ιδίως στην έκφραση του δημόσιου λόγου, ώστε η πρόσφατη κρίση που προκλήθηκε και η όξυνση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Δ.Ε. και των δικηγόρων, που οδηγεί σε αδιέξοδο και μάλιστα για ήσσονος σημασία ζήτημα, μη υφιστάμενο στην πραγματικότητα, να εκτονωθεί τάχιστα και να σταματήσει εδώ, καθώς αποπροσανατολίζει τους δικηγόρους και τους δικαστές από τα πραγματικά προβλήματα της δικαιοσύνης, κι ενώ η συνεργασία δικαστών και δικηγόρων, στις μέρες μας, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Τέλος, ευελπιστούμε και προσβλέπουμε στην άμεση επαναφορά ενός γόνιμου δημόσιου διαλόγου μεταξύ των δύο (θεσμικών) πλευρών για όλα τα θέματα που απασχολούν το χώρο της δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών αυτής χώρας». Την συγκεκριμένη επιστολή υπογράφει η Πρόεδρος της Εφετειακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Σοφία Μαντζακίδου και τα μέλη της Άννα Τσόρμπα, Κων. Χαρίσης και Εύη Σελησίου
    Στη δεύτερη επιστολή, της εφετειακή επιτροπής της περιφέρειας του Εφετείου Πατρών αναφέρονται τα εξής: «Από τις τοποθετήσεις και τις αποφάσεις των θεσμικών εκπροσώπων των δικηγόρων των τελευταίων ημερών που δημοσιοποιήθηκαν, οι οποίες συνοψίζονται στις επαναλαμβανόμενες προσωπικές αναφορές σε βάρος του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος κου Χριστόφορου Σεβαστίδη και στην από 16.12.2019 πρόσκληση του Πρόεδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για ενημέρωση ονομαστικά περιπτώσεων δικαστών που συστηματικά και αδικαιολόγητα καθυστερούν υπερβολικά στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και συγκεκριμένα πέραν του τριμήνου στις περιπτώσεις ασφαλιστικών μέτρων και πέραν του οκταμήνου στις λοιπές πολιτικές διαδικασίες, όπως επίσης και δικαστών, που εκδίδουν προδήλως αβάσιμες αποφάσεις, θεωρούμε απαραίτητο να πάρουμε θέση. Γι αυτό, εκφράζουμε τη στήριξή μας προς τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε. και τον θεσμικό του ρόλο, ενάντια στις επαναλαμβανόμενες δημόσιες προσωπικές αναφορές και επιθέσεις που δέχεται. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε εξαγγελίες και δημόσιες τοποθετήσεις των θεσμικών εκπροσώπων των δικηγόρων περί ελέγχου των δικαστών για την υπηρεσιακή τους απόδοση όπως διατυπώθηκε στην προαναφερόμενη πρόσκληση του Πρόεδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Προσβλέπουμε στην ενίσχυση ενός ομαλού πλαισίου συμπόρευσης δικαστών και δικηγόρων που επιβάλλεται από τον ίδιο το σκοπό που αμφότεροι υπηρετούμε διαχρονικά, την ορθή και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης στα πλαίσια του κράτους δικαίου». Την συγκεκριμένη επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος της εφετειακής επιτροπής Πάτρας, Μιχαήλ Τσέφας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ