19.9 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Αντισυνταγματική η χορήγηση επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού μόνο στις γυναίκες δικηγόρους


    «Κόκκινη κάρτα» ύψωσε το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας στον ΕΦΚΑ για την χορήγηση επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού μόνο στις γυναίκες δικηγόρους και όχι και στους άνδρες πατέρες δικηγόρους. Το δικαστήριο με απόφασή του. έκρινε αντισυνταγματική την συγκεκριμένη διάκριση και δικαίωσε πατέρα δικηγόρο, ο οποίος είχε ζητήσει την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος αλλά το αίτημα του απερρίφθη.
    Ο προσφεύγων δικηγόρος, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών και ασφαλισμένος στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών είχε ζητήσει με αίτησή του στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Τομέα Υγείας-Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών), να του χορηγηθεί το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, για την παραμονή των δυο τέκνων τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της περιοχής του.
    Ωστόσο, το αίτημά του απερρίφθη από τον προϊσταμένο Διεύθυνσης Ασφάλισης – Παροχών του τομέα Υγείας Δικηγόρων Αθηνών του «Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων» (ΕΤΑΑ) και νύν «Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΕΦΚΑ). Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η απόρριψη του αιτήματος βασίστηκε στο σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη παροχή προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του Ταμείου μόνο για τις γυναίκες δικηγόρους και ασκούμενες δικηγόρους και ότι συντρέχουν βιολογικοί και αντικειμενικοί λόγοι, που δικαιολογούν τη διαφορετική αντιμετώπιση των δύο φύλων.
    Με αίτημα την ακύρωση της απορριπτικής απόφασης, ο δικηγόρος προσέφυγε στη διοικητική δικαιοσύνη ζητώντας μάλιστα να υποχρεωθεί το Ταμείο να του καταβάλει το ποσό των 2.930 ευρώ, ως αποζημίωση, λόγω της παράνομης, κατά τους ισχυρισμούς του, άρνησης των αρμοδίων του Ταμείου να του χορηγήσουν το επίδομα, το οποίο εν τέλει κατέβαλε ο ίδιος για την παραμονή των παιδιών του στο βρεφονηπιακό σταθμό.
    Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του δικηγόρου ως προς το σκέλος εκείνο που ζητούσε την ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του Ταμείου. Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, η σχετική διάταξη του Κανονισμού Περίθαλψης του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών, κατά το μέρος που προβλέπει την χορήγηση του επιδόματος παραμονής ανήλικων τέκνων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς μόνον στις ασφαλισμένες γυναίκες δικηγόρους και ασκούμενες δικηγόρους, είναι αντισυνταγματική, καθώς αντίκειται στην αρχή της ισότητας των δύο φύλων, όπως επίσης και στο κοινοτικό δίκαιο.
    Σύμφωνα με τα όσα έκρινε το δικαστήριο, δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι και οι άμεσα ασφαλισμένοι άντρες δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι, εφόσον έχουν παιδιά ηλικίας από 1 μέχρι 5 ετών, τα οποία είναι ασφαλισμένα στο Ταμείο και δεν δικαιούνται σχετικού επιδόματος από άλλο ασφαλιστικό φορέα.
    Υπό τα δεδομένα αυτά, το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του ΕΤΑΑ και ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Ταμείο προκειμένου να εξεταστούν εάν συντρέχουν οι υπόλοιπες νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος στον προσφεύγοντα – δικηγόρο.
    Σε ό,τι αφορά στο αίτημα του προσφεύγοντος για καταβολή αποζημίωσης, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι αρμόδιο να το εξετάσει, καθώς κάτι τέτοιο «θα συνιστούσε υποκατάσταση της αιτιολογίας της πράξης των ασφαλιστικών οργάνων».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ