Τι ακριβώς συνέβη με τα φετινά χριστουγεννιάτικα φώτα στον Δήμο Αθηναίων

Μυρένα Σερβιτζόγλου 17-12-2019 09:59 Τελευταία ενημέρωση: 18-12-2019 11:07
Τι ακριβώς συνέβη με τα φετινά χριστουγεννιάτικα φώτα στον Δήμο Αθηναίων
Το... αμέλημα του Δήμου Αθηναίων για το χριστουγεννιάτικο στολισμό

Θεαματική και επεισοδιακή υπήρξε η φετινή αλλαγή του χριστουγεννιάτικου στολισμού των κεντρικών οδών της Αθήνας, αρχικός εμπνευστής της οποίας ήταν ο νέος Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης. Όμως τι ακριβώς συνέβη;

Μία από τις νέες ιδέες που έφερε ο Μπακογιάννης ήταν φέτος διάφοροι φορείς και ιδιωτικές εταιρείες να «υιοθετήσουν» από μία οδό της πρωτεύουσας, αναλαμβάνοντας τον στολισμό της. Με αυτόν τον τρόπο, έκρινε ότι και θα ανανεωνόταν ο στολισμός δίχως κόστος για του δημότες, και ότι με τα παραδοσιακά στολίδια θα φωτίζονταν λιγότερο κεντρικές περιοχές, για τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα από τον Δήμο να φωταγωγηθούν κατά τις γιορτές.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, η συμμετοχή υψηλή, και ο στολισμός πλουσιοπάροχος.  Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση φώτισε με νέον την Βασιλίσσης Σοφίας, η Aegean τοποθέτησε ιπτάμενους Αϊ-Βασίληδες στο Κολωνάκι, η Coca-Cola ανέλαβε την Πανεπιστημίου, η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΤΕ την Σταδίου, η Πειραιώς Real Estate εγκατέστησε ολόχρυσες υπερμεγέθεις μπάλες στη Βουκουρεστίου, η Protergia υιοθέτησε την Ερμού. Όμως ο στολισμός, ήταν αφενός ανομοιογενής, αφετέρου παρά-ξενος για τους Αθηναίους και ανοίκειος.

Ενδεχομένως αμέλημα του Δήμου να υπήρξε η έλλειψη συντονισμού και ενορχήστρωσης, ενός γενικού προστάγματος στο αισιόδοξο εγχείρημα, αλλά ο χρόνος που υπήρχε ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένος, καθώς η νέα διοίκηση έχει εκλεχθεί εδώ και λίγους μήνες. Ίσως πάλι, όλη αυτή η προσπάθεια να μην επικοινωνήθηκε με ολοκληρωμένο και συστηματικό τρόπο από τον εμπνευστή της. Ο Δήμος όφειλε να διηγηθεί την ιδέα, την υλοποίηση, να ενδύσει το αποτέλεσμα με μία ιστορία. Επειδή δεν υπήρξε αυτή η αφήγηση, δημιουργήθηκε σε σημαντικό βαθμό κενό και  αρνητικότητα στους πολίτες, που δικαίως θέλουν την πόλη τους, γνώριμη, οικεία και δική τους.

Δεν λείπουν και εκείνοι που εξανίστανται για το πως είναι δυνατόν η δημόσια συζήτηση να καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τα φωτάκια και τα λαμπιόνια ενός Δήμου, ακόμη και αν αυτός είναι της πρωτεύουσας, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα κλυδωνίζεται από το μεταναστευτικό, και απειλείται από το παραλήρημα μεγαλείου του γείτονα Ερντογάν. Συγγνωστές οι απόψεις, με την επιφύλαξη ότι ζούμε σε μία χώρα όπου από την αρχαιότητα  απέδιδαν σημασία στην οικονομία, το «νέμω τα του οίκου μου» δηλαδή, και ακόμη μεγαλύτερη στο νέμω τα του Δήμου και στη συζήτηση στην Αγορά περί αυτών.

                                                           

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo