Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για τους «λαθρομετανάστες»

Newsroom L&O 17-12-2019 08:33
Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για τους «λαθρομετανάστες»
Οι «λαθρομετανάστες» έκαναν άνω κάτω το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης
Ενταση προκλήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα όταν συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης της συνέχισης μίσθωσης διαμερισμάτων για την στέγαση προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος REACT μέχρι τις 31/12/2020.

Όπως μεταδίδει το voria.gr, αρχικά, αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του Ιωάννη Νασιούλα, ο οποίος χαρακτήρισε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως «λαθρομετανάστες» και υποστήριξε ότι η μίσθωση διαμερισμάτων από την Υπατη Αρμοστεία συνέβαλε στην αύξηση των ενοικίων στο κέντρο της πόλης αλλά και το ότι ο ίδιος τοποθετήθηκε πάνω από τρία λεπτά, που ήταν το χρονικό όριο των τοποθετήσεων, ζητώντας να μιλήσει ως επικεφαλής παράταξης.

Πρώτα αντέδρασαν οι κυρίες Μαρία Πασχαλίδου και Έλλη Χρυσίδου, η οποία μάλιστα πήρε τον λόγο για να διαμαρτυρηθεί επί της διαδικασίας:

«Επί της διαδικασίας. Ποιος έδωσε το δικαίωμα και με βάση ποιας απόφασης αποφασίστηκε για το συγκεκριμένο θέμα που πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένη ώρα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρει τον χρόνο [ο Γιάννης Νασιούλας] για να μιλήσει ως αρχηγός παράταξης»;

«Είναι ντροπή να τους αναφέρουμε ως λαθρομετανάστες. Μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες», τόνισε στη δική της τοποθέτηση η Ρία Καλφακάκου.

«Σήμερα αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μην μείνει ούτε ένα εκατοστό για τους ρατσιστές, ούτε ένα χιλιοστό για τις πατσαβούρες της Βέρμαχτ», τόνισε από πλευράς του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Αντίστοιχα, παίρνοντας τον λόγο ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος έκανε λόγο για «εμετικό παραλήρημα ρατσιστών εδώ μέσα».

Στην επανάληψη της λέξης «εμετικός», ο δήμαρχος αντέδρασε, λέγοντας: «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς. Θα ήθελα να σεβαστούμε κάποιους κανόνες».

Η παρέμβαση του κ. Ζέρβα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ζαριανόπουλου, ο οποίος ύψωσε τον πολιτικό τόνο λέγοντας: «Μην με αναγκάζεις μια σκέψη που είχα τώρα τελευταία να την βγάλω προς τα έξω και η σκέψη είναι αυτή: το γεγονός ότι ψηφίζεται ο προϋπολογισμός από ακροδεξιούς δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε κάνει ανεκτικό απέναντι στους φασίστες».

«Να πιστεύετε ό,τι θέλετε κ. Ζαριανόπουλε. Είστε ελεύθερος άνθρωπος», απάντησε με τη σειρά του ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με το makthes.gr, «Λάδι στη φωτιά» έριξε με το λάθος στο οποίο υπέπεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής, στη διάρκεια της συνεδρίασης και με φόντο το ρατσιστικό παραλήρημα που προηγήθηκε και τις επακόλουθες αντιδράσεις.

Την ώρα που δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στηλίτευαν τα όσα είχαν ακουστεί νωρίτερα περί «λαθρομεταναστών» και αντικατάστασης πληθυσμού με τη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό και την έλευση αλλοδαπών στην Ελλάδα με την παρότρυνση των ελληνικών κυβερνήσεων, ο κ. Τσαβλής επέλεξε να κλείσει την εν λόγω συζήτηση διαβάζοντας επιστολή την οποία υπέγραφαν μέλη της φασιστικής οργάνωσης «Ιερός Λόχος».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. αρχικά έκανε λόγο για επιστολή υπογεγραμμένη από 81 πολίτες οι οποίοι δεν ανήκαν σε κάποια ομάδα, ή σύλλογο, το περιεχόμενό της είχε να κάνει με το μεταναστευτικό και ο ίδιος όφειλε, όπως είπε, να το διαβάσει στο Σώμα.

Ακούγοντας το περιεχόμενο της επιστολής, το Σώμα άρχισε να δυσφορεί, μαζί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κοιτάει με αυστηρότητα τον κ. Τσαβλή, ενώ στη συνέχεια χτύπησε και το χέρι στο τραπέζι.

Ακολούθως, ο κ. Τσαβλής εντέλει παρατήρησε ότι η εν λόγω επιστολή ήταν υπογεγραμμένη από μέλη του «Ιερού Λόχου», προκαλώντας την αντίδραση του Σώματος.

Με αυτήν την επιστολή οι υπογράφοντες ζητούσαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης να παύσει τη συνεργασία του με φορείς και ΜΚΟ για τη στέγαση προσφύγων σε μισθωμένα διαμερίσματα, διότι όπως αναφέρεται σε αυτήν «καθημερινώς γινόμαστε μάρτυρες παραβατικών και εγκληματικών συμπεριφορών, αλλά και διατάραξης της κοινωνικής ηρεμίας από την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στην πόλη μας που είναι φορείς ενός συστήματος αξιών πολύ διαφορετικών και συχνά συγκρουσιακών με αυτές του Ελληνισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo