Ο Ράμα φιμώνει το διαδίκτυο και υπεροπλίζει τον εαυτό του

Ειρήνη Γεωργίου 16-12-2019 12:35 Τελευταία ενημέρωση: 16-12-2019 18:08
Ο Ράμα φιμώνει το διαδίκτυο και υπεροπλίζει τον εαυτό του
Ένα FBA για τον Ράμα, και τα σάιτς «δεμένα»

Δύο νομοσχέδια-φίμωτρο για τις ιστοσελίδες και την ελευθερία του Τύπου

Με δύο νομοσχέδια που φιμώνουν το διαδίκτυο, τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και καταστέλλουν τις ελευθερίες της έκφρασης και του Τύπου στην χώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, προσπαθεί να ελέγξει πλήρως τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους. Τα νομοσχέδια, που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη αλβανική Βουλή την Πέμπτη στις 19 του μήνα, έχουν δεχτεί έντονη κριτική τόσο από εγχώριες οργανώσεις όσο και από διεθνείς.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Αλβανίας, η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφική Ομοσπονδία, ο ΟΑΣΕ, η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα Ηνωμένη Έθνη, καταδίκασαν τα δύο σχέδια νόμου και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα και την ελευθερία του Τύπου.

Δημοσιογράφοι, οργανώσεις και αντιπολίτευση καλούν το αλβανικό Κοινοβούλιο να μην περάσει τα νομοσχέδια, βάζοντας φρένο στα σχέδια του πρωθυπουργού για πλήρη έλεγχο και καταστολή των ελεύθερων φωνών στη χώρα.

Τα εν λόγω νομοσχέδια προσδίδουν στις ρυθμιστικές Αρχές για τα ΜΜΕ, το ΑΜΑ και το AKEP, εισαγγελικές αρμοδιότητες, καθώς και την εξουσία να κλείνουν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και να επιβάλλουν υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Η Κοινωνία των Πολιτών καταγγέλλει ότι με τα νομοσχέδια αυτά οι ανεξάρτητες Αρχές χάνουν τον ανεξάρτητο χαραχτήρα τους και την ανεξάρτητη λειτουργία τους, ενώ όλες οι ιστοσελίδες πρέπει να καταχωρούνται επίσημα.

Ο Έντι Ράμα, με πρόσχημα τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου και ορισμένα δημοσιεύματα που ακολούθησαν τα οποία έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για κυβερνητικούς χειρισμούς και ανεπάρκειες σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, φέρνει στη Βουλή το «αντι-δυσφημιστικό πακέτο» λιγότερο από ένα μήνα μετά. Το πιθανότερο είναι ότι τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν καθώς η βουλευτική πλειοψηφία ελέγχεται από τον Ράμα.

Ένα FBA για τον Ράμα

Με ένα άλλο νομοσχέδιο ο Αλβανός πρωθυπουργός φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ειδική μονάδα, ένα είδος «μυστικής αστυνομίας» και υπηρεσιών παρακολούθησης, που θα αναφέρονται αποκλειστικά στον ίδιο, και δεν θα υφίστανται δικαστικό έλεγχο. Το νομοσχέδιο δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να ελέγχει τις κινήσεις των πολιτών και να τους συλλαμβάνει χωρίς δικαστική απόφαση, να πραγματοποιεί έρευνα σε ιδιωτικές περιουσίες χωρίς εισαγγελική παραγγελία, και να παρακολουθεί επικοινωνίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η υπηρεσία που θα προκύψει θα έχει ίδιες εξουσίες με την SPAK (Special Anti-corruption Prosecution) και το ΒΚΗ (National Bureau of Investigation).

Ο Ράμα προβάλλει και προωθεί το εν λόγω σχέδιο νόμο ως ένα όπλο κατά της τρομοκρατίας, της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όμως στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπεροπλίζει εαυτόν και να περιχαρακώνει το μεγαλείο της αυθαιρεσίας που τον χαρακτηρίζει.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει προβληματισμό και φόβους στη διεθνή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών. Είναι η πέμπτη φορά που ο Έντι Ράμα αποπειράται να δημιουργήσει μία τέτοια ειδική μονάδα έρευνας και παρακολούθησης για τον εαυτό του. Και τις τέσσερις προηγούμενες φορές, τα νομοσχέδια είχαν κριθεί αντισυνταγματικά από το αρμόδιο δικαστήριο της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo