Το Spiegel καταγγέλλει υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις στον Έβρο - Γιατί τώρα;

Ειρήνη Γεωργίου 13-12-2019 12:51 Τελευταία ενημέρωση: 13-12-2019 13:00
Το Spiegel καταγγέλλει υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις στον Έβρο - Γιατί τώρα;
Πλήθος ερωτημάτων γεννά η χρονική συγκυρία για το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού

Το γερμανικό περιοδικό δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις στον Έβρο με βίντεο στο οποίο μεταμφιεσμένοι άντρες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας φέρονται να οδηγούν με πλαστικές βάρκες πίσω στην Τουρκία παράνομους μετανάστες. Το Spiegel ισχυρίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις, τη στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ των εταίρων στο ΝΑΤΟ αυξάνονται.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι πραγματοποιεί παράνομες απελάσεις στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και ότι δεν στέλνονται άνθρωποι που ζητούν προστασία στον ποταμό Έβρο πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τους παρασχεθεί δίκαιη διαδικασία παροχής ασύλου - παρόλο που πολυάριθμοι πρόσφυγες υποστήριζαν το αντίθετο εδώ και χρόνια. Τώρα τα βίντεο που διοχετεύτηκαν στο Spiegel παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα τέτοιο Pushback στον Έβρο. Έξι εν ενεργεία και πρώην αστυνομικοί και στρατιώτες εξιστόρησαν επίσης από κοινού στο γερμανικό μέσο ότι τα Pushbacks στον Έβρο διεξάγονται συστηματικά.

Το υλικό αποτελείται από συνολικά έντεκα βίντεο. Στις εικόνες μιας κάμερας ασφαλείας, η οποία είναι τοποθετημένη στην τουρκική πλευρά του Έβρου, παρακολουθεί κανείς μασκοφόρους άνδρες οι οποίοι φορούν στολές που μοιάζουν με στρατιωτικές, χωρίς όμως διακριτικά. Οι άνδρες μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά του συνοριακού ποταμού προς την τουρκική. Στο υλικό περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες από κάμερα κινητού τηλεφώνου, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα έχουν ληφθεί από Τούρκο συνοριοφύλακα.

Η Ερευνητική Ομάδα Forensic Architecture του πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνο ανέλυσε τις 11 ακολουθίες βίντεο για λογαριασμό του Spiegel . Η αυθεντικότητα τέτοιων βίντεο δεν μπορεί ποτέ να ελεγχθεί πλήρως. Πάντως, σύμφωνα με τα μεταδεδομένα των αρχείων, όλα ελήφθησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 μεταξύ περίπου 10.30 και 12.30 το πρωί. Το εμφανιζόμενο στις εικόνες της κάμερας παρακολούθησης έτος 2018 είναι επομένως λάθος, με εξαίρεση αυτό, όμως, η ημερομηνία είναι σωστή.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας από το Spiegel, δήλωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει καμία γνώση για ανάλογα περιστατικά. Η προστασία των ελληνικών συνόρων πραγματοποιείται πάντοτε στο πλαίσιο της «δημοκρατικής νομιμότητας» και οι διεθνείς συνθήκες τηρούνται. Ο Εκπρόσωπος απέρριψε την πρόταση του Spiegel να παρακολουθήσει τα βίντεο και τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να ελεγχθούν περαιτέρω οι κατηγορίες.

Κατηγορίες για Pushbacks κατά της Ελλάδας υπάρχουν από καιρό. Έξι εν ενεργεία και πρώην μέλη δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν ομόφωνα στο Spiegel ότι αρχικά επί χρόνια αναλάμβανε ο στρατός τις παράνομες απελάσεις. Εν τω μεταξύ, αυτές γίνονται από την αστυνομία ή από πολίτες, οι οποίοι ενθαρρύνονται ή δεν αποτρέπονται από τις Αρχές.

Ο τρόπος δράσης των μασκοφόρων ανδρών στα βίντεο ταυτίζεται με τις περιγραφές πολυάριθμων μεταναστών, οι οποίοι τόλμησαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή μέσω Έβρου και διηγήθηκαν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις τα όσα έζησαν. Σύμφωνα με τις περιγραφές, οι μετανάστες συλλαμβάνονται στην ελληνική πλευρά και φυλακίζονται, εν μέρει υπό άθλιες συνθήκες. Μετά τους αφαιρούνται τα κινητά τους τηλέφωνα και άλλα πράγματα που έχουν μαζί τους, μερικούς τους χτυπούν ή τους ποδοπατούν, μετά από λίγη ώρα τους πάνε στην όχθη του Έβρου και τους μεταφέρουν σε βάρκες στην άλλη πλευρά του ποταμού.

Ωστόσο, παρά αυτές τις μαρτυρίες, η ελληνική αστυνομία ουδέποτε μπόρεσε να διαπιστώσει, στις εσωτερικές έρευνές της, όπως ανέφερε η ίδια, παραπτώματα. Πρόσφατα είχε αντιδράσει σε δημοσίευμα του Spiegel για τα Pushbacks και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε στην Handelsblatt, δεν έχει πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, που να παραπέμπουν σε τέτοιες πρακτικές.

Το video στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του περιοδικού με υπέρτιτλο «Παράνομες απελάσεις στα σύνορα της ΕΕ», τίτλο « Ένα κακοκρυμμένο μυστικό» και τον υπότιτλο «Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα κατηγορείται ότι εφαρμόζει πρακτικές push backs στον ποταμό Έβρο που βρίσκεται στα σύνορά της. Τώρα, εικόνες από video φέρονται για πρώτη φορά να δείχνουν μία τέτοια επιχείρηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo