«Μολότοφ»

Εβίτα Βαρελά 13-12-2019 08:04 Τελευταία ενημέρωση: 13-12-2019 08:43
«Μολότοφ»
Πρόσφατες απώλειες από χρήση μολότοφ - Ποινικό πλαίσιο

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου και την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου δεν έλειψαν και πάλι από τις πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα από τα αστικά κέντρα τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των λεγομένων αντιεξουσιαστών και αναρχοκαταστροφέων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Η πόλη των Αθηνών αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης από αναρχικές συλλογικότητες με απώτερο στόχο την πρόκληση επεισοδίων αποσταθεροποίησης και κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος με τη βία και τη χρήση όπλων. Οι καταστροφείς προβαίνουν ως γνωστόν σε διάφορες εγκληματικές πράξεις καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας χρησιμοποιώντας παράνομα όπλα αλλά και αυτοσχέδια. Πολύς λόγος γίνεται βέβαια για τις «μολότοφ» και πολλοί μίλησαν για την μη επικινδυνότητα του εν λόγω αυτοσχέδιου μείγματος και έκαναν αναφορά στην απλότητα της κατασκευής του μάλιστα. Πιστεύω εν πρώτοις μια ιστορική αναδρομή, θα μας πείσει σχετικά με το αν το μείγμα «μολότοφ» αφορά όπλο και μάλιστα επιθετικό είτε αν μιλάμε για μια απλή αυτοσχέδια κατασκευή …

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η ονομασία της μολότοφ προέρχεται από τον Σοβιετικό Υπουργό Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Στάλιν, Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ (Вячеслав Михайлович Молотов). Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του κόκκινου στρατού εναντίον των Φιλανδών το Νοέμβριο του1939, στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Μολότοφ σε ραδιοφωνικό του μήνυμα προς τον σοβιετικό λαό υποστήριξε πως η χώρα του δεν έριχνε βόμβες, αλλά «πανέρια» με τρόφιμα στους πεινασμένους Φινλανδούς. Τότε οι Φινλανδοί ονόμασαν ειρωνικά τις βόμβες αυτές «βόμβες πικ-νικ του Μολότοφ» και ως αντίδραση χρησιμοποίησαν εμπρηστικές φιάλες κατά των σοβιετικών αρμάτων, ονομάζοντές τις, επίσης ειρωνικά, «κοκτέιλ Μολότοφ». Συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου 1939 ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη Φιλανδία ενώ οι σκληροτράχηλοι Φιλανδοί προέβαλαν ισχυρή αντίσταση. Προκειμένου να καμφθεί η απρόσμενη αντίσταση η σοβιετική αεροπορία προχώρησε σε χρήση εμπρηστικών βομβών. Ο σοβιετικός υπουργός εξωτερικών Β. Μολότοφ σε μια έξαρση θεατρινισμού και υποκρισίας ανακοίνωσε πως οι εμπρηστικές βόμβες που έριχναν τα σοβιετικά αεροπλάνα ήταν πακέτα τροφίμων. Οι Φιλανδοί αποφάσισαν σε απάντηση στην κατασκευή μείγματος από αιθανόλη πίσσα και βενζίνη σε μπουκάλι και το βάπτισαν «κοκτέιλ μολότοφ»με μια σαφή διάθεση ειρωνείας. Με αυτό το όπλο αντιμετώπισαν τα σοβιετικά άρματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς οι Φιλανδοί άναβαν το φιτίλι έριχναν τις φιάλες πάνω στη μεταλλική πλάκα του άρματος και αυτή πυρακτωνόταν από την ανάφλεξη του άρματος. Κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου ο Μολότοφ διέταξε την παραγωγή τέτοιων φιαλών για να αντισταθούν οι σοβιετικοί πολίτες στη γερμανική εισβολή.
Για πρώτη φορά ανιχνεύονται ιστορικά κατά τη διάρκεια της Κομμούνας των Παρισιού το 1871, όταν γυναίκες των επαναστατημένων τάξεων πυρπολούσαν σπίτια πλουσίων και δημόσια κτίρια με μπουκάλια που περιείχαν πετρέλαιο ή παραφίνη. Ήταν η εποχή που το πετρέλαιο μόλις είχε ανακαλυφθεί.

ΓΙΑ Στη συνέχεια τις συναντάμε στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936-1939), όταν τις χρησιμοποιούσαν ευρέως και οι δύο αντιμαχόμενες μερίδες, οι Δημοκρατικοί και οι Εθνικιστές, για να καταστρέφουν ο ένας τα τανκς του άλλου.

Ομοίως τις χρησιμοποίησαν:

Οι Εβραίοι κατά των Γερμανών στη μεγάλη εξέγερση του Γκέτο Βαρσοβίας το 1944.
Οι Ούγγροι κατά των Σοβιετικών εισβολέων το 1956.
Οι Τσέχοι κατά των Σοβιετικών εισβολέων το 1968.
Οι καθολικοί της βορείου Ιρλανδίας κατά των αγγλικών στρατευμάτων
Οι παλαιστίνιοι των κατεχόμενων εδαφών κατά των ισραηλινών αρμάτων.
Οι νοτιοαφρικανοί κατά του στρατού και της αστυνομίας κατά την περίοδο απαρτχάιντ.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΜΟΛΟΤΟΦ

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ οι Έλληνες και ιδίως εμείς οι κάτοικοι των Αθηνών την τραγική αυτή ημέρα της τραγωδίας του εμπρησμού στη ΜΑΡΦΙΝ.

Στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης άγνωστα μέχρι σήμερα άτομα – κουκουλοφόροι έριξαν «Μολότοφ» στην τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25 με 30 εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η πυροσβεστική και τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Οι δολοφόνοι της επίθεσης δεν εντοπίστηκαν ποτέ και δεν καταδικάστηκαν. Εκ των υστέρων στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

H Παρασκευή Ζούλια (35ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) ήταν οι τρεις άνθρωποι και ένα αγέννητο παιδί που έχασαν την ζωή τους. ¨Όπως έγινε γνωστό ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου, η μια γυναίκα σε γραφείο του δεύτερου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή τα αίτια θανάτου ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων από την φωτιά που προήλθε από την ρίψη μολότοφ μέσα στο κτίριο.

Υπάλληλοι, που διεσώθησαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού έχοντας ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι. Οι κουκουλοφόροι απ' έξω ούρλιαζαν «να καείτε».

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε ο υπάλληλος της Marfin Δημήτρης Παπατζής. Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο: «Μας είχαν στο στόχαστρο, φωνάζανε... Είδα ότι έχει σπάσει το τζάμι του ισογείου και ότι κάποια άτομα έριχναν εύφλεκτο υλικό. Πήρα πυροσβεστήρα αλλά δεν τα κατάφερα. Έτσι ανεβήκαμε πάνω στον δεύτερο όροφο. Η φωτιά άρχισε σιγά σιγά να ανεβαίνει.... Ήμουν εγκλωβισμένος στο μπαλκόνι δεν ήξερα αν πρέπει να πηδήξω ή να καώ.... Πετούσαν πέτρες. Τα άτομα αυτά παρείσφρησαν στην πορεία... Τους βλέπαμε να σπάνε τον «Ιανό». Δεν ήταν οι διαδηλωτές που ήρθαν να διαδηλώσουν για το Μνημόνιο. Είχαν μπει μέσα στη πορεία. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Γύρω στις 14:00 ακούσαμε το σπάσιμο της τζαμαρίας. Εν τέλει πήδηξα από το μπαλκόνι.... Όσο ήμουν στο μπαλκόνι δεν είδα κίνηση αλληλεγγύης προς εμάς... Υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος που φώναζε: " Μέσα καίγονται ρε παιδιά"»...

Το Μεικτό ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών έκρινε του κατηγορουμένους που οδηγήθηκαν στην δίκη ομόφωνα αθώους. Το έγκλημα που στοιχειώνει την κοινή μνήμη και συνείδηση παραμένει, εννέα χρόνια μετά, χωρίς τιμωρία και χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη !!

Από την ανωτέρω ιστορική αναδρομή συνάγεται ότι η «μολότοφ» αποτελεί εξ ορισμού και προτογενώς άκρως επιθετικό όπλο και επομένως η κατοχή χρήση και κατασκευή της οφείλει να επιφέρει αυστηρότατες ποινικές κυρώσεις.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Μια από τις σημαντικές καινοτομίες του νέου Ποινικού Κώδικα της 19ης Νοεμβρίου 2019, κατόπιν και των τελευταίων τροποποίησεων αποτελεί το άρθρο 272 με τίτλο «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών».
Σύμφωνα με την παρ. 1 «όποιος κατασκευάζει προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.»
Η παράγραφος ένα παραμένει αναλλοίωτη και τιμωρεί την κατασκευή προμήθεια και κατοχή μολότοφ ως πλημμέλημα με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Στο άρθρο 4 των τροποποίησεων του εν λόγω σχεδίου Νόμου της 19ης Νοεμβρίου, προστίθεται η παράγραφος 2 του εν λόγω άρθρου που αναβαθμίζει την κατασκευή προμήθεια και κατοχή μολότοφ σε κακούργημα απειλώντας τον κατηγορούμενο πλέον με την επαυξημένη ποινή της καθείρξεως έως δέκα ετών συνδυάζοντας την άδικη πράξη της παραγράφου 1 με την διατάραξη κοινής ειρήνης έγκλημα που τιμωρείται στα άρθρα 189 παρ. 1-3 Ποινικού Κώδικα.

Ειδικότερα σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 272 νέου ΠΚ «Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ διαπράττει διατάραξη κοινής ειρήνης (άρθρο 189 παρ. 1-3).»
Διατάραξη κοινής ειρήνης διαπράττει όποιος συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια, καταστήματα ή άλλα ακίνητα κτήματα. Η εν λόγω πράξη έχοντας πλημμεληματική μορφή αυτούσια τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή χρηματική ποινή όμως πλεόν σε συνδυασμό με την χρήση μολότοφ τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος!

Η απαξία που συνδέεται με το αδίκημα του άρθρου 272 ΠΚ αφορά το γεγονός ότι οι εκρηκτικοί και εμπρηστικοί μηχανισμοί είτε αντικείμενα μπορούν να οδηγήσουν και αυτοδύναμα σε έκρηξη. Προκαλούν κίνδυνο για τον άνθρωπο καθώς η σύσταση και η δυναμική τους είτε από τις συνθήκες κατασκευής είτε κατοχής θεμελιώνουν de facto κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.
Απορία προκαλεί κατά την άποψη της γράφουσας η ειδική πρόβλεψη της έμπρακτης μετάνοιας, παράγραφος 3 του εν λόγω άρθρου και τούτο διότι ο δράστης δεν τιμωρείται εάν, πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά η αντικείμενα ή κατέστησε γι αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους η απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.

Εφόσον όπως προαναφέρθηκε η μολότοφ αποτελεί εμπρηστικό μηχανισμό και σαφώς υπάγεται στην κατηγορία του άρθρου 272 ΠΚ και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα άκρως επιθετικό όπλο που όπως βλέπουμε έχει κοστίσει την ζωή τόσων ανθρώπων, η κατασκευή και κατοχή της πριν την παράδοση αυτής στις αρχές, έστω και με ιδία βούληση, αποτελεί τουλάχιστον προπαρασκευαστική πράξη και θα έπρεπε να τιμωρείται .

Ο νομοθέτης δικαιολογεί δικαιοπολιτικά την παρ. 3 ως κίνητρο αποτροπής κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν τέτοια αντικείμενα για τον άνθρωπο.

Όμως ένα πρακτικό παράδειγμα που αντιτάσσεται στη λογική του άρθρου 272 παρ. 3,αγγίζει τα όρια της ειρωνείας προς την Πολιτεία και την ΕΛ. ΑΣ. και αποτελεί συχνή τακτική των χρηστών μολότοφ, ήτοι εφόσον ο δράστης βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιας εμπλοκής έχοντας στην κατοχή του μια μολότοφ π.χ. επίθεσης σε αστυνομικό και διαταράσσει την κοινή ειρήνη και αμέσως πριν συλληφθεί την παραδίδει στο χέρι του αστυνομικού, τελικώς θα παραμείνει ατιμώρητος.

Κατά την άποψη της γράφουσας ήταν επιβεβλημένη η εκ νέου τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και η αναβάθμιση του εν λόγω αδικήματος σε κακούργημα, κάτω από τις ειδικότερες περιστάσεις που τάσσει ο νόμος. Οι εικόνες των ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί από την χρήση και ρίψη μολότοφ στο Υποκατάστημα της Μαρφίν είναι βαθιά χαραγμένες στην μνήμη όλων μας. Θεωρώ δεδομένη την επικινδυνότητα των «μολότοφ» και επιβεβλημένη την τροποποίηση της παρ. 2 καθώς πλέον η απαξία του αδικήματος αντιστοιχεί σε προβλεπόμενη ποινή κακουργήματος !!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo