19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    ΔΣΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δικαστικό ένσημο – Διαγωνισμός για wi-fi στα δικαστήρια


    Σκληραίνει τη στάση του Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) όσον αφορά στο ζήτημα της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
    Οι δικηγόροι που αντιδρούν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για το «αγωγόσημο» προχωρούν στη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9) στην Αθήνα.
    Την σχετική απόφαση έλαβε ο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι αν η επίμαχη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποσυρθεί, οι δικηγόροι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
    Ιδιαίτερα όμως σημαντική είναι και η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με διακήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την εγκατάσταση συστήματος wi-fi σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων της Αθήνας!
    Διαμεσολάβηση
    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που είχε ανακύψει με το ενημερωτικό έγγραφο για τη Διαμεσολάβηση σε σχετική ανακοίνωση, του ΔΣΑ αναφέρονται τα εξής: «Το Δ.Σ διαπίστωσε ότι η «ηχώ» των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν από το δικηγορικό σώμα, ως αντίδραση στην αιφνιδιαστική, προσβλητική για το σώμα και υπονομευτική των δικαιωμάτων των πολιτών, πρόσφατη νομοθέτηση (έντυπο διαμεσολάβησης, δικαστικό ένσημο), είχε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: Ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία η Κυβέρνηση τροποποίησε την αρχική της στάση και πλέον προβλέπεται ότι το ενημερωτικό έγγραφο για τη διαμεσολάβηση (που προβλέφθηκε με την παρ. 2 του άρθρ. 3 του ν. 4640/2019) κατατίθεται όχι μόνον με το εισαγωγικό δικόγραφο της αγωγής, αλλά και με τις προτάσεις, ενώ ως συνέπεια προβλέπεται το απαράδεκτο της συζήτησης της αγωγής, αντί του μέχρι τώρα προβλεπόμενου απαραδέκτου του δικογράφου της αγωγής. Η ανωτέρω διάταξη, της οποίας αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ, έχει αναδρομική ισχύ από 30.11.2019 και καταλαμβάνει και τις ήδη κατατεθείσες αγωγές».
    «Αγωγόσημο»
    Για το θέμα της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι «ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα από την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεσμεύθηκε δημόσια ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναθεώρηση του ΚΠολΔ».
    Ωστόσο, η παραπάνω δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης δεν κρίθηκε από τον ΔΣΑ ικανοποιητική, «καθώς δεν είναι σαφής ο χρόνος υλοποίησης, ούτε σαφές το περιεχόμενο των τροποποιήσεων».
    Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Το ΔΣ του ΔΣΑ, αφού επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στην επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τις εκκρεμείς, που πλήττει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών και θίγει δυσανάλογα τους πλέον οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, επικύρωσε την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με τις δράσεις του σώματος, την οποία και εξειδίκευσε ως προς τις επιμέρους δράσεις, ως εξής:
    – Διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το «αγωγόσημο» την Πέμπτη 19.12.2019, στις 14.00′ στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9) στην Αθήνα.
    – Έχει προγραμματιστεί συνάντηση την προσεχή Παρασκευή 13.12.2019 και ώρα 14.00΄ και έχουν κληθεί σε αυτή όλοι οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
    – Συνέντευξη τύπου την προσεχή Δευτέρα 16.12.2019 και ώρα 13.00΄, στα γραφεία του ΔΣΑ.
    – Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την αιφνιδιαστική, κατά τα άνω, νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και να ζητηθεί η άμεση κατάργησή της.
    – Έχει αποσταλεί ενημερωτική επιστολή στους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους για τις συνέπειες των επίμαχων ρυθμίσεων και έχει ζητηθεί η υποστήριξή τους και η παρουσία τους στη συγκέντρωση στις 19/12/2019 στο θέατρο «Ακροπόλ» .
    – Πραγματοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (π.χ. καταχώρηση σε κυριακάτικες εφημερίδες, δημιουργία διαφημιστικού spot στα social media), προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις δυσμενείς σε αυτούς επιπτώσεις της επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.
    – Να ζητηθούν 3 γνωμοδοτήσεις Καθηγητών Πανεπιστημίου σχετικά με την αντισυνταγματικότητα της επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Πέραν των ανωτέρω, το ΔΣ τοποθετήθηκε σχετικά με την πραγματοποίηση περαιτέρω κινητοποιήσεων του σώματος».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ