ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ψηφίζουν οι Βρετανοί - Σήμερα κρίνονται ο Τζόνσον και το Brexit

Newsroom L&O 12-12-2019 08:35 Τελευταία ενημέρωση: 12-12-2019 09:18
Ψηφίζουν οι Βρετανοί - Σήμερα κρίνονται ο Τζόνσον και το Brexit
Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Από τις 7 το πρωί, οι Βρετανοί  προσέρχονται στις κάλπες για να λάβουν μέρος στις κρισιμότερες γενικές εκλογές της πρόσφατης ιστορίας τους.

Από την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, που δεν αναμένεται να αποσαφηνιστεί πριν από τα χαράματα της Παρασκευής, θα εξαρτηθεί τόσο το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, υλοποιώντας το πολύκροτο Brexit, όσο και το μέλλον του πρωθυπουργού του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τάσσεται υπέρ του.

Αν ο Συντηρητικός  κ. Τζόνσον χάσει,  η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit, όπως έχει δεσμευτεί ο αντίπαλός του και ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν προβάδισμα των Συντηρητικών μεταξύ 6 και 14 μονάδων, με τάση όμως συρρίκνωσης κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Το προβάδισμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος μειώθηκε στις 12 από τις 15 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Opinium που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το ποσοστό στήριξης για το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον μειώθηκε στο 45% από το 46% σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου. Το ποσοστό για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα διαμορφώθηκε στο 33%, αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η στήριξη για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 12%.  Η δημοσκόπηση με δείγμα 3.005 ενήλικες διενεργήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Αμφίρροπη μάχη

«Δεν θα μπορούσε να είναι πιο αμφίρροπη μάχη», σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας του, την οποία ξεκίνησε μοιράζοντας γάλα σε πολίτες, πριν ακόμη χαράξει η μέρα. Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τους ψηφοφόρους «να απορρίψουν τις πολιτικές της απόγνωσης και του διχασμού» και να υπερψηφίσουν τους Εργατικούς, για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Χριστούγεννα, Brexit και γαλοπούλα

«Ας ολοκληρώσουμε το Brexit», επαναλάμβανε ο 55χρονος Τζόνσον στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Δώστε μου την πλειοψηφία και θα ολοκληρώσω αυτό που ξεκινήσαμε, αυτό που μας δώσατε εντολή να κάνουμε πριν τριάμισι χρόνια», τόνιζε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούλιο μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι.

«Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα είναι να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη γαλοπούλα και το Brexit να έχει διευθετηθεί», έλεγε.

Σε περίπτωση νίκης ο Τζόνσον θέλει να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες πριν τα Χριστούγεννα, ώστε η αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει στις 31 Ιανουαρίου.

«Πραγματική αλλαγή»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύτηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για «μια πραγματική αλλαγή», έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που στην εξουσία βρίσκονται οι Συντηρητικοί.

Εθνικοποιήσεις και μαζικές επενδύσεις κυριαρχούν στο πρόγραμμα των Εργατικών, κυρίως στο εθνικό σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Κόρμπιν δεν έχει εμφανιστεί ξεκάθαρος. Έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, πιο ευνοϊκή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα στο οποίο όμως θα υπάρχει και η επιλογή της παραμονής στο μπλοκ. Ο ίδιος ο επικεφαλής των Εργατικών δηλώνει «ουδέτερος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo