ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Επίσκεψη του Pyatt στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στα αμερικανικά UAV

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 10-12-2019 14:53 Τελευταία ενημέρωση: 10-12-2019 17:48
Επίσκεψη του Pyatt στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στα αμερικανικά UAV
Συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΑ

Επίσκεψη στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης πραγματοποιεί σήμερα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γιώργο Μπλιούμη, όπου τους υποδέχτηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, προκειμένου να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για την εκεί ευρισκόμενη εδώ και δύο χρόνια περίπου μονάδα των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρεί από εκεί με τα Μη Επανδρωμένα Αεροοχήματα ((UAV) τύπου MQ-9.

Και αυτό γιατί στην 110 ΠΜ από σήμερα στις 10 έως τις 19 Δεκεμβρίου, η General Atomics, κατασκευάστρια εταιρεία του MQ-9 (Reaper/=Θεριστής) διοργανώνει στη Λάρισα, διεθνή επίδειξη του προαναφερθέντος UAV της.

Κατά τη διάρκεια των επιδείξεων θα χρησιμοποιηθεί ένα εξελιγμένο MQ-9 Guardian το οποίο θα επιδείξει τις νέες δυνατότητες για εκτέλεση αποστολών θαλάσσιας επιτηρήσεως και προστασίας συνόρων, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρεία, κατά τη διάρκεια των πτήσεων το αεροσκάφος θα επιδείξει τις δυνατότητες ενός Multi mode radar ναυτικής έρευνας, ενός ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar) κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά UAV τύπου MQ-9 επιχειρούν από τη Λάρισα και πραγματοποιούν πτήσεις στρατηγικής αναγνωρίσεως και ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών σε περιοχές πάνω από την Κριμαία, τη Συρία το Ιράκ κλπ, μεταφέροντας όλες αυτές τις πληροφορίες σε «πραγματικό χρόνο» (real time) στο έδαφος και στο κέντρο επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη για δεύτερη ημέρα επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή σε ελληνική στρατιωτική εγκατάσταση, μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στην «Αμερικανική Διευκόλυνση Σούδας», η οποία είναι αμερικανική μονάδα εντός ελληνικής βάσεως, όπου μάλιστα επισκέφθηκε και ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσεως Ohio που βρισκόταν χθες εκεί για προγραμματισμένη επίσκεψη.

Πρόσφατα ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε βρεθεί και στην Αλεξανδρούπολη έχοντας έτσι επισκεφτεί το τελευταίο διάστημα τις τρεις από τις τέσσερις «τοποθεσίες» (locations), που αναφέρονται ονομαστικώς στην προσφάτων υπογραφείσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ. Η τέταρτη τοποθεσία – στρατιωτική εγκατάσταση είναι το Στεφανοβίκι, όπου αυτή την περίοδο και μέχρι τον Μάρτιο εκπαιδεύονται περίπου 350 Αμερικανοί με τα ελικόπτερά τους της 3rd CAB.

Για την επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λάρισα ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε η τοπική επιτροπή Θεσσαλίας του κόμματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo