Δρίτσας: Ερώτηση για την προσμέτρηση της πλασματικής 5ετίας στους παλαιούς ασφαλισμένους εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 10-12-2019 13:22
Δρίτσας: Ερώτηση για την προσμέτρηση της πλασματικής 5ετίας στους παλαιούς ασφαλισμένους εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ
Στο «διά ταύτα» ο Θ.Δρίτσας και οι άλλοι 23 ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Γιάννη Βρούτση αντιστοίχως, για την προσμέτρηση της πλασματικής 5ετίας στους παλαιούς ασφαλισμένους εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης Αμύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας και άλλοι 23 βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε αυτήν αφού επισημαίνεται ότι με το ν. 3883/10 (Α΄ 167), στην παρ. 3 του άρθρου 4, θεσπίστηκε η υποχρέωση της διοίκησης προς τα στελέχη των ΕΔ, να «παρέχει τη δυνατότητα να υπηρετήσουν για χρονικό διάστημα συνολικά 5 ετών σε θέσεις στις οποίες η συντάξιμη υπηρεσία προσμετράται στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο σύμφωνα με την εκάστοτε υφιστάμενη νομοθεσία» και ότι «Η διάταξη αυτή κατέστη αναγκαία, δεδομένου ότι, με το ν. 3865/2010 και τη ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος των στελεχών των ΕΔ, προβλέφθηκε, στο άρθρο 20, ως γενική προϋπόθεση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος η συμπλήρωση του 60 ου έτους της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας» σημειώνεται η διάταξη αυτή δεν εφαρμόστηκε για πολλά χρόνια. «Μόλις στις αρχές του 2019, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Ρήγας, αναγνωρίζοντας την αδικία που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος των στελεχών των ΕΔ, εισήγαγε στη Βουλή πρόταση σχεδίου νόμου για την εφαρμογή της διάταξης του ν. 3883/2010 σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο «διά ταύτα» ο Θ.Δρίτσας και οι άλλοι 23 ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Αβραμάκης Ελευθέριος, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος –Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βίτσας Δημήτριος, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καλαματιανός Διονύσης, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Πέρκα Πέτη, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος), ζητούν να πληροφορηθούν από τους υπουργούς τα εξής:

«Προτίθενται να εφαρμόσουν τη διάταξη του νόμου 4609/19 για όλα τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ, χωρίς κανέναν περιορισμό, ώστε να δοθεί οριστική λύση στην εκκρεμότητα που χρονίζει από το 2010 για τα προς αποστρατεία στελέχη, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει αδιαμφισβήτητα, αυτά έχουν χαμηλό συνταξιοδοτικό ποσοστό αναπλήρωσης.

Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπερκεραστούν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που καθυστερούν και αναβάλλουν την γενικευμένη εφαρμογή του νόμου;

Εάν όχι, με ποιον τρόπο προτίθενται να αποκαταστήσουν την αρχή της ισότητας έναντι των νόμων για όλες τις κατηγορίες των συνταξιοδοτούμενων – αποστράτων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo