Συνεργασία ΓΕΕΘΑ και Πολιτικής Προστασίας για τον «Ξενοκράτη»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 09-12-2019 21:20
Συνεργασία ΓΕΕΘΑ και Πολιτικής Προστασίας για τον «Ξενοκράτη»
Στη Θεσσαλονίκη ο Πτέραρχος, Χρ. Χριστοδούλου και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

Ενημερωτική επίσκεψη σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν άμεση εμπλοκή στην εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» τουλάχιστον στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά –βεβαίως– όχι αποκλειστικώς σε αυτήν, πραγματοποίησαν σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Αρχηγός και γενικός γραμματέας επισκέφθηκαν διαδοχικώς τη 2η Ειδική Μονάδα Αντιμετωπίσεως Καταστροφών (2η ΕΜΑΚ), την 113η Πτέρυγα Μάχης (113 ΠΜ) και την 350η Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (350 ΠΚΒ), που όλες τους εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη (Αεροδρόμια Μακεδονία και ΣΕΔΕΣ). 

Κατά την επίσκεψή τους στις προαναφερθείσες μονάδες ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή τους, καθώς και για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο πλαίσιο των προβλέψεων του Σχεδίου «Ξενοκράτης». 

Η 2η ΕΜΑΚ έχει σπουδαίο έργο με πιο πρόσφατη την εντυπωσιακή και ουσιαστική δράση της στους καταστροφικούς σεισμούς της Αλβανίας, όπου εντυπωσίασε ακόμα και τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Η 113 ΠΜ είναι η μητρική βάση από την οποία επιχειρούν τα νεότερα δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπυροσβέσεως (383 ΜΕΕΑ), τα αεροσκάφη της οποίας κατά τη θερινή δασοπυροσβεστική περίοδο μετασταθμεύουν σε αεροδρόμια σε όλη την Ελλάδα βάσει του κοινού επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονείται σε συνεργασία Πολεμικής Αεροπορίας και Πυροσβεστικού Σώματος, που έχει και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροσκαφών στις αεροπυροσβέσεις.

Η 350 ΠΚΒ, είναι ο μητρικός σχηματισμός στον οποίο υπάγονται οργανικώς οι έξι Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΜΚΒ) Patriot καθώς και η μία Μοίρα με τους S-300PMU-1 και τους Tor-M1, που είναι διασκορπισμένες σε καίριες θέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος εδρεύουν τρεις από αυτές τις ΜΚΒ Patriot, από τις οποίες διατίθενται –αν απαιτηθεί– προσωπικό και μέσα σε έκτακτες περιπτώσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Ξενοκράτης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo