Ο Έλληνας εισαγγελέας ζητά τα ονόματα των Αλβανών αστυνομικών που εκτέλεσαν τον Κατσίφα

Ειρήνη Γεωργίου 09-12-2019 11:52 Τελευταία ενημέρωση: 10-12-2019 10:57
Ο Έλληνας εισαγγελέας ζητά τα ονόματα των Αλβανών αστυνομικών που εκτέλεσαν τον Κατσίφα
Ηθική δικαίωση για τον ίδιο τον τεθνεώτα, την πενθούσα οικογένειά του και την ελληνική μειονότητα, που ζει μόνιμα στη Βόρειο Ήπειρο και έχει υποστεί όλη αυτή τη βουβή τρομοκρατία

Ηθική δικαίωση αποτελεί η απόφαση της Εισαγγελίας Αθηνών να ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία κατά των Αλβανών αστυνομικών, που συμμετείχαν στην επιχείρηση εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα και να ζητήσει τα ονόματά τους από την αλβανική πλευρά.

Ηθική δικαίωση για τον ίδιο τον τεθνεώτα, την πενθούσα οικογένειά του και την ελληνική μειονότητα, που ζει μόνιμα στη Βόρειο Ήπειρο και έχει υποστεί όλη αυτή τη βουβή τρομοκρατία, τις απειλές και τον εκφοβισμό από την ημέρα της δολοφονίας του Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εορτασμού της Εθνικής Επετείου, το 2018, στο χωριό του στους Βουλιαράτες.

Η απόφαση της Εισαγγελίας δικαιώνει και όλους τους Ελλαδίτες, που στάθηκαν εξ αρχής αλληλέγγυοι στην οικογένεια του Κατσίφα και τους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή πίστευαν ότι επρόκειτο για στυγνή εκτέλεση, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και τα διεθνή πρωτόκολλα αφοπλισμού που ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Το όλο κλίμα τότε είχε επιδεινωθεί από τους λανθασμένους χειρισμούς, τις αστοχίες, και τις σημαντικές παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς και από μία συντονισμένη προσπάθεια να σπιλωθεί αδίκως και ανεπιτυχώς το όνομα και η υπόληψη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η εισαγγελική απόφαση

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης, είχε αναθέσει στον εισαγγελέα, Κώστα Σιμιτζόγλου, να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Κατσίφα. Εκείνος αφού έλαβε καταθέσεις και αποδεικτικό υλικό από την Εισαγγελία Ιωαννίνων, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δολοφονήθηκε από την ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας. Η ποινική δίωξη είναι in rem, δηλαδή στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, καθώς οι Αλβανικές Αρχές δεν έχουν δώσει τα ονόματα και τα στοιχεία των αστυνομικών που πάτησαν την σκανδάλη, δολοφονώντας τον 35χρονο ομογενή.
Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένα έτος, δεκατρείς μήνες για την ακρίβεια, οι Αλβανικές Δικαστικές και Αστυνομικές Αρχές, επινοώντας συνεχώς τεχνάσματα και με διάφορες προφάσεις δεν παραδίδουν ως όφειλαν την έκθεση με το πόρισμα για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου του Κατσίφα. Πρόθεση και στόχος των Ελληνικών Αρχών είναι να προσωποποιήσουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, και να ζητήσουν τη σύλληψη και την έκδοση των αστυνομικών που πυροβόλησαν τον Κατσίφα, προκειμένου να δικαστούν στην Ελλάδα.

Εθνική υποχρέωση

Οι γονείς του Κατσίφα, Ιωάννης και Βασιλεία, όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν σταματήσει τον αγώνα και τις εκκλήσεις προς την ελληνική πολιτεία να ασκηθούν πιέσεις προς την αλβανική πλευρά για να μάθουν το πώς και το γιατί έχασαν το παιδί τους. Πριν από ένα μήνα με επιστολή τους στον βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Γιόγιακα, είχαν ζητήσει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να τους βοηθήσει.
Η ελληνική πολιτεία οφείλει μέσω της δικαστικής και διπλωματικής οδού να εξαντλήσει τα μέσα και την προσπάθεια προκειμένου οι οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα να ενημερωθεί για τις ακριβείς συνθήκες και αίτια, που δολοφονήθηκε ο γιος τους. Είναι χρέος της πολιτείας να προστατεύει τους Έλληνες πολίτες, όπου και αν εκείνοι ζουν, πόσω μάλλον όταν διαβιούν γηγενείς και αυτόχθονες στον τόπο όπου βρίσκονται οι πατρογονικές τους εστίες. Η διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικής ευσυνειδησίας.

Διαβάστε επίσης: Δολοφονία Κατσίφα - Ποινική δίωξη για κακούργημα από την Ελληνική Δικαιοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo