Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και την ανάσχεση της τουρκικής επιρροής

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 09-12-2019 09:11 Τελευταία ενημέρωση: 09-12-2019 09:12
Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και την ανάσχεση της τουρκικής επιρροής
Θα συζητηθούν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, το τελευταίο του τρέχοντος έτους, στην ημερήσια διάταξη του οποίου αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννοήσεως μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Επιπλέον, θα συζητηθούν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις, ενώ το ΣΕΥ αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Αρκτική, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ και το ρόλο των πολιτικών της αποστολών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ενώ αυτά προβλέπονται στην «ατζέντα» του ΣΕΥ, το άμεσα ενδιαφέρον για την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνεδριάσεως, είναι το πρόγευμα εργασίας που θα παραθέσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ προς τους ομολόγους του της ΕΕ, με προσκεκλημένους τον ΥΠΕΞ της πΓΔΜ N. Dimitrov και τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας G. Cakaj.

Στη διάρκεια της συναντήσεως των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους δύο προαναφερθέντες υπουργούς των γειτονικών μας κρατών, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο αυτών χωρών και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ευρύτερα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Συμφώνως με διπλωματικές πηγές, οι επαφές του Ν.Δένδια στοχεύουν στην ανάδειξη της σημασίας που έχει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σε συνάρτηση με την προκλητική, παραβατική και επομένως επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με ενέργειες που παραβιάζουν τις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να αναφερθεί στο πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας (Λιβύης (κυβέρνηση της Τριπόλεως), το οποίο, όπως αναμένεται να επισημάνει η ελληνική πλευρά, αντιτίθεται στη διεθνή νομιμότητα και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo