ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Έληξε το τελεσίγραφο - Προς απέλαση ο Λίβυος πρέσβης

Newsroom L&O 06-12-2019 08:22 Τελευταία ενημέρωση: 06-12-2019 08:29
Έληξε το τελεσίγραφο - Προς απέλαση ο Λίβυος πρέσβης
Αναμένεται να κληθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και θα κηρυχθεί «persona non grata»

Ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα αναμένεται να κληθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και θα κηρυχθεί «persona non grata», γεγονός που σημαίνει απέλαση. Στο Λίβυο πρέσβη αναμένεται να δοθεί μικρή διορία προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα μας. 

Πέμπτη βράδυ, σύμφωνα με όσα έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έληξε το τελεσίγραφο προς το πρόσωπό του από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τον κάλεσε να παραδώσει έως τότε το περιεχόμενο του κατακριτέου μνημονίου με την Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες εκμετάλλευσης.

«Ξέραμε ότι προετοιμάζεται αυτό το μνημόνιο, το ξέραμε και το ήξερε και η προηγούμενη κυβέρνηση» είχε πει συγκεκριμένα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός, γνωστοποιώντας πως το θέμα είχε τεθεί στον ομόλογό του της Λιβύης τον Σεπτέμβρη και τότε εκείνος είχε δηλώσει πως τέτοια συμφωνία δε θα γίνει δεκτή, πράγμα που εκλαμβάνεται ως κοροϊδία. «Εάν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία, την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata και θα απελαθεί», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Παρότι το επίμαχο κείμενο της συμφωνίας έχει περιέλθει στο μεταξύ σε γνώση της ελληνικής πλευράς από άλλες διπλωματικές πηγές, πηγές αυτές δεν πιστώνονται στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το προαναφερθέν μνημόνιο το απόγευμα χθες, που η τουρκική κυβέρνηση σύναψε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης. Την επικύρωση από τη Βουλή είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo