• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Πρόταση δικηγόρων: Συντομευμένη αποχή από τις δίκες για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου

Κατερίνα Μάνθου 05-12-2019 17:08 Τελευταία ενημέρωση: 05-12-2019 17:08
Πρόταση δικηγόρων: Συντομευμένη αποχή από τις δίκες για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου
«Η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στην αναγνωριστική αγωγή αντίκειται στην ίδια την ουσία και τη σημασία της ως ενδίκου βοηθήματος», αναφέρουν οι 12 δικηγόροι

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των δικηγόρων για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Με σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, 12 δικηγόροι προτείνουν επιλεκτική – στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από τις δίκες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συγκεκριμένη διάταξη.

Ανάμεσα στους 12 δικηγόρους που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), μέλη (νυν και πρώην), μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.) και ασκούμενοι δικηγόροι.

Στην ανακοίνωσή τους οι 12 δικηγόροι αναφέρουν ότι «η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στην αναγνωριστική αγωγή αντίκειται στην ίδια την ουσία και τη σημασία της ως ενδίκου βοηθήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, οι δικηγόροι, προτείνουν τα εξής μέχρι την κατάργηση της σχετικής ρύθμισης ή την -εκ νέου- κήρυξη της αντισυνταγματικότητάς της από τα δικαστήρια:

α) Όποιος μπορεί να πληρώσει, δεν έχει λόγο να μην ασκεί απευθείας καταψηφιστική αγωγή και

β) Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, στερείται την παροχή δικαστικής προστασίας, κατά παράβαση των άρθρων 8 παρ. 1 και 20 παρ. 1 του Συντάγματος».

Ακόμη, στην ανακοίνωση τους οι δικηγόροι αναφέρουν πως «οι επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη διαμεσολάβηση:

α) Δυσχεραίνουν την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης ενώπιον των δικαστηρίων, κατά παράβαση των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων και

β) Δημιουργούν χαοτική κατάσταση στα δικαστήρια και εξαιρετικά αρνητικό κλίμα μεταξύ των δικηγόρων, απομειώνοντας έτσι τις προοπτικές επιτυχίας του θεσμού για ταχεία, εξωδικαστική επίλυση των διαφορών».

Όσον αφορά την πρότασή τους για στοχευμένη αποχή οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι αυτή μπορεί να διαρκέσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με πραγματικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι η αποχή μπορεί να υλοποιηθεί σε δίκες:

- Επί ενδίκων βοηθημάτων του Δημοσίου κατά ιδιωτών και

- Επί ενδίκων μέσων του Δημοσίου κατά ιδιωτών.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι: 1) ΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑ, γενική γραμματέας ΕΑΝΔΑ, 2) ΑΔΑΜ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, δικηγόρος, 3) ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αντιπρόεδρος ΕΑΝΔΑ, 4) ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, δικηγόρος, π. Πρόεδρος ΕΑΝΔΑ, 5) ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, σύμβουλος ΔΣΑ, 6) ΚΑΤΑΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΡΙΝΟΣ, υπεύθυνος επικοινωνίας ΕΑΝΔΑ, 7) ΜΑΓΚΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ασκούμενος δικηγόρος, 8) ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, σύμβουλος ΔΣΑ, π. πρόεδρος ΕΑΝΔΑ, 9) ΜΠΑΤΗΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ, αν. σύμβουλος ΔΣΑ, π. αντιπρόεδρος ΕΑΝΔΑ, 10) ΠΑΝΑΓΑΡΗΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ, δικηγόρος, 11) ΠΡΙΤΣΟΥΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, δικηγόρος και 12) ΣΑΚΕΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, δικηγόρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo