Η ελληνική «καλή διάθεση» και το τουρκικό «καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 05-12-2019 15:26 Τελευταία ενημέρωση: 05-12-2019 16:47
Η ελληνική «καλή διάθεση» και το τουρκικό «καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι»
Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Για 95 ολόκληρα λεπτά συναντήθηκαν χθες στο Γουότφορντ, έξω από το Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για τις άκρως τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών του τελευταίου διαστήματος, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητος και παραβατικότητος σε όλα τα «μέτωπα»!

Μετά το πέρας της συναντήσεως ο κ.Πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής: «Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ωστόσο, στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν»

Μελετώντας και όχι απλά διαβάζοντας τη δήλωση του Έλληνος Πρωθυπουργού κάποιος εχέφρων, στέκεται σε δύο φράσεις του: Φράση πρώτη: «Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες». Φράση δεύτερη: «…εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά (=οι δυσκολίες) μπορούν να ξεπεραστούν».

Η πρώτη φράση του κ.Πρωθυπουργού είναι σαφή και δεν επιδέχεται περαιτέρω επεξηγήσεων. Μείναμε εκεί που είμαστε ακριβώς και δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και καμία «υποχώρηση» από καμία πλευρά. Η δεύτερη φράση όμως του κ. Πρωθυπουργού χρήζει αρκετών περαιτέρω διευκρινίσεων, αν βεβαίως ο ίδιος γινόταν αποδέκτης του σχολίου μας και επομένως και του ερωτήματός μας.

Είμαστε περίεργοι να πληροφορηθούμε ΤΙ ακριβώς εννοεί ο κ.Πρωθυπουργός λέγοντας «εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση»; Εξ όσων γνωρίζουμε – και μάλλον το γνωρίζουμε καλώς – η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως πέραν των όσων προβλέπουν οι υπάρχουσες συμφωνίες, συνθήκες κλπ, που διασφαλίζουν εδώ και δεκαετίες τα εθνικά μας σύνορα και συμφέροντα.

Επομένως αν κάποιος πρέπει να δείξει «καλή διάθεση» και να κάνει «ένα βήμα πίσω» αυτός είναι ΜΟΝΟ η γείτων Τουρκία. Η Ελλάδα δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ περιθώριο για να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω. Ή αυτό το «να δείξουμε καλή διάθεση». Ούτε ένα. Γιατί τότε, αυτό το ένα βήμα, θα σημαίνει υποχώρηση, θα σημαίνει παραχώρηση κεκτημένων και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Προς Θεού για να μην παρεξηγηθώ. Δεν εννοώ ότι ο Έλλην Πρωθυπουργός – ο οποιοσδήποτε Έλλην πρωθυπουργός και πολύ περισσότερο ο συγκεκριμένος – έχουν τέτοια διάθεση υποχωρητικότητος κλπ. Δεν περνά ούτε καν από το μυαλό μου. Απλώς πιστεύω ότι η δημόσια δήλωση, στο συγκεκριμένο σημείο, δεν ήταν καλώς διατυπωμένη και άλλα εννοούσε.

Και το λέμε αυτό, καθώς ακριβώς την επομένη των δηλώσεων του κ. Πρωθυπουργού, δηλαδή σήμερα το πρωί 5 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ας σημειωθεί ήταν παρών στη συνάντηση και συνομιλίες Μητσοτάκη – Ερντογάν χθες στο Λονδίνο, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και μεταφέροντας, όπως σημείωσε, την προσωπική του άποψη, από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο, «προκύπτει ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία.

Η τελευταία κουβέντα που είπε ο Ερντογάν είναι ότι “καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι”, λες και εμείς είμαστε εκείνοι που την ανεβάζουμε ή την συντηρούμε».

Εφόσον ο κ. Πρωθυπουργός στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες.» και βάζει τελεία, πως λίγες ώρες αργότερα, σήμερα, ο παρών στη συνάντηση ΥΕΘΑ σημειώνει δημοσίως πως «προκύπτει ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία.»; Πόθεν προκύπτει αυτό;

Ιδίως μάλιστα μετά το δεύτερο σκέλος της σημερινής του προαναφερθείσης φράσεως που λέει ότι «Η τελευταία κουβέντα που είπε ο Ερντογάν είναι ότι “καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι”, λες και εμείς είμαστε εκείνοι που την ανεβάζουμε ή την συντηρούμε».

Ασφαλώς και επικροτούμε την απορία του κ. Υπουργού, η οποία μάλλον ενισχύει τις δικές μας απορίες περί ανάγκης περαιτέρω διευκρινίσεων της μάλλον ατυχούς φράσεως περί επιδείξεως αμοιβαίας «καλής διάθεσης» του κ.Μητσοτάκη. Αυτά, με την ειλικρινή ευχή οι δικές μας σκέψεις να είναι λανθασμένες και ενέργειες της κυβερνήσεως οι σωστές, για να μη βρεθούμε προ ενός δυσάρεστου «απροόπτου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo