Στα χέρια της Ελλάδας η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο - Δείτε το κείμενο

Newsroom L&O 05-12-2019 12:12 Τελευταία ενημέρωση: 05-12-2019 13:12
Στα χέρια της Ελλάδας η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης  που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο - Δείτε το κείμενο
Δεν παρέδωσε τη συμφωνία η πλευρά της Λιβύης

Σε γνώση της ελληνικής πλευράς περιήλθε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης.

«Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές. Η Τουρκία, εξάλλου, έδωσε στη δημοσιότητα το μνημόνιο, που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και την ελληνική ΑΟΖ.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής», υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ''ίση κατανομή''. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της «ίσης κατανομής» επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Το κείμενο της Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo