17.1 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Η «μυστηριώδης γυναίκα», η ινδική κάνναβη και το… κρασί – Έτσι ζήτησε αναίρεση της καταδίκης του για θανατηφόρο τροχαίο


    Αναρμοδιότητα του δικαστηρίου που τον δίκασε για θανατηφόρο τροχαίο το οποίο προκάλεσε ενώ βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, επικαλέσθηκε ένας οδηγός ΙΧ ενώπιον του Αρείου Πάγου για να αναιρέσει την καταδίκη του σε κάθειρξη έξι ετών.
    Ακόμη πιο απίστευτα όμως ήταν τα όσα είχε επικαλεστεί ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ώστε να αποκρούσει την κατηγορία ότι οδηγούσε το αυτοκίνητό του ενώ είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, όπως έδειξαν και οι αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη μετά το τροχαίο. Υποστήριξε ότι είχε παραλάβει με το αυτοκίνητό του μια άγνωστη γυναίκα, η οποία κάπνισε μέσα στο όχημά του ινδική κάνναβη και ο ίδιος εισέπνευσε τον καπνό της.
    Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έπειτα από αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε ο οδηγός κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την οποία κηρύχθηκε ένοχος για την πράξη της οδήγησης μεταφορικού μέσου υπό την επίδραση ναρκωτικών ουσιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου και απλός τραυματισμός δύο ανθρώπων. Με την εν λόγω απόφαση ο οδηγός καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία έτη.
    Ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο οδηγός υποστήριξε ότι η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, θα πρέπει να αναιρεθεί διότι δεν ήταν αρμόδιο για δικάσει την υπόθεσή του σε πρώτο βαθμό το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων και σε δεύτερο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η υπόθεση έπρεπε κατά τον οδηγό να παραπεμφθεί σε πρώτο βαθμό στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.
    Το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ. αριθμόν 113/2019 απόφασή του απέρριψε την αίτηση αναίρεσης, που κατέθεσε ο οδηγός. Στο κείμενο της απόφασης, του Αρείου Πάγου καταγράφονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το θανατηφόρο τροχαίο, τον Νοέμβριο του 2009, σε επαρχιακή οδό της Βορείου Ελλάδος.
    Τα πραγματικά περιστατικά και η απολογία
    Οδηγώντας το αυτοκίνητο του μάρκας ΒΜV με κατεύθυνση προς το Κιλκίς ο καταδικασθείς οδηγός πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με ένα άλλο αυτοκίνητο μάρκας Honda. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του οδηγού του Honda αλλά και σωματικές βλάβες στους συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο, μια γυναίκα και ένα αγοράκι ηλικίας μόλις τριών ετών.
    Στον καταδικασθέντα έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις από τις αποδείχθηκε ότι οδηγούσε υπό την επίδραση ναρκωτικών ουσιών και ειδικότερα ψευδαισθησιογόνων – παραισθησιογόνων ουσιών
    Κληθείς ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης να απολογηθεί για το αδίκημα της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, ο κατηγορούμενος είπε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του: «…Με πήρε ο ύπνος, ήμουν στον δρόμο. Πήρα μια κοπέλα, μια κομμώτρια, κάπνισε αυτή κάπου ινδική κάνναβη, το εισέπνευσα εγώ. Δεν πήρα τίποτε, είχα πιει μισό ποτήρι κρασί. …Δεν με έχουν συλλάβει άλλη φορά για ουσίες. Έχω καταδικασθεί μεθυσμένος το 2006. Το πέταξε το τσιγάρο η κυρία μετά…».
    Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό αυτό του κατηγορούμενου οδηγού και συνεκτιμώντας τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας για τη συμπεριφορά τον καταδίκασε. Μάλιστα, στην απόφαση του ποινικού δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε αντίληψη του χώρου, αφού οδηγούσε σε μεγάλη απόσταση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, αγνοώντας τα σήματα των άλλων οδηγών …


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ