Μιάμιση ώρα διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο

Newsroom L&O 04-12-2019 17:03 Τελευταία ενημέρωση: 04-12-2019 18:56
Μιάμιση ώρα διήρκεσε  η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο
Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι θα θέσει όλα τα θέματα τουρκικής προκλητικότητας στον Ερντογάν

Μιάμιση ώρα διήρκεσε  η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις προς τον Τύπο. Η συνάντηση, που ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση λόγω του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν μεγάλης σημασίας, καθώς πραγματοποιήθηκε εν μέσω κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία και στην συνέχεια κάθισαν στο τραπέζι με τις αντιπροσωπείες τους.
Από την ελληνική πλευρά ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κατερίνα Παπαδοπούλου. 

Από την τουρκική πλευρά είναι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ (η θέση έχει καταργηθεί) και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo