«Βόμβα» από το ΣτΕ για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες

Newsroom L&O 03-12-2019 18:02 Τελευταία ενημέρωση: 03-12-2019 18:03
«Βόμβα» από το ΣτΕ για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες
«Ναι» στην έκδοση των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, αλλά «όχι» στην αποθήκευση στοιχείων για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Δεν είναι νόμιμη η αποθήκευση των στοιχείων που απαιτούνται για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες που θα τεθούν σε κυκλοφορία και θα περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι («RFID chip»).

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αποφάσεις που εξέδωσε κάνοντας, εν μέρη, δεκτή προσφυγή που είχαν καταθέσει ενώπιον του 70 περίπου πολίτες, ένας αρχιμανδρίτης και τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, δύο δικηγόροι, η «Εστία Πατερικών Μελετών», το «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», κ.ά. Με τις αποφάσεις του αυτές, ωστόσο, το ΣτΕ δεν εντόπισε άλλα προβλήματα νομιμότητας στα όσα προβλέπονται για την έκδοση των νέων ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει σχετική Υπουργική Απόφαση, οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), την ιδιότητα του κατόχου της ταυτότητας ως συνταξιούχου, την πρόσκαιρη και μόνιμή κατοικία κ.ά στοιχεία του. Επίσης, προβλέπεται ότι στις νέες ταυτότητες θα αποθηκεύονται τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι με τη νέα ταυτότητα θα καλύπτονται όλες τις συναλλαγές του πολίτη με τους φορείς του Δημοσίου τομέα. Μάλιστα, προβλέπεται και η συγκρότηση ειδικού αρχείου ταυτοτήτων στην ΕΛ.ΑΣ., όπως και ενιαίο κωδικό αριθμό μητρώου (ΕΚΑΜ) για κάθε πολίτη, με 13 ψηφία και σύμβολα.

Διαφωνώντας με τις παραπάνω προβλέψεις οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούσαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την υπ. αριθμόν 8200/0-297647/10.4.2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων με «RFID chip» και καθορίζει τα προσωπικά στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στις ηλεκτρονικές ταυτότητες.

Μεταξύ άλλων, οι προσφεύγοντες υποστήριζαν με τις σχετικές αιτήσεις που κατέθεσαν στο ΣτΕ πως ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, παραβιάζει βασικές συνταγματικές διατάξεις, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας κ.ά.

Συγκεκριμένα, κατά τους προσφεύγοντες στο «RFID chip» των νέων ταυτοτήτων θα περιλαμβάνονται στοιχεία που θα σχετίζονται με το πρόσωπο του κάθε πολίτη, θα αποθηκεύεται και θα ελέγχεται κάθε συναλλαγή του είτε με τις δημόσιες είτε με τις ιδιωτικές υπηρεσίες. Και όλα αυτά, όπως ανέφεραν, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πολιτών ή συγκατάθεσή τους. Μάλιστα, κατά τους προσφεύγοντες το «RFID chip» που θα περιέχει η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα θα επιτρέπει τον εντοπισμό και τη γνώση του ακριβούς γεωγραφικού στίγματος της θέσης του κατόχου της ταυτότητας, ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο.

Οι αιτήσεις ακυρώσεως των προσφευγόντων εξετάστηκαν από το το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο απέρριψε όλα τα παραπάνω επιχειρήματα που προέβαλλαν οι προσφεύγοντες με εξαίρεση το επιχείρημά τους για τα στοιχεία που δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Όπως δέχθηκε το ΣτΕ, η αποθήκευση των στοιχείων που απαιτούνται για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες είναι παράνομη. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι κρίσιμα για την απόδειξη της ταυτότητας των πολιτών.

Αντίθετα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι νόμιμα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες τα υπόλοιπα στοιχεία που προβλέπονται από την επίμαχη Υπουργική Απόφαση, παρά το γεγονός ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα τα οποία θα περιλαμβάνονται ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του πολίτη. Σύμφωνα με το ΣτΕ, πρόκειται για στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση έργου που εμπίπτει στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας και αφορά δημοσίου συμφέροντος σκοπό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo