• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα εγγυήτρια της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στις παρανομίες της Τουρκίας

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 02-12-2019 20:29 Τελευταία ενημέρωση: 02-12-2019 20:30
  • image-0
  • image-1
  • image-2
  • image-3
  • image-4
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα εύσημα στον ευπατρίδη δωρητή Παναγιώτη Λασκαρίδη και την οικογένειά του

«Εγγυήτρια της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Νομιμότητας απέναντι στις παρανομίες και αυθαιρεσίες της Τουρκίας» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σήμερα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, κατά την τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) «ΑΤΛΑΣ Ι», που αποτελεί δωρεά του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη και ανάδοχος του πλοίου έγινε η κόρη του, Σουζάνα Λασκαρίδη. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού απένειμε τα εύσημα στον ευπατρίδη δωρητή Παναγιώτη Λασκαρίδη και την οικογένειά του για τα όσα έχουν προσφέρει γενικώς στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαιτέρως στο Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια, ευχόμενος το παράδειγμά του να ακολουθήσουν και άλλοι, υπογράμμισε ότι το ΠΝ είναι ο φύλακας των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε., «η οποία και εκείνη, κατόπιν τούτου, έχει το χρέος φύλαξής τους και κυρίως υπεράσπισης της Διεθνούς Νομιμότητας, ως προς τον προσδιορισμό τους κατά το Διεθνές Δίκαιο», όπως τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Απέναντι στις μεγάλες παρανομίες και αυθαιρεσίες, οι οποίες προέρχονται κατεξοχήν, δυστυχώς, από την υπότροπο γείτονά μας Τουρκία, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει στο παρελθόν -το αποδεικνύουμε και σήμερα και θα τηρήσουμε αυτή την στάση και στο μέλλον- ότι παραμένουμε εγγυητές της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας και σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας και σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ μας που, όπως τόνισα, είναι σύνορα και ΑΟΖ της Ε.Ε. Αυτόν τον ρόλο είμαστε αποφασισμένοι να τον φέρουμε, ούτως ή άλλως, σε πέρας, είναι το χρέος μας. Αυτός ο ρόλος επιβάλλει όμως και την σύμπραξη της ίδιας της Ε.Ε., πριν απ΄ όλα γιατί η αρχή της Αλληλεγγύης και το πνεύμα της Ε.Ε. το επιτάσσουν, αλλά και διότι η Ε.Ε. έχει ίδιον συμφέρον και ίδια δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για την ΑΟΖ». 

Αναφορικώς με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ και όχι να παραμένει ουδέτερο, ο ΠτΔ υποστήριξε τα εξής: «Το ίδιο χρέος αναλογεί και στην συμμαχία μας, στο ΝΑΤΟ. Και αυτή η υποχρέωση του ΝΑΤΟ προκύπτει από την ίδια τη φύση του. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε, όπως είναι γνωστό -και εξακολουθεί να έχει εν πολλοίς αυτό τον χαρακτήρα, αν και ο χαρακτήρας του λόγω αλλαγής των δεδομένων έχει διευρυνθεί- και για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και της εφαρμογής του γενικότερα. Ιδίως σε εποχές κρίσης, όπως και η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα. Αν το ΝΑΤΟ ανεχθεί αυθαιρεσίες, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ενός κρίσιμου τμήματός του, όπως είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, από τα ίδια τα Μέλη του, τότε από εκεί και πέρα υπονομεύεται το ίδιο. Γιατί όταν μια Συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ στηρίζεται, από πλευράς στόχων, στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, η ίδια η Συμμαχία πρέπει να δίνει και στα Μέλη της το παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Όταν τα ίδια τα Μέλη περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, αυτή η περιφρόνηση, αυτή η έλλειψη σεβασμού, αυτή η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύει την ίδια την υφή και το κύρος της Συμμαχίας, διεθνώς.»

Τέλος ο Πρόεδρος τόνισε με έμφαση ότι τόσο το ΠΝ όσο και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας «θα επιτελέσουμε την αποστολή μας. Αυτή την αποστολή που την φέραμε πάντοτε ιστορικώς σε πέρας, «και μόνοι και μετά πολλών» θα την φέρουμε και πάλι σε πέρας», ενώ απευθυνόμενος προς το ΠΝ τόνισε ότι «είμαστε υπερήφανοι για το φρόνημα και την αποτελεσματικότητά του. Είναι η καλύτερη απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων προς καθέναν, ο οποίος μπορεί να διατηρεί φαντασιώσεις ότι η δύναμη του ισχυρού υπερτερεί της ισχύος του Δικαίου. Μέγιστο λάθος, μέγιστη αυταπάτη. Είμαστε εδώ, είσθε εδώ, για να αποδείξουμε ακριβώς το αντίθετο»

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι έννοιες θάλασσα και Ελλάδα είναι ταυτόσημες»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε θερμότατα τον δωρητή Παναγιώτη Λασκαρίδη και την οικογένειά του για τη νέα του προσφορά προς τις ΕΔ και το ΠΝ, εξέφρασε την χαρά του και την ικανοποίηση του για την ένταξη του ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» στην δύναμη του ΠΝ, καθώς -όπως σημείωσε- «μετά από πολύ καιρό εντάσσεται στο στόλο μια μεγάλη κύρια μονάδα, η οποία επαυξάνει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του. Ο ρόλος του «ΑΤΛΑΣ Ι» ως πλοίο γενικής υποστήριξης είναι αυτός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τα επιχειρησιακά σχέδια και την ανάπτυξη του Στόλου σε όλη την περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος για το συμφέρον της πατρίδας, που είναι μία και αδιαίρετη. Οι έννοιες θάλασσα και Ελλάδα είναι ταυτόσημες και αυτοί που ψάχνουν και εφευρίσκουν νέους, καινοφανείς, και ανιστόρητους χαρακτηρισμούς για την θάλασσα είναι αυτοί που αισθάνονται ακριβώς πως δεν αποτελεί τον φυσικό τους χώρο αλλά κάτι ξένο προς αυτούς.» 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, αφού υπογράμμισε την σπουδαία σημασία της προσθήκης αυτού του πλοίου στο Στόλο του ΠΝ δήλωσε: «Η στήριξη της χώρας μας και ιδιαίτερα των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια από τον κ. Λασκαρίδη αποτελεί έμπρακτη έκφραση αγνού πατριωτικού καθήκοντος. Ελπίζω κ. Λασκαρίδη η πατριωτική σας χειρονομία να δώσει το έναυσμα και την παρακίνηση σε όσους έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν έμπρακτα τις Ένοπλες Δυνάμεις στην κρίσιμη αυτή περίοδο».

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, στην ομιλία του τόνισε ότι το «ΑΤΛΑΣ Ι» είναι ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων με εξαιρετικές ικανότητες που προσδίδει στο ΠΝ πολλαπλές επιλογές και πλεονεκτήματα για την υποστήριξη των μονάδων του Στόλου. «Οι δυνατότητες του πλοίου κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνουν ανεφοδιασμό των μονάδων του Στόλου, μεταφορά φορτιών, εξαιρετικές δυνατότητες ρυμούλκησης, διάσωσης ναυαγών, πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων στην θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και ανάληψη ρόλου πλατφόρμας διάσωσης υποβρυχίων.»

Π. Λασκαρίδης: «Εμείς, οι πολίτες χρωστάμε στην πατρίδα...»

Από την πλευρά του ο δωρητής Π. Λασκαρίδης αφού έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενισχύσει η Πολιτεία τις Ένοπλες Δυνάμεις τόνισε ότι «σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για μένα και την οικογένειά μου γιατί μπορέσαμε επιτέλους να προσφέρουμε κάτι στο ΠΝ για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του και τις επιχειρήσεις του με ένα τρόπο πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και καλύτερο από ό,τι μπορεί αυτή την στιγμή», Και πρόσθεσε: «Η δίκη μου γνώμη είναι ότι δεν πρέπει και δεν χρειάζεται η Πολιτεία να τιμά τους πολίτες της αλλά αντιθέτως οι πολίτες να τιμούν την Πολιτεία και την πατρίδα. Γιατί δεν χρωστάει τίποτα η πατρίδα στους πολίτες, αλλά εμείς οι πολίτες χρωστάμε στην πατρίδα. Τα χρέη αυτά που αναλαμβάνουμε από την ώρα που γεννιόμαστε είναι χρέη τιμής και πρέπει πάντα να εξοφλούνται ολόκληρα και στο ακέραιο. Δεν μπορούν ούτε να διαπραγματεύονται, ούτε να παζαρεύονται, ούτε να απομειώνονται». 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός των προαναφερθέντων, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μέλη της κυβερνήσεως, του Κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοικήσεως, ο πρώην ΥΕΘΑ και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο συμμαθητής του Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν, ο οποίος είναι Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι του Κλήρου.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo