• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αποκλειστικό: Η Πληροφορία (Intelligence) και η Μεγάλη Πολιτική Αλλαγή

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 01-12-2019 15:24 Τελευταία ενημέρωση: 01-12-2019 17:06
  • image-0
  • image-1
  • image-2
Αποστολή στο Ταλίν

Τις ημέρες που στην μικρή γεωγραφικά χώρα της Βαλτικής, την Εσθονία, τιμούσαν την 95η επέτειο από το λεγόμενο «Εσθονικό πραξικόπημα», στη 1 Δεκεμβρίου 1924, αλλά θεωρείται ως η πρώτη περίπτωση αυτού που στις μέρες μας αποκαλούμε «υβριδική απειλή», τις μέρες αυτές (28-29 Νοεμβρίου 2019) πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ταλίν, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσκεψη που εξέτασε σε βάθος την ιστορία των Υπηρεσιών Πληροφοριών (Intelligence Services) των κρατών της περιοχής, που είχαν στο παρελθόν κομμουνιστικά καθεστώτα, μέσα από τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών από το 1990 και εντεύθεν.

Η διάσκεψη αυτή είχε ως βασικό της θέμα: «Ανάγκη να Γνωρίζουμε»: Η Πληροφορία (Intelligence) και η Μεγάλη Πολιτική Αλλαγή», ήταν η ένατη κατά σειρά που πραγματοποιείται κάθε φορά σε μία διαφορετική χώρα, και διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία από το «Διεθνές Κέντρο για την Άμυνα και την Ασφάλεια» (International Centre for Defence and Security/ICDS), που εδρεύει στο Ταλίν, και ο λόγος που φέτος προτιμήθηκε η πανέμορφη αυτή πόλη της Βαλτικής σχετίζεται με την προαναφερθείσα 95η επέτειο του «Εσθονικού πραξικοπήματος».

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Εσθονία είναι μία χώρα που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τη σύγχρονη μάστιγα της κατασκοπίας σε βάρος της από πλευράς των νέων ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, που διαδέχτηκαν τις σοσιαλιστικές KGB, GPU και άλλες, καθώς από το 1990 και εντεύθεν, που η Εσθονία απέκτησε εκ νέου την ανεξαρτησία της από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως, οι αρμόδιες δικές τους αρχές ασφαλείας έχουν συλλάβει, δικάσει και καταδικάσει 20 άτομα που διενεργούσαν κατασκοπία σε βάρος τους και υπέρ των Ρώσων!

Το «Εσθονικό πραξικόπημα» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του νέου τότε (1924) κομμουνιστικού καθεστώτος της Σοβιετικής Ενώσεως για «εξαγωγή» και βίαιη εγκαθίδρυση του ίδιου καθεστώτος σε μία μικρή και συνορεύουσα με αυτή χώρα, που τότε δεν είχε επιτυχία, χρησιμοποιώντας για την επικράτησή του μικρές δυνάμεις αλλά έντονη χρήση πληροφοριών και παραπληροφορήσεως, γι’ αυτό και η κύρια προσπάθεια των πραξικοπηματιών ήταν η κατάληψη του κτιρίου του Υπουργείου Επικοινωνιών της χώρας, στην υπεράσπιση του οποίου σκοτώθηκε ο τότε Υπουργός. Προς τιμήν του λοιπόν η διήμερη διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του νέου Υπουργείου Οικονομικών και Επικοινωνιών της Εσθονίας, που εδρεύει στον ίδιο ουρανοξύστη μαζί με άλλα τρία υπουργεία!

Και αυτό ίσως αποτελεί και ένα άλλο «μάθημα» για εμάς τους Έλληνες για την εξοικονόμιση χώρων, δημοσίων κτιρίων, αλλά και υπαλλήλων, αφού υπήρχε μία είσοδος κοινή για όλα τα υπουργεία εξυπηρετούμενη με αυτόματο σύστημα ηλεκτρονικών καρτελών και έχοντας μόνο δύο άτομα στις πληροφορίες για να βοηθούν όποιον μη εργαζόμενο εκεί ήθελε να εισέλθει σε κάποιο από τα υπουργεία. Αλλά αυτό είναι μία απλή διαπίστωση (και ένα άλλο θέμα ασφαλώς).

Αναφορικά με τη διάσκεψη τώρα.

Περισσότεροι από 40 πολύ γνωστοί ερευνητές από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο θρυλικός, 90χρονος αλλά ακμαιότατος και με πλήρη πνευματική διαύγεια, αξιωματικός πληροφοριών της φημισμένης British Intelligence Service, στην οποία υπηρέτησε για περισσότερα από 25 χρόνια προτού γίνει καθηγητής – διαλέκτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Michael Herman, καθώς και ο Καθηγητής και επικεφαλής των ερευνητών των πολέμων του King Good College Michael Goodman, οι οποίοι παραχώρησαν και σύντομες συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα μας.

Επίσης μίλησε (και μας μίλησε) ο επικεφαλής του ICDS Ivo Juurvee, ο οποίος εξήγησε την εμπλοκή του Κέντρου με την ιστορική έρευνα στους συγκεκριμένους τομείς της Ιστορίας, καθώς και η Γενική Εισαγγελέας της Εσθονίας Lavly Perling, η οποία ας σημειωθεί κυκλοφορεί χωρίς ασφάλεια και δίνει την κάρτα της με το …κινητό της(!), η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά μία ενδελεχή και σε βάθος ανάλυση των μυστικών (και παράνομων) δραστηριοτήτων των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ρωσίας στο Εσθονικό έδαφος. Από την ανάλυσή της, που όπως και η ίδια σημείωσε προερχόταν από «ανοικτές πηγές», κατά την τελευταία δεκαετία (που είναι η ίδια στην παρούσα θέση της ως επίσημος διώκτης των κατασκοπευτικών δράσεων των ξένων Μυστικών Υπηρεσιών δηλ.της Ρωσίας, στο έδαφός της) η Εσθονία έχει υποστεί τις περισσότερες περιπτώσεις κατασκοπίας Ρώσων κατασκόπων από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ!

Επίσης στην ιστοσελίδα μας μίλησε και η μοναδική Ελληνίδα από τους ομιλητές της Διασκέψεως, η Σοφία Τζαμαρέλου, του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Μεταδικτατορικές αλλαγές των Υπηρεσιών Πληροφοριών στη Νότια Ευρώπη», αναφέροντας τα σχετικά παραδείγματα τριών χωρών Ελλάδος, Ισπανίας και Πορτογαλίας, που βγήκαν από δικτατορίες και έπρεπε να δημοκρατικοποιήσουν τις Υπηρεσίες Ασφαλείας τους, όπως επίσης και μία «γειτόνισά» μας, η Βουλγάρα Καθηγήτρια της Ακαδημίας Επιστημών της χώρας της Nandia Boyadjieva με θέμα «Βουλγαρικές Μυστικές Υπηρεσίες και πολιτικές αλλαγές στο Ανατολικό Μπλοκ το 1989». Μίλησε επίσης και ο επικεφαλής ερευνών του «Ινστιτούτου Μνήμης» της Πολωνίας, που μας ανέφερε και μία – ας την ονομάσουμε έτσι – «ελληνική πτυχή» των πολωνικών αρχείων! .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλητές της διασκέψεως κάλυψαν θέματα που αφορούσαν τις ικανότητες των υπηρεσιών ασφαλείας διαφόρων χωρών «να δουν στο μέλλον», όπως χαρακτηριστικώς ελέχθη, τις μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, τόσο στο εσωτερικό των χωρών τους, όσο και διεθνώς, παρουσίασαν σχέδια και μυστικές δράσεις που αντίθετα βοήθησαν στις μεγάλες αλλαγές, αλλά και αποτυχίες των ίδιων Υπηρεσιών. Και όλα αυτά με σεβασμό και πλήρη ιστορική πιστοποίηση χάρη πλέον στα αρχεία των Μυστικών Υπηρεσιών των χωρών αυτών που έχουν πλέον «ανοιχτεί» (εκτός όσων αφορούν την εθνικής ασφάλεια της κάθε χώρας) και είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες.

Όπως δε πολύ εύστοχα επισήμανε στην εισαγωγή του ο διοργανωτής Ivo Juurvee «Αν και η διάσκεψη επικεντρώνεται στην Ιστορία των Υπηρεσιών Ασφαλείας, αρκετές παρουσιάσεις προσφέρουν εκπληκτικούς παραλληλισμούς και μαθήματα επί των Υβριδικών Επιχειρήσεων του σήμερα».

Ενδεικτικώς να σημειώσουμε ότι για την διοργάνωση και επιτυχίας αυτής της διασκέψεως συνεργάστηκαν φορείς και ιδρύματα όπως:

-Το Διεθνές Κέντρο για την Άμυνα και την Ασφάλεια (International Centre for Defence and Security).

-Το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (King’s College).

-Το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας (Institute of National Remembrance), που είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση, φύλαξη και διαχείρηση/έρευνα, του συνόλου των πολωνικών αρχείων όλων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας επί κομμουνιστικής διακυβερνήσεως.

-Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

-Το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας της Νορβηγίας

-Η Διάσκεψη υποστηρίχτηκε από τις πρεσβείες της Πολωνίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ταλίν, καθώς και από το Υπουργείο Οικονομικών και Επικοινωνιών της Εσθονίας.

Φωτογραφίες: Marco Mumm/icds ee

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo