Ο Ράμα συνέλαβε 25χρονη επειδή πόσταρε στο Facebook για τον σεισμό!

Ειρήνη Γεωργίου 01-12-2019 12:23 Τελευταία ενημέρωση: 01-12-2019 13:05
  • image-0
  • image-1
Αντιδράσεις από την Κοινωνία των Πολιτών - Απειλές Ράμα προς ΜΜΕ

Η εικοσιπεντάχρονη Xhulia Aliaj συνελήφθη στην Αλβανία από την Αστυνομία, επειδή σε αναρτήσεις της στο Facebook ζητούσε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας να αξιολογήσουν πιθανές ζημίες σε δεξαμενές φυσικού αερίου και πετρελαίου στο λιμάνι του Δυρραχίου.

H Xhulia Aliaj μετά τον φονικό σεισμό της 26η Νοεμβρίου που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον σε 50 ανθρώπους, έκανε μία σειρά από αναρτήσεις που αναφερόταν σε δημοσίευμα ιταλικού σάιτ, το avvenire.it. To άρθρο, το οποίο έχει πλέον κατεβεί, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο κίνδυνο κατάρρευσης δεξαμενών στο Porto Romano μετά από τον ισχυρό σεισμό.

Στις αναρτήσεις της η Aliaj ζητούσε από τις αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των δεξαμενών, ενώ καλούσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από την συγκεκριμένη περιοχή λόγω αυξημένου κινδύνου.

Αντιδράσεις από την Κοινωνία των Πολιτών

Ο δικηγόρος της ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για τη σύλληψή της, ενώ διευκρίνισε ότι οι αναρτήσεις της δεν αποσκοπούσαν στο να προκαλέσουν πανικό, αλλά να προωθήσουν την ασφάλεια. Τόνισε δε, ότι συνιστά χρέος της πολιτείας να επιθεωρεί τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

Μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών καταδίκασαν συλλήβδην τη σύλληψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για “μία καλή πολίτη που αγαπά την πατρίδα της”, ενώ έκαναν έκκληση για την άμεση απελευθέρωσή της.

Απειλές Ράμα προς ΜΜΕ

Δύο ημέρες μετά τον σεισμό, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε “προειδοποιήσει” ότι θα παρενέβαινε δραστικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις. Είχε επικαλεστεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που είχε κηρύξει τη χώρα, χωρίς όμως να προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

Προειδοποιώ για τελευταία φορά τα ειδησεογραφικά σάιτς και τα κανάλια ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης είμαι αναγκασμένος να τα κλείσω, αν συνεχίσουν να μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις και να διαχέουν πανικό”.

Σε αυτή την δραματική κατάσταση, όπου κάθε λέξη πρέπει να ζυγίζεται, είναι ανεπίτρεπτο να δημοσιεύονται εγχώριοι και ξένοι τσαρλατανισμοί ή να διαστρεβλώνονται νηφάλιες δηλώσεις και εκτιμήσεις ειδικών. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ!”, είχε γράψει ο Έντι Ράμα στο τούιτερ.

Αίολο το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο νόμος εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα απαιτείται κοινοβουλευτική ψηφοφορία, η οποία δεν έλαβε χώρα ποτέ. Αντιθέτως, η κυβέρνηση κήρυξε “καθεστώς φυσικής καταστροφής”, το οποίο όμως δεν της προσδίδει επιπλέον εξουσίες ώστε να συλλαμβάνει και να θέτει υπό κράτηση πολίτες, πόσω μάλλον φοβισμένους πολίτες που απλώς εκφράζουν τις ανησυχίες τους στο Facebook, επισημαίνει η E. Taylor του exit.al.

Tην περασμένη εβδομάδα είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε δύο δημοσιογράφους για “διάδοση ψευδών πληροφοριών” και είχε διαταχθεί η παύση λειτουργίας του μέσου στο οποίο εργάζονταν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo