• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΑΤΛΑΣ Ι»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 29-11-2019 09:27 Τελευταία ενημέρωση: 29-11-2019 09:27
Τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΑΤΛΑΣ Ι»
Αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Αικ.Λασκαρίδη»

Η τελετή της ονοματοδοσίας και εντάξεως στον Ελληνικό Στόλο του νέου (για το ΠΝ) Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΑΤΛΑΣ-1» πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:00, στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Ως γνωστόν, καθώς σας είχαμε ενημερώσει σχετικώς στις 4 Οκτωβρίου 2019, το προαναφερθέν σκάφος ειδικό για τον εν πλω ανεφοδιασμό άλλων σκαφών του Στόλου με καύσιμα και εφόδια θα μπορεί επίσης να ανεφοδιάζει – στο μέλλον – και εξέδρες ερευνών στη θάλασσα ή αντλήσεως αερίου/πετρελαίου, αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Αικ.Λασκαρίδη».

Υπενθυμίζουμε ότι στις 4 Οκτωβρίου 2019 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» Παναγιώτη Λασκαρίδη, με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, όπου παρουσία και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ Πτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου και Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ αντιστοίχως, είχε υπογραφή η αποδοχή δωρεάς ενός Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως ανοικτής θαλάσσης, για τις ανάγκες του ΠΝ. Τότε, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, Επίτιμο Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Μαζαράκης-Αινιάνα ΠΝ.

Το ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» είναι μήκους 70 μέτρων και εκτοπίσματος άνω των 3000 τόνων και ηλικίας κάτω των 20 ετών είναι ναυπηγημένο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοικτή θάλασσα.

Οι εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής, σε συνδυασμό με την ευκολία αλλαγής της διαμορφώσεώς του ανάλογα με την αποστολή του, προσδίδουν στο πλοίο επιχειρησιακή ευελιξία για υποστήριξη πλοίων στην ανοικτή θάλασσα και όχι μόνο. Διαθέτει γερανό και μεγάλο αριθμό δεξαμενών διαφόρων τύπων συνολικής χωρητικότητας 6000 κυβικών μέτρων. Διαθέτει επίσης σημαντικές δυνατότητες πετρελεύσεως εν πλώ, πυροσβέσεως και ρυμουλκήσεως ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάσωση  άνω των 200 ναυαγών. Η ταχύτητα του πλοίου είναι της τάξεως των 14 κόμβων.

Η απόκτηση από το ΠΝ του σκάφους αυτού θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου στην ανοικτή θάλασσα και θα καλύψει με τεχνικοοικονομικά καλύτερους όρους αποστολές Διοικητικής Μέριμνας που τώρα καλύπτει με πλοία παλαιάς τεχνολογίας τα οποία έχουν μεγάλες ανάγκες συντήρησης και στελέχωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo