ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Δικαστές και Εισαγγελείς στηρίζουν τον πρόεδρό τους, που δέχθηκε τα «πυρά» των δικηγόρων

Κατερίνα Μάνθου 28-11-2019 13:34
Δικαστές και Εισαγγελείς στηρίζουν τον πρόεδρό τους, που δέχθηκε τα «πυρά» των δικηγόρων
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στηρίζει τον πρόεδρό της, που δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους δικηγόρους


Την πλήρη στήριξή της στον πρόεδρο της Χρ. Σεβαστίδη και στις θέσεις που είχε αναπτύξει για τη συμμετοχή δικηγόρων στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Υπενθυμίζεται ότι οι απόψεις που είχε εκφράσει ο κ. Σεβαστίδης για το θέμα αυτό είχαν προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων η οποία είχε καταλογίσει στον πρόεδρο της ΕΔΕ «επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις».

Σήμερα, η ΈΔΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το συγκεκριμένο θέμα αφού επισημαίνει ότι αποδέχεται ως Ένωση το κείμενο του προέδρου της, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι περισσότεροι δικηγόροι δεν θα το εκλάμβαναν ως προσβλητικό. Μάλιστα, ζητεί να σταματήσει «η ανούσια», όπως αναφέρει κριτική στις θέσεις της Ένωσης και επισημαίνει πως όλοι «δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί γραμματείς» θα πρέπει να συνεργαστούν.


Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕ για το θέμα έχει ως εξής:

«Το Προεδρείο της ΕΔΕ αποδέχεται και συνυπογράφει το από 19-11-2019 κείμενο του Προέδρου της Χριστόφορου Σεβαστίδη και τούτο διότι συμφωνεί απολύτως και κυρίως με την ουσία , αλλά και την διατύπωση αυτού.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συντριπτικότατη πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος στην χώρα μας, ούτε θα διέκρινε κάτι προσβλητικό γι’ αυτούς από το ως άνω έγγραφο και οπωσδήποτε δεν θα δημιουργούσε μια ανούσια και βλαπτική αντιπαράθεση με το Προεδρείο της ΕΔΕ, που ανεξάρτητα από οποιοδήποτε προσωπικό κόστος ,προσπάθησε και, όπως πιστεύει ,συνέβαλε αποφασιστικά να αποφευχθούν ακραίες συνταγματικές παρεκτροπές και έτσι να διατηρηθεί το κράτος δικαίου στην χώρα μας .

Βεβαίως αρωγοί στην παραπάνω προσπάθεια αναμφισβήτητα ήσαν σύσσωμοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας μας .Και βεβαίως σε θέματα θεσμικά και ουσιώδη διαχρονικά υπήρξε απόλυτη συνεργασία και κατανόηση μεταξύ μας . Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η κοινή απόφαση που έχουμε λάβει για τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας, μια απόφαση που πρέπει να υποστηρίζεται στην πράξη.

Μας δημιουργεί λοιπόν μεγάλη έκπληξη αλλά και απορία η τοποθέτηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων , που συσχετίζει την άποψη που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕ για την ανάθεση εκ νέου σε δικαστές , μετά την παρέμβαση της ΓΣΕΕ, των αρχαιρεσιών των συνδικαλιστικών σωματείων και μάλιστα με αδιαμφισβήτητα νομικά επιχειρήματα, με το γεγονός ότι στο μείζον θέμα ,που μας απασχολεί, περίπου μία διετία, για το αν η υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση προσκρούει στο Σύνταγμά μας, η πρόταση του Προέδρου της Ένωσής μας δεν υπερψηφίστηκε.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εμείς, δηλαδή η ΕΔΕ κατ΄ εξοχήν τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε απολύτως δημοκρατικά και σε θέματα θεσμικά ,ακόμη περισσότερο υπερασπιζόμαστε την άποψή μας, κύριο στοιχείο της δικαστικής μας ανεξαρτησίας.
Τέλος εκφράζουμε την επιθυμία μας, εάν πράγματι εννοούμε ότι πρωταρχικό μέλημά μας είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην χώρας μας , η ταχεία απονομή αυτής και η διαφύλαξη και προάσπιση του κράτους δικαίου , να σταματήσει αυτή η ανούσια κριτική στις θέσεις της Ένωσής μας για το θέμα και όλοι εμείς, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί γραμματείς να συνεργαστούμε ειλικρινά για να υλοποιηθούν τα παραπάνω και έτσι να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε ουσιαστικότερα και δικαιότερα τον Ελληνικό λαό.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, συμφωνεί με το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου, ωστόσο εξέφρασε την επιφύλαξή του για την χρονική στιγμή έκδοσής του, διότι θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στην παρούσα συγκυρία που το κύριο διακύβευμα είναι η τροπολογία που εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή για την ανακατανομή των θέσεων Προέδρων Εφετών και Εφετών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo