Κ. Τσιάρας: Συστήνονται δικαστήρια για υποθέσεις ανταγωνισμού και επενδύσεων

Newsroom L&O 19-11-2019 17:30 Τελευταία ενημέρωση: 19-11-2019 17:32
Κ. Τσιάρας: Συστήνονται δικαστήρια για υποθέσεις ανταγωνισμού και επενδύσεων
Τι είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης συμμετέχοντας τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ

Στον αναπτυξιακό ρόλο των πρωτοβουλιών του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εθνική οικονομία αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου για την επιτάχυνση στις διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται άλλωστε, όπως είπε, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, ενός εναλλακτικού, λειτουργικού και αποτελεσματικού εργαλείου επίλυσης δικαστικών διαφορών στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που ήδη έχει κατατεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.  

«Απαντώντας στα σημεία των καιρών, η Διαμεσολάβηση προωθεί ένα σύγχρονο τρόπο σκέψης και δράσης για όλους τους πολίτες, μια συνειδητή, βαθιά πολιτισμένη επιλογή των διαδίκων, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα σ’ ένα περιβάλλον που παρέχει τα εχέγγυα για μια ουσιαστική δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών εκείνων που δεν χρειάζονται απαραίτητα την κρίση ενός δικαστή. Σηματοδοτεί ένα νέο δρόμο για τη Δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και την κοινωνία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη του θεσμού της Διαμεσολάβησης. 

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύσταση Ειδικών Τμημάτων, στα οποία θα εκδικάζονται εθνικές και διασυνοριακές υποθέσεις ανταγωνισμού και επενδύσεων. Τοποθέτησε, μάλιστα, χρονικά τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στις αρχές του νέου έτους.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε επίσης για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που συμπεριλήφθηκαν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, και οι όποιες κατέστησαν υποχρεωτική την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την ακεραιότητα των δικογράφων και ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη ταχύτητα της διοικητικής δίκης. Επανέλαβε, μάλιστα, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης παραμένει προσηλωμένο στη στρατηγική ενίσχυσης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice strategy).

Τέλος, εκτίμησε πως στην επόμενη διετία θα μπορούμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωτικά διαφορετικό δικαστικό σύστημα που δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, που έχουν έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα και θα συνεπάγεται τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων, και ακόμα περισσότερων έμμεσων θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo