Ν.Παπαθανάσης: Το 2020 ανοίγει ξανά η ΕΛΒΟ – Επενδυτής και 600 εργαζόμενοι

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 18-11-2019 20:20
Ν.Παπαθανάσης: Το 2020 ανοίγει ξανά η ΕΛΒΟ – Επενδυτής και 600 εργαζόμενοι
«Η Hellenic Steel που θα επαναλειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη με 400 θέσεις εργασίας είναι μόνο η αρχή» σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης

Φως στην άκρη του τούνελ για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) της Θεσσαλονίκης έριξε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αναπτύξεως Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος έκανε λόγο για έναρξη επαναλειτουργίας του εργοστασίου το 2020 με 400 θέσεις εργασίας «μόνο για την αρχή» όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς.

Ο Υφυπουργός, μιλώντας σήμερα στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή, τόνισε: «Η Hellenic Steel που θα επαναλειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη με 400 θέσεις εργασίας είναι μόνο η αρχή. Μην ξεχνάτε, ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία απασχολούσε κάποτε 2.000 εργαζόμενους.

Και πλέον μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε έναν χρόνο θα έχει επαναλειτουργήσει και η ΕΛΒΟ με μεγάλο στρατηγικό επενδυτή».

Και πρόσθεσε: «Το πολύ ευχάριστο με τη Hellenic Steel είναι πως το σχήμα που την επαναλειτουργεί ήταν παλιοί πελάτες της. Και συνεπώς έχουν επιχειρηματικό σχέδιο και τον τρόπο να εξάγουν. Θα έχει δηλαδή εξαγωγική δραστηριότητα η επιχείρηση. Όπως θα συμβεί και με την ΕΛΒΟ. Και σας το λέω ότι του χρόνου θα ξεκινήσει να λειτουργεί και η ΕΛΒΟ γιατί υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού. Δεν μπορώ να σας πω ονόματα, αλλά σας λέω πως είναι πολύ μεγάλες εταιρίες οπλικών συστημάτων. Και όταν ξεκινήσει να λειτουργεί, δεν θα μιλάμε για λιγότερους από 600-700 εργαζόμενους. Θα πάμε σε ένα μοντέλο με στρατηγικό επενδυτή που θα πάρει την εταιρεία να τη λειτουργήσει, με το Ελληνικό Δημόσιο να διασφαλίζει τα δικαιώματά του σε ορισμένα θέματα, με λογική
προστασίας των συμφερόντων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά σε αμυντικά ζητήματα, που τελούν υπό ειδικό καθεστώς.»

Σε άλλο σημείο της συνεντεύξεώς του ο Ν.Παπαθανάσης υποστήριξε ότι η αναγέννηση της ΕΛΒΟ δεν θα είναι κάτι μεμονωμένο αλλά αποτέλεσμα των επενδύσεων που θα φτάσουν στη Βόρειο Ελλάδα και θα αφορούν και άλλους τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα στα επόμενα χρόνια θα αποκτήσουν ένα νέο ενδιαφέρον για πολλές επιχειρήσεις. Συνολικά θέλουμε τα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε την αναλογία της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, που ήταν στο 10% το 2008, ποσοστό που μας κατατάσσει τελευταίους στην Ευρώπη, με τον Μ.Ο. στο 20%.»

Αναφορικώς με το θέμα των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι δεν ισχύουν τα περί «συνθηκών γαλέρας» αφού και στις ΕΟΖ θα ισχύουν για την εργασία οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν στην υπόλοιποι ελληνική επικράτεια.

Πρόσθεσε δε διευκρινίζοντας ότι «ο σχεδιασμός για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης, αλλάζει και θα γίνει αποκλειστικά Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, ώστε να ενισχυθεί η μεταποιητική και εξαγωγική δραστηριότητα, χωρίς τα logistics που προβλέπονταν μέχρι τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo