ΕΑΚΠ: Άθλιες οι συνθήκες για τους πυροσβέστες στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης

Newsroom L&O 18-11-2019 16:13 Τελευταία ενημέρωση: 18-11-2019 16:20
ΕΑΚΠ: Άθλιες οι συνθήκες για τους πυροσβέστες στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης
Συνθήκες εξαθλίωσης αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας και της διαβίωσής τους οι πυροσβέστες του Αερολιμένα της Σαντορίνης, σύμφωνα με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τα σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αερολιμένα της Σαντορίνης. 

«Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι σε πλήρη αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και τις βασικές υποχρεώσεις από την πλευρά του εργοδότη» υποστηρίζει η Κίνηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΑΚΠ έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,
Πρόσφατο δημοσίευμα ηλεκτρονικού μέσου με τίτλο « οι Άθλιοι της Πυροσβεστικής » και με σχετικό φωτογραφικό υλικό, αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα και στις συνθήκες εξαθλίωσης που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και κατά τη διαβίωση τους γενικότερα, οι συνάδελφοι πυροσβέστες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αερολιμένα της Σαντορίνης, που πλέον ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία Fraport. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

 •  Στην απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται οι κτηριακές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας.
 •  Στους περιορισμένους εσωτερικούς χώρους των κοντέινερ, όπου οι πυροσβέστες εκτελούν και την τακτική τους υπηρεσία και την υπηρεσία πέραν του κανονικού ωραρίου λόγω συμβάντων ή επιφυλακών.
 •  Αναφέρεται επίσης και στο γεγονός ότι οι συνάδελφοι διαβιώνουν σε μόνιμη βάση μέσα στην υπηρεσία, γιατί προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εύρεσης κατοικίας λόγω των υπέρογκων τιμών στα ενοίκια των κατοικιών του νησιού. Οι υποδομές που υπάρχουν όπως ο χώρος παραμονής των υπαλλήλων κατά την υπηρεσία τους, αλλά και τα αποδυτήρια, τα μπάνια και η κουζίνα, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες ούτε των μισών από τους 36 πυροσβέστες της Π.Υ. Α/Λ Σαντορίνης.
 •  Στην ανάλογη άθλια κατάσταση που παρουσιάζουν και οι εξωτερικοί περιορισμένοι χώροι της υπηρεσίας, καθώς και οι αποθηκευτικοί χώροι του κτηρίου που μέσα σε αυτούς βρίσκεται μηχανολογικός εξοπλισμός και διάφορα εργαλεία και υλικά.
Επιπλέον, μέσα από αναφορές που έχουν κάνει κατά καιρούς οι συνάδελφοι πυροσβέστες της Σαντορίνης και οι οποίες, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα δεν απαντήθηκαν ποτέ, γίνεται περιγραφή και άλλων προβλημάτων που υπάρχουν, όπως: 
 • Προβλήματα σε πυροσβεστικό όχημα, έλλειψη βασικού εξοπλισμού, λακκούβες πέτρες και χώμα στο δάπεδο της υπηρεσίας. 
 • Δεν υπάρχει επαρκής χώρος για τη στέγαση των πυροσβεστικών οχημάτων και ένα υπηρεσιακό όχημα είναι εκτεθειμένο εδώ και χρόνια σε εξωτερικό χώρο.
 • Στους πεπαλαιωμένους κλειστούς χώρους στάθμευσης που στεγάζουν τα υπόλοιπα πυροσβεστικά οχήματα, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, δεν υπάρχει σύστημα κλιματισμού για την προστασία των οχημάτων και σύστημα απαγωγής καυσαερίων για τον επαρκή εξαερισμό του υπόστεγου και την προστασία της υγείας των υπαλλήλων. Το κτήριο που σταθμεύουν τα πυροσβεστικά οχήματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και από πλευράς στατικότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών. Στο χώρο αυτό βρίσκονται και μέσα προστασίας των υπαλλήλων όπως και μηχανήματα, εργαλεία και κατασβεστικό υλικό.

Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι σε πλήρη αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και τις βασικές υποχρεώσεις από την πλευρά του εργοδότη ( νόμος 1568/1985, Προεδρικό Διάταγμα 16/1996, όπως έχουν κωδικοποιηθεί με τον νόμο 3850/2010 ). Επίσης, έρχονται σε αντίθεση και με τους ισχύοντες Κανονισμούς Πυρασφάλειας για τα αεροδρόμια.
Τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας και θέτουν σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών της Π.Υ. Α/Λ Σαντορίνης.

Ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύτηκε με την διαχειρίστρια εταιρία, τις υπηρεσίες πυρασφάλειας των περιφερειακών αεροδρομίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,η σημερινή κυβέρνηση που αποδέχτηκε το διαμορφωμένο πλαίσιο της συμφωνίας και δεν επιχείρησε καμία ουσιαστική παρέμβαση παρά τις προφορικές δηλώσεις στελεχών της.Επίσης ευθύνη πιθανότατα φέρει και η Φυσική Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος εκείνης της περιόδου σε περίπτωση που έχει αποδεχτεί μέσα στα πλαίσια της σύμβασης - σύμπραξης της εταιρείας Fraport και του ελληνικού δημοσίου, ότι τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που είχαν παραχωρηθεί από την Fraport προς το Π.Σ., ήταν κατάλληλα από την πρώτη στιγμή λειτουργίας των Π.Υ. αεροδρομίων για να επιτελέσει τις υποχρεώσεις του, το επιχειρησιακό του έργο, αλλά και να διασφαλίσει την καλή κατάσταση της υγείας των υπαλλήλων του.

Η Ε.Α.Κ.Π. από την πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης, είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους του Π.Σ., την κυβέρνηση, την φυσική ηγεσία και τον ελληνικό λαό, για τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, άμεσα απαιτεί από όλους τους υπευθύνους:

 • Την πραγματοποίηση των εργασιών συντήρησης, επισκευής και επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων, των εξωτερικών χώρων και των χώρων στάθμευσης των υπηρεσιακών οχημάτων της Π.Υ. Α/Λ Σαντορίνης.
 •  Τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών σε συνδυασμό με την επαρκή καθαριότητα στην υπηρεσία, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της και η ασφάλεια του προσωπικού.
 • Την επισκευή των πυροσβεστικών οχημάτων όπου απαιτείται και τη χορήγηση του απαραίτητου μηχανολογικού και πυροσβεστικού εξοπλισμού.
 •  Να παρθούν μέτρα ανακούφισης για τους συναδέλφους μας, σε ότι αφορά την διαμονή και τη διαβίωση τους. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν διαμονή τους σε κατάλληλες κατοικίες για όσο διάστημα παραμείνουν στο νησί, με αποκλειστική ευθύνη της υπηρεσίας και με χρηματοδότηση του κράτους.
 •  Να θεσμοθετηθεί για τους μετατιθέμενους υπαλλήλους στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια των νησιών, πρόσθετη αμοιβή με την μορφή επιδόματος, για την αντιμετώπιση των υπέρογκων εξόδων καθημερινότητας και των μετακινήσεων τους.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo