«Μεταξύ χωρών δεν υπάρχουν ποτέ, ούτε αιώνιες φιλίες, ούτε αιώνια μίση - Υπάρχουν μόνο αιώνια συμφέροντα»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 15-11-2019 19:36 Τελευταία ενημέρωση: 15-11-2019 19:37
«Μεταξύ χωρών δεν υπάρχουν ποτέ, ούτε αιώνιες φιλίες, ούτε αιώνια μίση - Υπάρχουν μόνο αιώνια συμφέροντα»
«Χθεσινοί εχθροί, σημερινοί φίλοι, επί τη βάσει κοινών (σημερινών) συμφερόντων»

«Μία φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» υποστηρίζει η γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο κινεζική παροιμία. Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν, βλέποντας μία φωτογραφία που είχε ανέβει στο επίσημο τουίτ των Αεροπορικών Δυνάμεων του Ισραήλ, όπως ονομάζεται η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, σκεφθήκαμε το διαχρονικό αξίωμα του Άγγλου πρωθυπουργού Disraeli ο οποίος ευφυώς είχε σημειώσει ότι «μεταξύ χωρών δεν υπάρχουν, ποτέ ούτε αιώνιες φιλίες, ούτε αιώνια μίση. Υπάρχουν μόνο αιώνια συμφέροντα».

Τα ιστορικά παραδείγματα πολλά. Ένα από αυτά οι περιπτώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, που από σφοδροί πολέμιοι μεταξύ τους (1870-1871, Α’ και Β’ Παγκόσμιοι πόλεμοι) τώρα είναι φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι και μάλιστα έχουν και κοινό, ενιαίο, στρατιωτικό σχηματισμό, επιπέδου ταξιαρχίας, τη Γαλλογερμανική ταξιαρχία, με τους στρατιώτες από τις δύο χώρες να έχουν κοινό όπλο, το γαλλικό τυφέκιο FAMAS.

Ακόμα και στη Μέση Ανατολή, τα τελευταία 50 χρόνια, οι συμμαχίες μεταξύ των Αραβικών χωρών έχουν αλλάξει τόσες φορές, που χρειάζεται να προστρέξεις στο google για να τις …μετρήσεις και να τις…θυμηθείς! Κλασικό παράδειγμα αποτελούν το Ισραήλ, με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, τρεις χώρες, οι οποίες μετά από δύο πολέμους με την Ιορδανία (1948, 1967) και τέσσερις με την Αίγυπτο (1948, 1956, 1967, 1973) σήμερα έχουν κανονικές σχέσεις και άψογη συνεργασία.

Μετά από αυτή τη μικρή μεν αλλά απαραίτητη ιστορική αναδρομή ας έλθουμε στην…επίμαχη φωτογραφία! Πρόκειται για μία φωτογραφία ισραηλινών αεροπόρων οι οποίοι βρίσκονται με χαλαρή διάθεση εξαιτίας της επικείμενης αργίας του Σαββάτου, μπροστά από τις σημαίες των κρατών – μελών που συμμετείχαν στη μεγάλη αεροπορική, πολυεθνική, άσκηση «Μπλε Σημαία» (“Blue Flag”) και εύχονται σε όλο τον κόσμο, εντός και εκτός Ισραήλ «Καλό Σάββατο» (“Shabbat Shalom”).

Εκεί λοιπόν βλέπουμε δίπλα-δίπλα τη σημαία της Γερμανίας με αυτήν της Ισραηλινής Αεροπορίας, την Ελληνική δίπλα στην Ιταλική. Χθεσινοί εχθροί, σημερινοί φίλοι, επί τη βάσει κοινών (σημερινών) συμφερόντων… 

Αυτό άλλωστε το δήλωσε ευθαρσώς ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μιλώντας χθες με τους στρατιωτικούς συντάκτες, με χαλαρή διάθεση, στο πασίγνωστο «Δώμα του ΓΕΝ».

Τι είπε ο Υπουργός; «Η Συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν είναι μία συμφωνία για να πάρουμε φθηνότερα όπλα από τους Αμερικανούς αλλά γιατί έχουμε ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ. Κοινά συμφέροντά που αν θιγούν του ενός, τότε θίγονται και του άλλου».

Πιστεύουμε ότι πιο ειλικρινής, αληθινή και ρεαλιστική απεικόνιση- παρουσίαση των διμερών ελληνοαμερικανικών, αλλά και ελληνοϊσραηλινών σχέσεων γενικώς, και ειδικώς στον αμυντικό τομέα, δεν πρόκειται να βρούμε άλλη. Και αυτό βεβαίως δεν είναι κακό.

Αν βεβαίως ζούσε στην εποχή μας ο Disraeli, πιθανόν να πρόσθετε απλώς στην προαναφερθείσα εν αρχή πασίγνωστη ρήση του: «…και ας κοιτάξουμε να δούμε πως θα τα …εκμεταλλευτούμε όσο είναι καιρός»!

Ίδομεν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo