Πέτσας για Financial Times: Τους έχουμε στείλει επιστολή - Όλοι θέλουμε δικαιοσύνη

Newsroom L&O 15-11-2019 14:40 Τελευταία ενημέρωση: 15-11-2019 14:42
Πέτσας για Financial Times: Τους έχουμε στείλει επιστολή - Όλοι θέλουμε δικαιοσύνη
Τι απάντησε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος για το δημοσίευμα που έχει ως κεντρικό θέμα διάταξη που προστέθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα

«Ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος να ισχύει και για το οικονομικό. Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία μας με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα».

Αυτό ανέφερε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times.

Εξηγώντας τι ακριβώς ίσχυε μέχρι σήμερα, ο κ. Πέτσας είπε ότι «αν ένας πολίτης κατηγορηθεί σήμερα για κάποιο ποινικό αδίκημα, τότε μπορεί να προφυλακιστεί, ενδεχομένως, αλλά μέχρι 18 μήνες. Εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία της ποινικής δίωξης, θα αφεθεί ελεύθερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει η δίκη, στην οποία μπορεί να αθωωθεί ή να καταδικαστεί. Δεν μπορεί ένα κράτος δικαίου να συνεχίζει την κράτηση ενός προσώπου πάνω από 18 μήνες, χωρίς να του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Η χώρα μας όμως είχε κάτι διαφορετικό για τα ποινικά αδικήματα, απ' ό,τι είχε για τα οικονομικά. Δηλαδή, μπορούσε να δεσμεύει την περιουσία -π.χ. έναν τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο- ακόμα και μετά τους 18 μήνες, για απεριόριστο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι η δίκη μπορεί να γινόταν μετά από 5-6 χρόνια και να αθωωθεί. Εν τω μεταξύ, μπορεί να είχε καταστραφεί».

«Ήρθαμε και εναρμονίσαμε τα δύο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για τις παλιές υποθέσεις η διάταξη που έχει ψηφιστεί στη Βουλή λέει ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί ποιες μπορεί να έχουν "ψωμί". Αν θεωρήσει ότι η υπόθεση δεν έχει "ψωμί", τότε θα την αφήσει, να περάσει άπρακτο το τρίμηνο. Άρα, δεν είναι ότι ερχόμαστε και χαρίζουμε χρήματα σε κάποιον, ο οποίος έχει μπει σε διαδικασία έρευνας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το δημοσίευμα των Financial Times δεν λάμβανε καθόλου υπόψη τη μεταβατική διάταξη, γι' αυτό και δεν αναφέρει τίποτα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή στην εφημερίδα εξηγώντας τι ακριβώς ισχύει. «Όλοι θέλουμε να απονέμεται Δικαιοσύνη. Όλοι, επίσης, θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα» υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo