23.6 C
Athens
22.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Ημερίδα δικηγόρων: Εξαγγελία Τσιάρα για τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας


    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην Αθήνα, με θέμα τις Δικονομικές στρεβλώσεις στην τακτική διαδικασία και στην αναγκαστική εκτέλεση, που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή των διατάξεων του «νέου» Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015).
    Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενώ παρέμβαση έκανε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης.
    Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών Γ. Γρίβας, οι καθηγητές, πλην των ομιλητών, Ν. Κλαμαρής και Ν. Κατηφόρης, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά Γ. Σταματογιάννης, Πατρών Αθ. Ζούπας, Λαμίας Αθ. Μακρυγιάννης, Βεροίας Φ. Καραβασίλης, Κορίνθου Π. Επιβατινού, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Αθηνών Χ. Κονδύλης, ο Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Θεσσαλονίκης Π. Σαμαράς, ο Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Πειραιά Χ. Ηλιάδης, και οι Σύμβουλοι ΔΣΑ Μ. Γούναρη, Δ. Αναστασόπουλος, Α. Κουτσόλαμπρος, Κ. Ρίζος, οι Σύμβουλοι Δ.Σ. Πειραιά Π. Μπουρλετίδου, Π. Περιβολάρης, Μ. Σταματογιάννη και πλήθος συναδέλφων.
    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων με ομολογημένο στόχο την ταχεία ολοκλήρωση της διαγνωστικής δίκης και της εκτελεστικής διαδικασίας οδήγησαν, στην πράξη, σε σημαντική ανισορροπία των αντιτιθεμένων συμφερόντων των διαδίκων με ουσιώδη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών, ακόμη και αυτής της προσωρινής δικαστικής προστασίας στην εκτέλεση και υπονόμευση της αρχής της αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας. Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, η δήθεν επιτάχυνση της δίκης μετατράπηκε σε σημαντική επιβράδυνση με τις εντεύθεν συνέπειες.
    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας και με αφορμή την επιβαλλόμενη, εκ του νόμου, αξιολόγηση των ρυθμίσεων μετά την παρέλευση τριετίας από την εφαρμογή τους, αναδείχθηκαν τα προβλήματα από την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων.
    Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι αποτελεί κοινό τόπο η ανάγκη αναμόρφωσης του δικονομικού δικαίου με την τροποποίηση – αντικατάσταση των σχετικών διατάξεων, στην κατεύθυνση βελτίωσης των όρων απονομής της δικαιοσύνης και άρσης των ανισοτήτων και αβελτηρίων που οι συγκεκριμένων ρυθμίσεις επέφεραν. Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της ημερίδας δικηγορικό σώμα θα πρωτοστατήσει στην κατεύθυνση αυτή.
    Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνωρίζοντας τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων εξήγγειλε ότι αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος από την επιτροπή του άρθρου 56 του ν. 4622/2019 που έχει συσταθεί ήδη και λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την Προεδρία της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Μαγιάκου και με την συμμετοχή εκπροσώπου της Ολομέλειας για την αξιολόγηση των διατάξεων του ν. 4335/2015, θα προβεί στη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ