ΕΕ: O επόμενος επίτροπος διεύρυνσης προτείνει να υποβαθμισθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα

Newsroom L&O 14-11-2019 12:08
ΕΕ: O επόμενος επίτροπος διεύρυνσης προτείνει να υποβαθμισθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα
Ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρελι περιγράφει την Άγκυρα ως «εταίρο-κλειδί για την ΕΕ σε ευρύ φάσμα τομέων»

Ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρελι, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση του επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση, πρότεινε κατά την ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποβαθμιστεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, από χώρα υποψήφια για ένταξη σε στρατηγικό εταίρο.

Ο Βάρελι περιγράφει την Άγκυρα ως «εταίρο-κλειδί για την ΕΕ σε ευρύ φάσμα τομέων», περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, όμως προειδοποιεί επίσης πως «δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε πρόσφατα ανησυχητικά γεγονότα».

«Η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει γι'αυτό να αρχίσει να σκέπτεται ... πώς να αναπτύξουμε μια στρατηγική σύμπραξη βασισμένη σε κοινά συμφέροντα», λέει ο Βάρελι, επικαλούμενος ως παράδειγμα τις συμφωνίες που συνήφθησαν με ανατολικούς εταίρους, όπως η Ουκρανία.

Κατά την ακρόασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Βάρελι απέρριψε ανησυχίες ότι μπορεί να αποτελέσει φερέφωνο του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και επέμεινε ότι «ως επίτροπος δεν θα δεχθώ επέμβαση στο χαρτοφυλάκιό μου από οποιαδήποτε κυβέρνηση».

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo