Ζάεφ: Θα προωθήσουμε τη «μακεδονική γλώσσα μας» στο εσωτερικό και το εξωτερικό

lawandorder.gr 14-11-2019 08:21
Ζάεφ: Θα προωθήσουμε τη «μακεδονική γλώσσα μας» στο εσωτερικό και το εξωτερικό
Συνέδριο για τη «μακεδονική γλώσσα» με τη συμμετοχή του Ζόραν Ζάεφ

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάσουμε τη γλώσσα» μας, διότι είναι δική μας, όπως ο πατέρας μας, είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο για τη «μακεδονική γλώσσα»: «Η μακεδονική γλώσσα- πηγή φιλολογικής και πολιτιστικής έρευνας».

Ο κ. Ζάεφ τόνισε τη δέσμευσή της κυβέρνησής του να συνεργασθεί με τους καθηγητές για την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής γλώσσας και τους κάλεσε να συμμετέχουν ενεργά στην προώθησή της.

«Με την παρουσία μου εδώ ως πρωθυπουργός, στέλνω το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αυτή δεσμεύεται να προστατεύσει, να επιβεβαιώσει, να υποστηρίξει τη χρήση της αρχικής μας μακεδονικής γλώσσας και να την υποστηρίξει και θα υποστηρίξει, επίσης, κάθε ειλικρινή πρωτοβουλία που προάγει την προώθηση της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας», είπε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποτελεί κοινή αποστολή τόσο του ειδικευμένου, όσο του κοινωνικού και του πολιτικού κοινού.

Επεσήμανε, ότι αρχίζει σήμερα δημόσια συζήτηση για το νομοσχέδιο για τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας, καθώς προβλέπεται η απασχόληση καθηγητών για την ολοκληρωμένη, σωστή χρήση της μακεδονικής γλώσσας σε όλα τα κρατικά και δημόσιο ιδρύματα της χώρας, σε όλες τις οντότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας, αλλά και μια πιο ενεργή συμμετοχή της μακεδονικής γλώσσας στο εξωτερικό.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάσουμε τη γλώσσα μας, διότι είναι δική μας, όπως ο πατέρας μας», είπε ο Ζάεφ, αναφέροντας ότι το όραμα του Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ εκπληρώνεται σήμερα.

Ποιος είναι ο Μισίρκοφ

Ο Κρίστε Πέτκοφ Μισίρκοφ γεννήθηκε το 1874 στην Πέλλα και πέθανε στη Σόφια το 1926.

Ηταν φιλόλογος, σλαβιστής, ιστορικός και εθνογράφος και κωδικοποίησε τη σλαβομακεδονική λογοτεχνική γλώσσα και ορθογραφία.

Ηταν, επίσης, ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου και πρώτου περιοδικού στη σύγχρονη σλαβομακεδονική γλώσσα. Ονειρό του ήταν η σωστή εκμάθηση της σλαβομακεδονικής γλώσσας, πέραν των τοπικών σλαβικών διαλέκτων.

Πηγές: makfax.com.mk, echedoros-a.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo