13 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Αποκλειστικό: «Ναι» από τον Άρειο Πάγο για έκδοση τζιχαντιστή του ISIS – Τα βασανιστήρια σε 5χρονη


    Ένα απίστευτο δικαστικό θρίλερ σχετικά με την έκδοση ή μη στη Γερμανία ενός Ιρακινού τζιχαντζιστή που συνελήφθη σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα, εκτυλίχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση αφορά σε ένα 27χρονο άνδρα ιρακινής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί τον περασμένο Μάιο από άνδρες του τμήματος αντιμετώπισης διεθνούς τρομοκρατίας. Είχε μάλιστα φτάσει στη χώρα μας, μόλις λίγους μήνες πριν πέσει στα χέρια των ελληνικών διωκτικών αρχών.
    Η σύλληψή του 27χρονου πραγματοποιήθηκε σε εκτέλεση εντάλματος που είχαν εκδώσει οι γερμανικές δικαστικές αρχές, οι οποίες ζητούσαν την έκδοσή του, προκειμένου να του ασκήσουν ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα τα οποία του αποδίδουν ότι τέλεσε ως μέλος του «Ισλαμικού Κράτους».
    Τα όσα αναφέρονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψη του νεαρού Ιρακινού, όπως αυτά αποτυπώνονται και στη σχετική απόφαση του Β΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (1485/2019) προκαλούν σοκ. Από τον Μάρτιο 2013, ο 27χρονος είχε προσχωρήσει στην οργάνωση των τζιχαντζιστών, το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» και έκτοτε συμμετείχε σε αυτή ως μέλος της.
    Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουνίου του 2015 ο κατηγορούμενος αγόρασε στο Ιράκ ως σκλάβες μια γυναίκα και την πεντάχρονη κόρη της, οι οποίες είχαν αιχμαλωτισθεί από άλλα μέλη του «Ισλαμικού Κράτους». Οι δυο γυναίκες είχαν μεταπωληθεί πολλές φορές πριν καταλήξουν στο σπίτι του 27χρονου, στο οποίο επίσης διέμεινε και η σύντροφός του.
    Κατά τη διάρκεια της περίπου δίμηνης αιχμαλωσίας των δυο γυναικών, ο Ιρακινός τiς κακοποίησε κατ’ εξακολούθηση χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα. Ακόμη, τις ανάγκαζαν να ανέβουν στη σκεπή του σπιτιού του, παρότι εκείνη τη στιγμή ήταν σε εξέλιξη αεροπορικές επιθέσεις, τους στερούσε το φαγητό, τους επέτρεπαν να πίνουν μόνο ακάθαρτο νερό και τις ανάγκαζαν να διαβάζουν το Κοράνι και να προσεύχονται συνεχώς!
    Η φρίκη όμως έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν, ο 27χρονος, όπως αναφέρεται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 «σκότωσε» το πεντάχρονο κοριτσάκι. Προκειμένου να το τιμωρήσει για κάποια δήθεν παραπτώματά του υποχρέωσε το μικρό κορίτσι να βγει στην αυλή του σπιτιού. Εκεί έδεσε το παιδί, που ήταν αποδυναμωμένο ήδη από τις κακουχίες με σταυρωμένα τα χέρια του σε ένα παράθυρο. Για ώρες ολόκληρες η μικρή ήταν εκτεθειμένη σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να είναι σε θέση να κουνηθεί. Το παιδί πέθανε τελικά από αφυδάτωση μπροστά στα μάτια της μητέρας του!
    Το Εφετείο και ο Άρειος Πάγος
    Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, ο 27χρονος όταν συνελήφθη από τις ελληνικές διωκτικές αρχές δεν συναίνεσε στην έκδοσή του στη Γερμανία. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, ενώπιον του οποίου είχε την ευκαιρία να εκθέσει την επιχειρηματολογία του, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του και δικηγόρο που τον όρισε το ελληνικό κράτος, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του ενώπιον των γερμανικών δικαστικών αρχών. Κατά αυτού του βουλεύματος, ο 27χρονος προσέφυγε τον περασμένο Ιούνιο στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεσή του.
    Το Β΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (1485/2019) απέρριψε την αίτηση του Ιρακινού, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Γερμανία.
    Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν όλους τους λόγους αναίρεσης που επικαλούνταν ο 27χρονος κρίνοντας μεταξύ άλλων, πως εφόσον δεν του έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα, δεν εμποδίζεται η διαδικασία εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος για τη σύλληψή του.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ