ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μία… «Μέδουσα» σε κομβικό σημείο!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 07-11-2019 15:35
Μία… «Μέδουσα» σε κομβικό σημείο!
Τα ερωτήματα γύρω από τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση

Ολοκληρώθηκε σήμερα και τυπικώς η μεγάλη , τριεθνής, διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 9» η οποία πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της βορειοδυτικής Κρήτης και η οποία ουσιαστικώς είχε ολοκληρωθεί χθες με την «Ημέρα των Επισήμων» στην οποία παρέστησαν οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και της Αιγύπτου Στρατηγός Ζάκι.

Η άσκηση μεταξύ των προαναφερθεισών χωρών πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που από μόνο του δείχνει πως η άσκηση έχει εδραιωθεί και συμπεριλαμβάνεται πλέον σε τακτική βάση στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αυτών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι δύο, εύλογα, συναφή και σοβαρά, κατά την προσωπική μας άποψη:

Ποιο το μέλλον της ασκήσεως αυτής;
Ποιο το μέλλον της τριεθνούς αυτής συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στον στρατιωτικό τομέα;

Ως προελέχθη η άσκηση είναι πλέον θεσμός και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε με τη διενέργεια απλών επιχειρησιακών σεναρίων, όπως αυτά της ερεύνης και διασώσεως για να φτάσει στα φετινά αρκούντως σύνθετα και περίπλοκα επιχειρησιακά.

Γιατί το να συνεργαστούν τρεις Κλάδοι των ΕΔ, τριών διαφορετικών χωρών, που ομιλούν δύο διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετική φιλοσοφία και τρόπους σχεδιάσεων ασκήσεων, ασφαλώς από μόνο του είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολύπλοκο, που όμως έχει επιλυθεί επί τη βάση του επαγγελματισμού και της καλής θελήσεως για συνεργασία από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Στο περιθώριο της ασκήσεως «Μέδουσα 9» αλλά και της προηγηθείσας κατά μία ημέρα τριεθνούς συνόδου των Υπουργών Αμύνης των χωρών αυτών, που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, η ιστοσελίδα μας είχε δύο σύντομες συνομιλίες, όχι ταυτόχρονα, με δύο εκ των σημαντικών παραγόντων
του προαναφερθέντος «παζλ»: Τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Σε αμφότερους μεταφέραμε τα ερωτήματα αυτά για το μέλλον της ασκήσεως και τη συνεργασία των κρατών που συμμετέχουν σε αυτήν και οι δύο συνομιλητές μας συμφώνησαν ότι η άσκηση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και πρέπει να εμπλουτιστεί με νέα σενάρια και νέες προοπτικές, που θα καταδεικνύουν και την περαιτέρω αποφασιστικότητά μας, όπως ελέχθη χαρακτηριστικώς.

Ήδη ο ΥΕΘΑ μας είχε «προϊδεάσει» όταν την προηγούμενη ημέρα είχε σημειώσει δημοσίως ότι «Συμφωνήσαμε σήμερα να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία μας που έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική και να την εμπλουτίσουμε με νέες πτυχές, όπως Κυβερνοασφάλεια, διαχείριση κρίσεων, συνεργασία στον
αμυντικό-τεχνικό τομέα».

Από την πλευρά του ο Στρατηγός Λεοντάρης, στην άλλη σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του, επισήμανε ότι και η Κύπρος συμμερίζεται την άποψη αυτή και επιθυμεί να δει νέα «εμπλουτισμένα σενάρια και προκλήσεις» όπως μας είπε χαρακτηριστικώς, χωρίς να υπεισέλθει σε «λεπτομέρειες» - για προφανείς λόγους – αρκεσθείς να σημειώσει ότι αυτά όλα θα τα δούμε πιθανότατα από την επόμενη άσκηση «Μέδουσα 9» που θα φιλοξενηθεί στην Αίγυπτο το πρώτο ήμισυ του 2020.
Ίδομεν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo