• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ευλογία και κατάνυξη σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Μυρένα Σερβιτζόγλου 06-11-2019 12:35 Τελευταία ενημέρωση: 06-11-2019 12:46
Ευλογία και κατάνυξη σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή
Το θαύμα

Το θαύμα

Θείο χέρι μερίμνησε ώστε χέρι ανθρώπινο να μας προσφέρει για εκείνη τη βραδιά προσκλήσεις. Τελευταία στιγμή τα δεδομένα άλλαξαν και έπρεπε ή να πάω με τον μικρό ή να μην πάω καθόλου. «Θα πάω», σκέφτηκα, «μόνο και μόνο για να τιμήσω τους ανθρώπους που μας προσκάλεσαν, κι ας μη μας επιτραπεί η είσοδος λόγω του παιδιού», καθώς επιτρεπόταν μονάχα σε παιδιά άνω των επτά ετών.

Στους ελέγχους δεν μας σταμάτησε κανείς, κι όταν κουρνιάσαμε στις θέσεις μας, ο διπλανός μας φωτίστηκε ολόκληρος μόλις αντίκρισε τον μικρό. «Ξέρετε», μου είπε σεβαστικά, «στον Ιωσήφ τον Ησυχαστή ή Σπηλαιώτη, τον “παππού” μας, δεν θα άρεσαν καθόλου όλα αυτά. Κι από όλον αυτόν τον κόσμο στον μόνο που θα μιλούσε, θα ήταν ο μικρός Γιάννης».

Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για τον Όσιο, ο οποίος θα αγιοκαταταχθεί, παρά τις όποιες αστοχίες, -κυρίως γιατί το βίωμα της πίστης δεν μεταδίδεται, δεν περιγράφεται-, το βίωνε κανείς σαν Αποκάλυψη. Αρκούσαν τα λόγια του γέροντα και οι εικόνες από το αμύθητο κάλλος από το περιβόλι της Παναγίας για να μεταφερθείς αλλού, για να βιώσεις το άλλο.

Η κατάνυξη του λόγου και του έργου του μοναχού ακύρωνε την ισχυρή κοσμικότητα του Μεγάρου Μουσικής και των μεγαλόσχημων κάθε είδους παρευρισκομένων. Εκείνη τη βραδιά συναντούσες τον Θεό και τους νεκρούς σου. Πραγματικούς και πλασματικούς.

Για την ιστορία, ο άνθρωπος που καθόταν δίπλα μας ήταν ένας πεφωτισμένος αγιογράφος, όπως τελικά μας εκμυστηρεύτηκε.

Το γεγονός

Υπερβατική μαγεία και αγιοκατάνυξη πλημμύρισαν την κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής «Χρήστος Λαμπράκης», την περασμένη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, όπου παρουσία άνω των 2.000 παρευρισκομένων, πολιτικών, διπλωματών, ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικών, μοναχών και πολιτών παρουσιάστηκε η επετειακή έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, που περιλαμβάνει Επιστολές και ποιήματά του, επ’ ευκαιρία των 60 χρόνων από την κοίμησή του.

Η εκδήλωσε άνοιξε υπό τους ήχους της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας που έψαλλε την Ακολουθία του Οσίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ΥΦΥΠΕΞ, κ. Α. Διαματάρης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Α. Μαρτίνος, καθώς και εκπρόσωποι του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου. Για τον Όσιο Ιωσήφ μίλησαν δύο πνευματικά του τέκνα, ο γέροντας Εφραίμ Βατοπεδίου και ο Μητροπολίτης Λεμεσού, κ. Αθανάσιος.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον ασκητικό βίο του Οσίου, τους πνευματικούς του αγώνες, το αυστηρό, μοναχικό τυπικό που ακολουθούσε καθημερινά και τη διδασκαλία του, με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Τζόναθαν Τζάκσον. Στην ταινία εμφανίστηκε μιλώντας για τον καθοδηγητή του και έτερο πνευματοπαίδι του Οσίου Ιωσήφ, ο Παπά-Εφραίμ, ο Κατουνακιώτης.

Το παράδειγμα

Ο μακάριος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959) έζησε σε μία περίοδο κρίσης και λειψανδρίας του Αγιορειτικού μοναχισμού. Επανέφερε με τον εμπειρικό τρόπο ζωής του ξανά την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά περί ησυχασμού στον σύγχρονο αγιορειτικό και εν γένει στον ορθόδοξο μοναχισμό. Ήταν ένας άξιος συνεχιστής της ησυχαστικής και φιλοκαλικής παραδόσεως, που συνέβαλε τα μέγιστα στην πνευματική άνθηση και επάνδρωση του Αγίου Όρους. Υπολογίζεται ότι από την «ρίζα» του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού προέρχονται άμεσα περισσότεροι από χίλιοι μοναχοί και μοναχές, που ανάγουν την πνευματική τους πατρότητα στον μακάριο αυτόν Γέροντα. Ήταν άμοιρος κοσμικής μορφώσεως, κατέστη όμως σοφός στα θεία, επειδή τα έπασχε. Έγινε ο έμπειρος, διακριτικός και απλανής οδηγός στους ατραπούς της πνευματικής ζωής. Παρόλο που ζούσε σε ασκητικά σπήλαια μέσω των επιστολών του καθοδηγούσε εκατοντάδες λαϊκούς χριστιανούς στον κόσμο.

Ας διαβάσουμε τους λόγους του γέροντα, ας ακολουθήσουμε τη διδασκαλία του, ας ασκηθούμε στο παράδειγμά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo