Γεροβασίλη: «Δικτατορία της πλειοψηφίας – Η ΝΔ έχει τους λόγους της για να εξαιρέσει Πολάκη - Τζανακόπουλο»

lawandorder.gr 30-10-2019 09:44
Γεροβασίλη: «Δικτατορία της πλειοψηφίας – Η ΝΔ έχει τους λόγους της για να εξαιρέσει Πολάκη - Τζανακόπουλο»
«Η προανακριτική ξεπέρασε τις αρμοδιότητές της» υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή κριτική στην απόφαση της προανακριτικής επιτροπής με προτροπή του ΚΙΝΑΛ και τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, για την εξαίρεση των Πολάκη-Τζανακόπουλου, πραγματοποίησε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Η πλειοψηφία δεν δημιουργεί νέο νομικό πλαίσιο. Δεν είναι το ίδιο με το 2010. Είναι μια ακροβασία εκ μέρους της ΝΔ. Εκείνη ήταν εξεταστική επιτροπή, όχι προανακριτική. Είναι διαφορετικές οι διαδικασίες και τότε έγινε εθελούσια τελικά αποχώρηση των μελών. Οι διαδικασίες εδώ είναι συγκεκριμένες. Ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι ο πρόεδρος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας αποφασίζει για τα μέλη της προανακριτικής και δεν έχει δικαίωμα η επιτροπή να τα εξαιρέσει.

Το ΚΙΝΑΛ κατά την άποψή μου ήρθε σε συμφωνία με μερίδα της ΝΔ για αυτό το αίτημα. Διότι βλέπουμε όλον αυτόν τον καιρό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ισορροπίες. Χθες η προανακριτική επιτροπή ξεπέρασε τις αρμοδιότητές της. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ορθού κοινοβουλευτισμού και διαδικασιών…», τόνισε αρχικά η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στον Alpha 98,9 και συνέχισε: «Αυτήν την απόφαση τη χαρακτηρίσαμε πραξικοπηματική. Όταν δεν μας βολεύει δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις».

Για το αν μπορεί ένας εισαγγελέας να είναι και μάρτυρας: «Έχει συσταθεί ήδη η επιτροπή. Έρχεται μία απόφαση κατόπιν συστάσεων, εισαγγελείς εξαιρούν εισαγγελέα. Κάποιος που συμμετέχει σε μια επιτροπή που έχει ήδη συγκροτηθεί (…) μπορούσαν ως μάρτυρες να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη διαδικασία και να καταθέσουν και ως μάρτυρες. Στο έγγραφο του 2010, τα δύο αυτά πρόσωπα είχαν ήδη καταθέσει ως μάρτυρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας της εξεταστικής. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο. Η προανακριτική γίνεται ως κίνηση αντιπερισπασμού για να μην συζητάμε το σκάνδαλο, αλλά τον Παπαγγελόπουλο. Ο Παπαγγελόπουλος δεν είναι μέρος του σκανδάλου. Η ΝΔ επιλέγει να εξαιρέσει δύο που δεν της είναι αρεστοί. Έχει λόγους και το κάνει. Ειπώθηκε χθες ότι εξαιτίας των απόψεών τους για το σκάνδαλό ζητούν την εξαίρεσή τους», πρόσθεσε για να καταλήξει:

«Η πλειοψηφία έχει δικαίωμα να αποφασίζει με βάση το νομικό οπλοστάσιο της χώρας. Δεν φτιάχνει καινούριο, για να πάρει τέτοια απόφαση ενώ δεν έχει το δικαίωμα η επιτροπή. Άλλο η δημοκρατία της πλειοψηφίας και άλλο η δικτατορία της πλειοψηφίας. Η ΝΔ έχει καβαλήσει το άρμα της εξουσίας.

Ο Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στις δυο απόψεις και σε αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά για να κερδίσει τις εκλογές. Ο κόσμος για την υπόθεση της Novartis λέει ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, με τεχνάσματα οποιουδήποτε τύπου από τη ΝΔ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo