Αλβανία: Γιατί ανακοινώθηκαν χτες τα ονόματα όσων ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα

Ειρήνη Γεωργίου 24-10-2019 15:41 Τελευταία ενημέρωση: 24-10-2019 16:50
Αλβανία: Γιατί ανακοινώθηκαν χτες τα ονόματα όσων ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα
Ο Βελίου έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα κυκλώματος που σχεδίαζε να εκτελέσει τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία τον Μάρτιο του 2018

Ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, Άρντι Βελίου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες  ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας εξιχνίασαν πυρήνα των Ιρανικών Κρατικών Υπηρεσιών Πληροφόρησης που δραστηριοποιείται στην Αλβανία.

Από το 2014 η Αλβανία έχει υποδεχτεί πάνω από έξι χιλιάδες αντικαθεστωτικούς Ιρανούς Μουτζαχεντίν του Λαού, μέλη της  Ιρανικής Αντιπολίτευσης (Mujahedeen el Khalq-MEK). Η ΜΕΚ θεωρείται από το καθεστώς των Αγιατολάχ επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση, ενώ τα μέλη της διώκονται και ζουν εξόριστα.

Καίτοι σήμερα η ΜΕΚ απολαμβάνει την εύνοια των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης, εντούτοις για χρόνια συμπεριλαμβανόταν στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ιράν (QUDS-Επιχειρησιακή Πτέρυγα της Επαναστατικής Φρουράς) διαθέτει ειδική μονάδα που παρακολουθεί τις δράσεις των Μουτζαχεντίν του Λαού και επιχειρεί εναντίον τους.

Ο Βελίου έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα του κυκλώματος που σχεδίαζε να εκτελέσει τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία τον Μάρτιο του 2018 και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η Αλβανική Αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει τα μέλη, που πέρυσι το Μάρτιο απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα στα Τίρανα την ημέρα της θρησκευτικής εορτής των Μπεκτασήδων, χάρη στα μέτρα ασφάλειας που είχε λάβει η Αλβανική Αστυνομία και τη γρήγορη επεξεργασία και εκτίμηση πληροφοριών που κατέφθασαν στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Στόχος των τρομοκρατών ήταν μέλη της Ιρανικής Αντιπολίτευσης που φιλοξενούνται στην Αλβανία και τα οποία συμμετείχαν στη γιορτή.

 Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας, επικεφαλής της ομάδας της QUDS, που δραστηριοποιείται στη χώρα είναι ο αξιωματικός Payman, που συντονίζει δίκτυο πρακτόρων στη Δυτική Ευρώπη. Μέλος του συγκεκριμένου πυρήνα θεωρείται και ο Erwin Aram, πρώην μέλος της ΜΕΚ – Μουτζαχεντίν του Λαού που έχει αυτομολήσει και συνεργάζεται με τις κρατικές υπηρεσίες του καθεστώτος του Ιράν. Ο συγκεκριμένος ζει στην Αυστρία και για τις ανάγκες συλλογής πληροφοριών και σχεδιασμού χτυπημάτων κατά των Μουτζαχεντίν που φιλοξενούνται στην Αλβανία έχει ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια συχνά στα Τίρανα και το εσωτερικό της χώρας. Μέλος του πυρήνα θεωρείται και ο επικίνδυνος τρομοκράτης διεθνώς, ο Malek Zadeh, ο οποίος έχει σαν έδρα την Τουρκία.

 Πολλά ερωτήματα και ανησυχίες εγείρει στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ το γεγονός, ότι χθες επέλεξε ο Αρχηγός της αλβανικής Αστυνομίας, Βελίου,  σαφώς υπό τις εντολές του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να φέρει στο φως αυτές τις πληροφορίες, μία μόλις εβδομάδα μετά από το βέτο τριών χωρών της Ε.Ε. για έναρξη προενταξιακών διπραγματεύσεων για Αλβανία και Σκόπια, ενώ η αντιπολίτευση έχει ανεβάσει τους τόνους και ασκεί πίεση στην αλβανική κυβέρνηση να παραιτηθεί, αλλά και ελάχιστες ημέρες πριν από τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου από τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας και το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo