13 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Πώς προέκυψε το τρίτο δικαστικό «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης του Παπαντωνίου – Το σκεπτικό της απόφασης


    «Μη εισέτι γνωστούς λογαριασμούς που ήδη διαθέτει», αποδίδουν τα μέλη του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας στον, Γιάννο Παπαντωνίου και για τον λόγο αυτό είπαν για τρίτη φορά «όχι» στο αίτημα του άλλοτε κραταιού υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ για αποφυλάκιση. Με απλά λόγια, οι δικαστές καταλογίζουν στον Γιάννο Παπαντωνίου ότι έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά του, οι οποίοι όμως δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις ανακρτικές έρευνες και ως εκ τούτου αν το αποφυλακίσουν ενδέχεται να τους χρησιμοποιήσει και να διαπράξει νέα αδικήματα.
    Ο Γιάννος Παπαντωνίου συμπληρώνει σήμερα ένα χρόνο παραμονής στη φυλακή κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που προέρχεται από εξοπλιστικά. Μάλιστα για την κατηγορία αυτή είχε προφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο και η σύζυγος του Σταύρουλα Κουράκου, η οποία όμως αποφυλακίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.
    Το κατηγορητήριο σε βάρος του Γ. Παπαντωνίου αναφέρει ότι ο ίδιος διέθετε δίκτυο λογαριασμών και υπολογαριασμών και φέρεται ότι σε αυτούς κατέληξαν 2.800.000 ελβετικά φράγκα. Οι ανακριτές συνδέουν τα χρήματα αυτά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών που είχε χειριστεί ως υπουργός Άμυνας ο κ. Παπαντωνίου και αποτιμούν τη ζημιά σε βάρος του δημοσίου σε 400 εκ. ευρώ.
    Σε αυτό ακριβώς το σημείο φαίνεται πως «πατάει» και το νέο «όχι» του δικαστικού συμβουλίου στο αίτημα του κατηγορούμενου πρώην υπουργού να αποφυλακιστεί. Όπως ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε χθες με δήλωσή του προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι δικαστές έκριναν ότι ο τερματισμός της προφυλάκισης του θα επιτρέψει «τη συνέχιση του (τελεσθέντος) αδικήματος (σ..σ ξεπλύματος μαύρου χρήματος) μέσω μη εισέτι γνωστών λογαριασμών που ήδη διαθέτει».
    Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτηρίζει για «μύθο» τα περί δήθεν ύπαρξης άλλων «μη εισέτι γνωστών λογαριασμών» για να «δικαιολογηθεί», όπως λέει, η συνέχιση της προφυλάκισης του. Παράλληλα, στρέφει τα πυρά του κατά των μελών του δικαστικού συμβουλίου που απέρριψαν τη σχετική αίτησή του κατηγορώντας τα για παραποίηση κατάθεσής του!
    Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «… Η νέα απορριπτική απόφαση κατέφυγε σε ένα ψέμα: παραποίησε ένορκη κατάθεσή μου καταγεγραμμένη στην απολογία μου κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας (σελ. 962). Στην απολογία μου αναφέρονται τα εξής:
    «Ερώτηση: Εκτός από τους λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί στην ανάκριση, διαθέτετε οπουδήποτε στον κόσμο οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν;
    Απάντηση: Εγώ, κατηγορητικά όχι, ούτε η σύζυγός μου».
    Στο κείμενο της απορριπτικής απόφασης (σελ. 38 της εισαγγελικής πρότασης) η ένορκη αυτή κατάθεση παραποιήθηκε ως εξής: «(Δεν) μπορεί να κριθεί πειστική η θέση του (κατηγορουμένου) ότι δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του». Το κατηγορηματικό «όχι» μεταφράστηκε σε «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι»!



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ