Τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα καταδρομέα ταξίαρχου Γ. Παπαμελετίου

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 23-10-2019 12:56 Τελευταία ενημέρωση: 23-10-2019 13:05
  • image-0
  • image-1
Η τελετή οργανώνεται από τον Δήμο Ασπροπύργου

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής ενός σύγχρονου Ήρωα του Ελληνικού Στρατού, του Ταξίαρχου (ΠΖ) Γεωργίου Παπαμελετίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το στρατόπεδο των Ειδικών Δυνάμεων στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Η τελετή οργανώνεται από τον Δήμο Ασπροπύργου και η προτομή θα τοποθετηθεί στην προαναφερθείσα πλατεία που φέρει το όνομα του Ήρωος ακριβώς έξω από το Στρατόπεδο «Ταγματάρχου (ΠΖ) Καίσαρα Σέεμαν», το οποίο φιλοξενεί πλήθος μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων, όπως η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ, η 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2 α ΜΑΛ) η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) κλπ.

Ο Ταξίαρχος Παπαμελετίου, ήταν Διοικητής της Α’ Μοίρας Καταδρομών (Α’ΜΚ), τον Ιούλιο του 1974, οπότε και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο («Αττίλας-1») διατάχθηκε να μεταβεί στην Κύπρο με αεροσκάφη της ΠΑ τύπου «Νοράτλας» της 354 ΜΤΜ, με τα γνωστά αποτελέσματα προς ενίσχυση της αμύνης του νησιού.

Ο Γεώργιος Παπαμελετίου γεννήθηκε το 1931, εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1951 και αποφοίτησε από αυτήν το 1955 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες αλεξιπτωτιστές ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη νέα τότε Σχολή Αλεξιπτωτιστών, η οποία συγκροτήθηκε το 1955.Ως προελέχθη το 1974 με τον βαθμό του Ταγματάρχη ήταν Διοικητής της ιστορικής Α’ Μοίρας Καταδρομών, που έδρευε στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε Χανίων και είχε ως αποστολή της την ενίσχυση των ελληνικών νησιών της Δωδεκανήσου, αν απαιτείτο και όχι να αποσταλεί ως ενίσχυση στην Κύπρο, όπως είχε αποκαλύψει πολύ αργότερα ο Παπαμελετίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Συμμετείχε στην αποστολή «Νίκη», όπου μετέβη νύχτα στην Κύπρο, στην οποία δεν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως οι εκεί υπεύθυνοι της αντιαεροπορικής αμύνης, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν δύο Νοράτλας από φίλια αντιαεροπορικά πυρά που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός («Νίκη-4») και το θάνατο του συνόλου των επιβαινόντων σε αυτό 31 καταδρομέων και του 4μελούς πληρώματος, εκτός από έναν καταδρομέα ο οποίος διεσώθη βαρύτατα τραυματισμένος, και την προσβολή ενός δεύτερου («Νίκη-7») που κατάφερε ωστόσο να προσγειωθεί έχοντας στο εσωτερικό του αεροσκάφους 2 νεκρούς και 11 τραυματίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των 318 ανδρών της Α’ ΜΚ στην επιχείρηση συμμετείχαν και επιπλέον περίπου 30 Καταδρομείς της Γ’ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών) με επικεφαλής τον τότε Υπολοχαγό Νικόλαο Παπά.

Εκεί, στη Λευκωσία, ο Ταγματάρχης Παπαμελετίου κατάφερε, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και μετά από αυτό το χτύπημα, να ανασυγκροτήσει τη Μονάδα του και να αναλάβει τη φύλαξη του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου στη διάρκεια της ομώνυμης σκληρής μάχης με τους Τούρκους (μαζί με ένα λόχο 30 ανδρών της κυπριακής 33 Μοίρας Καταδρομών και άλλους 36 αεροπόρους της κυπριακής 419 ΜΠΑ) πέτυχε να μην πέσει το διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας στα
τουρκικά χέρια.

Αποστρατεύτηκε το 1983 ως Ταξίαρχος από το ΠΑΣΟΚ, προφανώς για να προωθηθούν άλλοι κομματικοί και άκαπνοι και όχι όσοι είχαν πολεμήσει «επί του πεδίου» τους Τούρκους, κάτι που ήταν – δυστυχώς – σύνηθες την εποχή αποχή.

Ο Ταξίαρχος ε.α. Γ.Παπαμελετίου πέθανε στις 21 Μαρτίου 2018 σε ηλικία 87 ετών και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Ασπροπύργου. Στις 25 Ιουλίου 2018μ στη διάρκεια ειδικής τελετής και παρουσίας επισήμων πραγματοποιήθηκε η τελετή μετονομασίας του 6 ου Ειδικού Τμήματος Εθνοφυλακής (6 ο ΕΤΕΘ), που είναι μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων , σε νησί του Αιγαίου. Επίσης ο Δήμος Ασπροπύργου έχει δώσει το όνομά του στην πλατεία μπροστά από το στρατόπεδο «Τχη Κ.Σέεμαν», εκεί όπου σε λίγες ημέρες θα τοποθετηθεί και η προτομή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo