Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Θυελλώδης πρεμιέρα με ...Πολάκη - Φρουζής και Μανιαδάκης, οι πρώτοι μάρτυρες

Newsroom L&O 23-10-2019 12:10
Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Θυελλώδης πρεμιέρα με ...Πολάκη - Φρουζής και Μανιαδάκης, οι πρώτοι μάρτυρες
Ποιους προτείνει ως μάρτυρες για την ώρα η ΝΔ

Με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas, Κωνσταντίνο Φρουζή, γνωστό και ως «Mr Novartis», η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης ανοίγει τον κατάλογο των μαρτυρικών καταθέσεων.

Θυελλώδης έναρξη

Θυελλώδης υπήρξε η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής, με αντεγκλήσεις και φραστικές αντιπαραθέσεις, εντός και εκτός της αιθούσης. Η ένταση ξεκίνησε όταν βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να εξαιρεθούν ως μέλη από τη σύνθεση της επιτροπής οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την αιτιολογία ότι θα κληθούν να καταθέσουν σε αυτήν για δηλώσεις που είχαν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ίδιο επιχείρημα υποστήριξε νομικά και ο κ. Θάνος Πλεύρης.

Ακολούθησε το ...χάος.  Ειδικότερα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης φέρεται να είπε ότι «μόνο σηκωτό θα με πάρετε από εδώ», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να είπαν ότι δεν αποχωρούν, έως ότου εξεταστούν ως μάρτυρες.

Οι επίμαχοι διάλογοι και το… ξέσπασμα Πολάκη

Β. Κεγκέρογλου: Πρέπει να εξαιρεθούν οι Τζανακόπουλος και Πολάκης
Π. Πολάκης: Ειναι παπ@@@ς αυτά
Δ. Μαρκοπουλος: Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες εκφράσεις στην επιτροπή
Π. Πολακης: Θέλετε να μας καταδείξετε ως υπόπτους και όχι μάρτυρες
Δ. Μαρκόπουλος: Εσείς είπατε στον ΑΝΤ1 ότι γνωρίζετε τους μάρτυρες. Δεν θα μας πείτε από πού τους γνωρίζετε;
Κ. Καραγκούνης: Γιατί δεν θέλετε να καταθέσετε, κ. Τζανακόπουλε και κ. Πολάκη; Ο κ. Πολάκης είναι πρόσωπο-κλειδί και μέρος της δικογραφίας. Δεν τους φιμώνουμε, απεναντίας με την ιδιότητα του μάρτυρα θα έχουν δυνατότητα να φωτίσουν την υπόθεση
Γ. Ραγκούσης: Αυτή η πρόταση είναι πραξικόπημα.

Φρούζης και Μανιαδάκης, οι πρώτοι μάρτυρες - Ποιους προτείνει η ΝΔ

Το σίγουρο μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής θα είναι ο πρώτος μάρτυρας και ο Νίκος Μανιαδάκης ο δεύτερος. Πηγή της Ειδικής Επιτροπής αναφέρει στο ΑΠΕ ότι η ΝΔ προτείνει, κατ΄ αρχήν, και με την επισήμανση ότι «ο κατάλογος των μαρτύρων θα πρέπει να εμπλουτιστεί, αν κριθεί αναγκαίο», με τα κάτωθι πρόσωπα, εκ των οποίων όμως η μέχρις στιγμής απόφαση αφορά τα πρώτα δύο ονόματα του καταλόγου τα οποία θα προσέλθουν στην Επιτροπή από την προσεχή Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

 1. Κωνσταντίνος Φρουζής, ο «Μr Novartis» που θα κληθεί ως μάρτυρας την προσεχή Τρίτη, είναι πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της NOVARTIS Hellas. Είναι το στέλεχος εκείνο που αναφέρεται στο έγγραφο του FBI και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, τον έχουν περιγράψει ως το στέλεχος που του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων, ως το στέλεχος που ήταν το ικανότερο για την επιθετική πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η NOVARTIS. Τον έχουν κατονομάσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες "Μάξιμος Σαράφης", "Αικατερίνη Κελέση" ως τον ισχυρό άνδρα της NOVARTIS Hellas, τόσο ισχυρό που το 2012 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μια θέση στην οποία παρέμεινε επί μια τριετία.
 1. Νίκος Μανιαδάκης, ο καθηγητής που θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση, θα καταθέσει μετά τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας "Γιάννης Αναστασίου" που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στο αεροδρόμιο προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη και μετατράπηκε σε κατηγορούμενο για την υπόθεση NOVARTIS. Σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη, που έχει διατελέσει σύμβουλος υπουργών υγείας, έχει ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία αλλά ο ίδιος έχει καταγγείλει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.
 1. Φιλίστορας Δεστεμπασίδης είναι πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της NOVARTIS Hellas που ο Νίκος Μανιαδάκης τον είχε κατονομάσει ως προστατευόμενο μάρτυρα αλλά ο ίδιος το έχει διαψεύσει.
 1. M. Mαραγγέλη ήταν γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή μέχρι το 2015 και έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απομακρύνθηκε από την εταιρεία το 2018 και κατήγγειλε, λόγω των καταθέσεων στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis. O Kωνσταντίνος Φρουζής έχει καταθέσει αγωγή κατά της κ. Μαραγγέλη ότι έχει υποκλέψει προσωπικά δεδομένα και έγγραφα και ότι έχει υπεξαιρέσει χρήματα.
 2. Ν. Μανίας έχει εργαστεί στο υπουργείο Υγείας και Ανάπτυξης παρέχοντας τεχνικές συμβουλές για τη διαμόρφωση των τιμών. Ως μάρτυρας έχει καταθέσει επωνύμως και έχει αποκαλύψει σημαντικές πτυχές για τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων και για την περίπτωση του φαρμάκου Gilenya.
 1. Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος: θα κριθεί με ποιον τρόπο θα πρέπει να εξεταστούν καθώς προστατεύονται από ιδιαίτερο πλαίσιο για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.
 1. Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος: ομοίως.
 2. Γεωργία Τσατάνη, Εισαγγελέας Εφετών που έχει καταγγείλει εκβιασμούς και απειλές επειδή έθεσε στο αρχείο την υπόθεση Βγενόπουλου.
 3. Γ. Τερζάκης, ως πρόεδρος της ΕΤΑΔ έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς προκειμένου να αποζημιώσει η ΕΤΑΔ τον όμιλο Μαντωνακάκη.
 4. Ελένη Ράικου, παραιτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2017, μετά από δημοσίευμα το οποίο υπήρξε στην εφημερίδα «DOCUMENTO», καταγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» με παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Στην επιστολή της ανέφερε ότι έχει εντοπίσει τροφοδότη λογαριασμό 28 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία κατευθύνονταν σε επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Τον Σεπτέμβριο του 2019 όμως, η Ελένη Ράικου κατέθεσε ότι, έχοντας χρεωθεί το 2016 τον φάκελο της δικογραφίας για την υπόθεση «NOVARTIS», δεχόταν πιέσεις να στείλει το φάκελο στη Βουλή, αν και δεν προέκυπταν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.
 5. Μαρία Παπασπύρου, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για την οποία έχει αναφερθεί ότι γνώριζε για τον "Ρασπούτιν" και την επιρροή που ασκούσε στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.
 6. Ιωάννης Αγγελής πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Είχε οριστεί το 2018 αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παραιτήθηκε όμως στις αρχές του 2019, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι από το FBI, στη Βιέννη, με στοιχεία για την υπόθεση NOVARTIS. Ο Ιωάννης Αγγελής έχει χαρακτηρίσει απολύτως ψευδές ότι του προσφέρθηκε στικάκι από τους Αμερικανούς ενώ με αναφορά του στον 'Αρειο Πάγο, έχει καταγγείλει ότι υπήρχε βιασύνη να ασκηθεί ποινική δίωξη για πολιτικά πρόσωπα. Η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον έχει καταγγείλει ότι προσπαθούσε να μπλοκάρει την έρευνά της για τη Novartis.
 7. Τα μέλη κλιμακίου που μετέβησαν στη Βιέννη για τη συνάντηση με στελέχη του FBI
 8. Ελένη Τουλουπάκη η Εισαγγελέας Διαφθοράς που χειρίζεται την έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας NOVARTIS. Σε βάρος της έχει κατατεθεί και εκκρεμεί αίτημα εξαίρεσης από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η Ελένη Τουλουπάκη έχει καταγγείλει ότι ο Ιωάννης Αγγελής πήρε στοιχεία από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση.
 9. Χ. Ντζούρας επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς
 10. Σ. Μανώλης επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς
 11. Παύλος Πολάκης πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Προτάθηκε ως μάρτυρας επειδή έχει δηλώσει ότι ήταν γνωστοί οι προστατευόμενοι μάρτυρες και είχε προαναγγείλει διώξεις πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis.
 12. Δημήτρης Τζανακόπουλος πρώην υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Προτάθηκε ως μάρτυρας για την επίσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου τον Φεβρουάριο του 2018.
 13. Τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ήταν στη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή: Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ε. Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι τυχόν εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει στόχο να προστατεύσει τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, όπως τον Κωνσταντίνο Φρουζή και το Νίκο Μανιαδάκη. «Είμαστε βέβαιοι ότι η ΝΔ δεν θα αποδεχθεί το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, διαφορετικά αυτοκτονεί πολιτικά", σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.»

Το ΚΚΕ επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς κουκούλα και ότι πρέπει να συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης που είναι η εμπορευματοποίηση στο χώρο του φαρμάκου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν στην Ειδική Επιτροπή αιτήματά προκειμένου να διαβιβαστούν όλες οι συναφείς με την υπόθεση δικογραφίες και έγγραφα, και να καταθέσουν συγκεκριμένοι μάρτυρες. Επίσης υποβλήθηκε αίτημα κατ΄αντιπαράσταση εξέτασης του κ. Παπαγγελόπουλου με τους δύο εισαγγελείς που τον κατηγορούν και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo