ΣτΕ: Συνταγματική η αφαίρεση του διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή - Στην Ολομέλεια η τελική κρίση

Newsroom L&O 22-10-2019 18:01
ΣτΕ: Συνταγματική η αφαίρεση του διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή - Στην Ολομέλεια η τελική κρίση
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν πως η μη επιστροφή του διαβατηρίου στον εφοπλιστή δεν αντιβαίνει στις συνταγματικές επιταγές

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), λόγω σπουδαιότητας και προς οριστική κρίση, παραπέμφθηκε από το Δ' Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου το ζήτημα της αφαίρεσης του διαβατηρίου από γνωστό εφοπλιστή μετά από άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε, πάντως, με την απόφαση που εξέδωσε ότι η αφαίρεση του διαβατηρίου από το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι συνταγματική, παρέπεμψε, ωστόσο, την υπόθεση στην Ολομέλεια του ίδιου δικαστηρίου για να λάβει εκείνη την οριστική απόφαση.

Το διαβατήριο αφαιρέθηκε από τον εφοπλιστή και παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου από την αρμόδια διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. και αφού είχε ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ενασχολούμενη με τα ναρκωτικά, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διακίνηση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση και αποθήκευση (κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα).

Μάλιστα, στον εφοπλιστή αλλά και σε συνεργάτες είχε τεθεί με εισαγγελική διάταξη ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Ωστόσο, αυτή διάταξη δεν επικυρώθηκε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και έτσι ο εφοπλιστής ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να του παραδώσει το διαβατήριό του.

Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό και στη συνέχεια εκείνος προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να «παγώσει» αρχικά και να ακυρωθεί στη συνέχεια η άρνηση της ΕΛ.ΑΣ. να του παραδώσει το ταξιδιωτικό του έγγραφο. Η αίτηση αναστολής του εφοπλιστή απορρίφθηκε από το ΣτΕ και σήμερα εκδόθηκε η απόφαση επί της αίτησης ακυρώσεως που κατέθεσε, χωρίς όμως και πάλι αυτή να γίνει δεκτή.

Και αυτό καθώς, κατά πλειοψηφία, τα μέλη του Δ' Τμήματος του ΣτΕ, έκριναν με τη σχετική απόφαση που εξέδωσαν (2013/2019) ότι στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, σύμφωνα με το Π.Δ. 25/2004, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν γίνει άρση τυχόν περιοριστικού όρου για απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα.

Ακόμη, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν πως η μη επιστροφή του διαβατηρίου στον εφοπλιστή δεν αντιβαίνει στις συνταγματικές επιταγές περί ελευθερίας της κίνησης κ.ά. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να μην του επιστρέψει το διαβατήριο έχει νόμιμη αιτιολογία.

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo