Γαλλία: Την Πέμπτη η κοπή του πρώτου ελάσματος για τις φρεγάτες [email protected]

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 22-10-2019 15:06
Γαλλία: Την Πέμπτη  η κοπή του πρώτου ελάσματος για τις φρεγάτες Belh@rra
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από πολιτική πηγή, η γαλλική πλευρά είχε ζητήσει να παρευρίσκονται στη μεθαυριανή τελετή εκπρόσωποι από τα υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών

Πραγματοποιείται μεθαύριο στις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας, η τελετή κοπής του πρώτου χαλύβδινου ελάσματος για την ναυπήγηση της πρώτης, από τις πέντε συνολικώς, υπερσύγχρονες φρεγάτες [email protected] για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (Marine Nationale).

Στην τελετή έχουν προσκληθεί τόσο η Γαλλίδα Υπουργός Αμύνης Φλοράνς Παρλύ, όσο και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο οποίος θα παρευρεθεί, «με έξοδα του Πολεμικού Ναυτικού», όπως μας διευκρινίστηκε αρμοδίως για «προφανείς λόγους» θα προσθέταμε εμείς, αφού οι δύο πλευρές – Ελλάδα και Γαλλία – είναι εν μέσω διαπραγματεύσεων για το θέμα της τελικής χρηματοδοτήσεως των δύο ελληνικών φρεγατών, όποτε αυτό συμφωνηθεί και ξεκινήσει. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κορυφαία ναυτική πηγή υποστήριζε (και είχε δίκιο) ότι «το ΠΝ δεν παραλαμβάνει το πρώτο σκάφος μιας νέας κλάσεως, και δεν παραλαμβάνει επίσης σκάφος που δεν έχει πάνω του αυτά που εμείς (το ΠΝ) θέλουμε». Σοφόν το σαφές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από πολιτική πηγή, η γαλλική πλευρά είχε ζητήσει να παρευρίσκονται στη μεθαυριανή τελετή εκπρόσωποι από τα υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, ώστε και μόνη η εκεί παρουσία τους να «σηματοδοτεί» - κατά τους Γάλλους – «εξελίξεις» στο όλο πρόγραμμα. Κάτι που βεβαίως την παρούσα τουλάχιστον χρονική συγκυρία δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού βρισκόμαστε εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσεως στο μείζον θέμα της χρηματοδοτήσεως της ναυπηγήσεως των δύο ελληνικών φρεγατών.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα κατέθεσε στις αρχές Ιουνίου 2019 «Επιστολή Προθέσεων» (LoI), ώστε με βάση αυτήν η γαλλική πλευρά να ξεκινήσει επισήμως την επεξεργασία για την εξεύρεση μιας λύσεως στο θέμα της χρηματοδοτήσεως του ελληνικού προγράμματος με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προηγουμένως, τον Απρίλιο του 2017, το γαλλικό ΥΠΑΜ ανέθεσε στη Naval Group τη σύμβαση για την κατασκευή πέντε φρεγατών [email protected]/FDI (Frégate de Défense et d’Intervention/FDI), για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Γαλλικού Ναυτικού. Το πρώτο σκάφος της κλάσεως [email protected], του οποίου το πρώτο χαλύβδινο έλασμα θα κοπεί στην ειδική τελετή μεθαύριο, προγραμματίζεται να παραδοθεί το 2023. Το σχέδιο FDI διαθέτει σχεδίαση ανεστραμμένης πλώρης, μήκος 122 μέτρων και εκτοπίσματος 4250 τόνων.

Αναφορικώς με το «ελληνικό πρόγραμμα», η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και τη Naval Group προκειμένου να αγοράσει δυο φρεγάτες FDI ([email protected]) για την ενίσχυση του Στόλου με δυο βασικές μονάδες, που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο. Την παρούσα χρονική στιγμή και την παρούσα οικονομική συγκυρία ο λόγος γίνεται για την απόκτηση 2 φρεγατών και όχι για 2(+2), τέσσερις συνολικώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo