Νέου... τύπου πρόκληση: Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδίδει NAVTEX

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 18-10-2019 19:44
Νέου... τύπου πρόκληση: Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να εκδίδει NAVTEX
Η περίπτωση θέλει πολύ προσοχή και παρακολούθηση από τους αρμοδίους

Συνεχίζει σε άλλο επίπεδο και σε άλλο βαθμό επικινδυνότητος τις προκλήσεις της η Άγκυρα, καθώς σήμερα -μολονότι δεν παρουσίασε καμία έκνομη πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο ολόκληρη τη μέρα- εντούτοις εξέδωσε παράνομη… αντιNAVTEX με την οποία –υποτίθεται ότι- «ενημερώνει» του ναυτιλομένους, ότι η NAVTEX που έχει εκδοθεί από τον γεωγραφικά αρμόδιο σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού για ασκήσεις του Στόλου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζου) είναι… «παράνομος»! 

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο συνάδελφος Μ. Γκασιάμης (news.gr), η Άγκυρα με την παράνομη αντιNAVTEX που εξέδωσε, σημειώνει τα εξής: «Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε NAVTEX με τον αριθμό HA25-553/2019, η οποία πέφτει μέσα σε περιοχή τουρκικής υπηρεσίας NAVTEX. Ο σταθμός της Αττάλειας έχει την εξουσιοδότηση να εκπέμπει μηνύματα NAVTEX στην περιοχή. Ο σταθμός Ηρακλείου δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε περιοχή τουρκικής υπηρεσίας NAVTEX», σημειώνει χαρακτηριστικώς και προκλητικώς η Άγκυρα, μέσω του σταθμού της Αττάλειας. 

Με το νέο, όσο και πρωτοφανή, αυτό τρόπο η Άγκυρα αμφισβητεί την δικαιοδοσία της Ελλάδος να εκδίδει NAVTEX στα διεθνή ύδατα και εντός του FIR Αθηνών, όπως έχει πάγιο και θεσμοθετημένο από το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα εθνικά χωρικά μας ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή, μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, όπου μόνο η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ νομικώς αρμόδια για την έκδοση NAVTEX (για τη θάλασσα) και ΝΟΤΑΜ (για τον αέρα).

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία με το προαναφερθέν μήνυμά της, καθώς και με μια άλλη NAVTEX που ακολούθησε χθες με αριθμό 1180/19 αμφισβητεί ΕΥΘΕΩΣ την ελληνική δικαιοδοσία εκδόσεως NAVTEX (στη συγκεκριμένη περίπτωση την ελληνική «εξαγγελία προς ναυτιλομένους» που εξέδωσε η Αθήνα μέσω του γεωγραφικώς αρμόδιου σταθμού Ηρακλείου, στις 16 Οκτωβρίου και με την οποία δέσμευε την ίδια περιοχή για ναυτική άσκηση στις 24 Οκτωβρίου).

Ασφαλώς η περίπτωση θέλει πολύ προσοχή και παρακολούθηση από τους αρμοδίους, τόσο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης όσο και του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo