Τρίτη κατά σειρά διόρθωση στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για λάθη και παροράματα

Newsroom 17-10-2019 07:11
Τρίτη κατά σειρά διόρθωση στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για λάθη και παροράματα
Δεν πρόκειται απλώς για ορθογραφικά λάθη αλλά για ελλείψεις κυρίως στις παραπομπές σε διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αίσθηση έχει προκαλέσει σε νομικούς η τρίτη κατά σειρά διόρθωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος είχε καταρτιστεί μαζί με τον Ποινικό Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση και ισχύει από την 1η Ιουλίου του 2018.

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τις αλλαγές που επέφερε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που σύστησε η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, γίνεται λόγος για διόρθωση «παροραμάτων και παραδρομών στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που κυρώθηκε με τον ν. 4620/2019». Πρόκειται συνολικά για 37 διορθώσεις στον Κώδικα.

Και μπορεί, όπως επισημαίνουν νομικοί, το ανθρώπινο λάθος να είναι πιθανό αλλά και σύνηθες σε ένα τόσο μεγάλο νομοθετικό έργο, ωστόσο, η συγκεκριμένη διόρθωση παραδρομών που αναφέρεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι η τρίτη κατά σειρά. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη διορθώσεις με δυο διαφορετικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Δεν πρόκειται απλώς για ορθογραφικά λάθη αλλά για ελλείψεις κυρίως στις παραπομπές σε διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η βούληση του νομοθέτη μπορεί σαφώς και να είναι πρόδηλη κάποιες φορές, ωστόσο, η μη σωστή παραπομπή από το ένα άρθρο στο άλλο ή η παραπομπή σε παράγραφο άρθρου που πλέον δεν υπάρχει θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά ερμηνευτικά προβλήματα κατά την εκδίκαση υποθέσεων, εάν φυσικά δεν υπήρχαν οι διορθώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα δυο νομοσχέδια για τον Ποινικό Κώδικα αλλά και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση από την περασμένη Δευτέρα. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 18.10.2019 και ώρα 10:00.

 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo