Παρουσία Παυλόπουλου και Μητσοτάκη η εκδήλωση για τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Newsroom L&O 16-10-2019 15:42
Παρουσία Παυλόπουλου και Μητσοτάκη η εκδήλωση για τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προετοιμάζεται για τον εορταστικό κύκλο εκδηλώσεων και για τις δύο επετείους

Εκδήλωση για την έναρξη του εορταστικού κύκλου εκδηλώσεων για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρέστησαν, επίσης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Σημειώνεται ότι οι επετειακές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

«Την χρονιά, που σε δυόμισι ακριβώς μήνες ανατέλλει, το 2020, συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από δύο γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη των Περσικών Πολέμων, το 480 π.Χ., και επηρέασαν καθοριστικά σε πολλαπλά επίπεδα την μετέπειτα ελληνική και παγκόσμια ιστορία και τον πολιτισμό: τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η χρονιά που ακολουθεί, το 2021, σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821», δήλωσε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στις δυο επετείους, που «εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να σχετίζονται, καθώς τα γεγονότα απέχουν χρονικά μεταξύ τους περισσότερες από δύο χιλιετηρίδες». Ωστόσο, όπως επισήμανε η ίδια, «εάν τα εξετάσει κανείς υπό το πρίσμα των ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων και των ιστορικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα, διαπιστώνει ότι συνδέονται στενά, και μάλιστα κατά τρόπο τόσο συμβολικό, όσο και εξόχως ουσιαστικό».

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προετοιμάζεται και για τις δύο επετείους, ενημέρωσε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στις υπηρεσίες και στους εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΠΟΑ που «διαθέτουν υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο και κατηρτισμένο, ικανό και έμπειρο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξαιρετικών πολιτιστικών γεγονότων, επιστημονικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

«Ενδεικτικά αναφέρω: Το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων εντάσσονται οι Θερμοπύλες, η Σπάρτη -ως γενέθλια γη του Λεωνίδα- και η Σαλαμίνα, οι Κρατικές Ορχήστρες, αλλά και άλλοι Πολιτιστικοί Οργανισμοί, με τους οποίους το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρεί προγραμματικές συμφωνίες, όπως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα αναπτύξουν ειδικά προγράμματα συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου, στο πλαίσιο συνεργασίας που θα τεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Υπουργείο Πολιτισμού», τόνισε η υπ. Πολισμού καταλήγοντας: «Αν και ο χρόνος είναι περιορισμένος, και η έγκαιρη προετοιμασία για την επέτειο δεν υπήρξε, εν τούτοις, βάλαμε έναν στόχο στο Υπουργείο: Να δούμε τους εορτασμούς ως αφορμή για να ωριμάσομε και να υλοποιήσομε -στη συνέχεια- σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, όπου χρειαστεί, ένα τουλάχιστον έργο πολιτισμού σε κάθε μία από τις τρεις εμβληματικές περιοχές, τις Θερμοπύλες, την Σπάρτη, την Σαλαμίνα. Στόχος δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος. Πρόκληση και ευκαιρία».

«Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν οι πρώτοι που καθόρισαν τα σύνορα της Δύσης και της Ανατολής. Εκείνη η νίκη ήταν πραγματικά υπεροχή της δημοκρατίας απέναντι στον απολυταρχισμό. Γιατί οι Έλληνες "Τη Δημοκρατία είχαν αρχηγό" όπως τόσο ποιητικά αναφέρει ο Αισχύλος κάνοντας σαφή τον διαχωρισμό ανάμεσα στους δύο κόσμους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Βαρδινογιάννη, τονίζοντας ότι «από την πλευρά του Ιδρύματός μας, στόχος μας είναι μέσα από επετειακές εκδηλώσεις να κάνουμε την ιστορία αυτών των μαχών και τη σημασία τους κτήμα της νέας γενιάς. Με δράσεις σε σχολεία όλης της χώρας, σκοπεύουμε να δώσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες αφορμές για να αναλύσουν την ιστορία και να εμπνευστούν από τους συμβολισμούς της. Να ενδυναμώσουν την εθνική τους συνείδηση και να δημιουργήσουν με τη δική τους γλώσσα και φαντασία την αυριανή δημοκρατία».

«Εορτασμός σημαίνει θυμάμαι, μελετώ και ερευνώ, και το Εθνικό Θέατρο έχει υποχρέωση να το κάνει αυτό», είπε, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, που συντόνισε την εκδήλωση, δηλώνοντας χαρούμενος και συγκινημένος για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo