Πρέσβης στα Τίρανα σήκωσε το… μεσαίο του δάκτυλο σε διαδηλωτές 

Newsroom 16-10-2019 13:45
Πρέσβης στα Τίρανα σήκωσε το… μεσαίο του δάκτυλο σε διαδηλωτές 
Το βράδυ της Κυριακής ο Borchardt συνοδευόμενος από τη σύζυγό του περνούσε μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Τιράνων, ενώ πολίτες διαμαρτύρονταν για την προφυλάκιση συμπολιτών τους

Σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση του επικεφαλής στα Τίρανα της Αντιπροσωπείας για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Γερμανού Bernd Borchardt, την Κυριακή το βράδυ, να υψώσει το… μεσαίο του δάκτυλο εναντίον δεκάδων διαδηλωτών στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Το βράδυ της Κυριακής ο Borchardt συνοδευόμενος από τη σύζυγό του περνούσε μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Τιράνων, ενώ πολίτες διαμαρτύρονταν για την προφυλάκιση συμπολιτών τους που αντιδρούν και διαδηλώνουν τον τελευταίο καιρό για παράνομες απαλλοτριώσεις σε περιοχή της πόλης. Ο Γερμανός πρέσβης επέλεξε να διασχίσει το πεζοδρόμιο μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος που επαναλάμβανε το σύνθημα «Ράμα φύγε», ενώ όταν εκείνοι τον αναγνώρισαν, άρχισαν να φωνάζουν «Ντροπή σας», σύνθημα που πριν από λίγο καιρό είχαν γράψει στην είσοδο της πολυκατοικίας του. Εκείνος αντέδρασε προτάσσοντάς τους υψωμένο το μεσαίο του δάκτυλο, ενώ η σύζυγός του διαπληκτίστηκε μαζί τους. Όταν το ζεύγος Borchardt απομακρύνθηκε λίγα μέτρα, ο άντρας γύρισε προς το πλήθος και επανέλαβε την επίμαχη κίνηση. 

Η συμπεριφορά του επικεφαλής του ΟΑΣΕ προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στα ΜΜΕ, την αντιπολίτευση, η οποία συγκεντρώνει υπογραφές για την απομάκρυνσή του, σε διπλωμάτες διαπιστευμένους στα Τίρανα, αλλά και Αλβανούς διπλωμάτες, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι σέβονται όλες τις διπλωματικές αποστολές στη χώρα, αλλά ζητούν τον ίδιο σεβασμό και προς τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρεκτός του βουλευτή Ταουλάντ Μπάλα, ο οποίος δήλωσε ότι ο Borchardt εκπροσωπεί έναν πολύ σημαντικό θεσμό και ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το γεγονός μικροπολιτικά. Όσο για τον Γερμανό διπλωμάτη, αρκέστηκε σε μία λακωνική δημόσια απολογία μέσω twitter, όπου ανέφερε ότι ζητάει ειλικρινά συγγνώμη από όσους ενδεχομένως προσέβαλε τις προάλλες, και ότι σέβεται το δικαίωμα των Αλβανών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Ο ρόλος του επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία την τρέχουσα περίοδο είναι καθοριστικός για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, αλλά και όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϋποθέσεις για την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεδομένου ότι χθες η Ε.Ε. αρνήθηκε την έναρξη των σχετικών συζητήσεων τόσο στην Αλβανία, όσο και τα Σκόπια, ο Borchardt θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει αυξημένα καθήκοντα προς αυτήν την κατεύθυνση, και να αναλογιστεί τις κατηγορίες από αντιπολίτευση και ΜΜΕ, ότι μεροληπτεί στις εισηγήσεις του υπέρ του Ράμα, ενώ κάνει τα στραβά μάτια σε πολλούς χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως το σκάνδαλο των μονοκομματικών εκλογών της 30ης Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo