Ουάσινγκτον: Ανησυχία για τα μη ανιχνεύσιμα κινεζικά πλοία που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο

Σύνταξη Law & Order 16-10-2019 11:18
Ουάσινγκτον: Ανησυχία για τα μη ανιχνεύσιμα κινεζικά πλοία που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο
Η COSCO κλείνει το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης AIS στα πλοία της

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τις κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες να μην κλείνουν το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS) προκειμένου να κρύψουν τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

«Στέλνουμε πολλά μηνύματα στις ναυτιλιακές εταιρείες, δεν πρέπει να το κάνετε αυτό, δεν αξίζει», επεσήμανε ένας αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Είναι μια απίστευτα επικίνδυνη και ανεύθυνη συμπεριφορά».

Η Κίνα είναι η τελευταία χώρα που αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο μετά την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο σε μια προσπάθεια να εκμηδενίσει τις εξαγωγές του Ιράν.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον πέντε Κινέζων και δύο κινεζικών θυγατρικών της COSCO Shipping Corp, επισημαίνοντας ότι μετέφεραν ιρανικό αργό πετρέλαιο κατά παράβαση των κυρώσεων αυτών.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έχει επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ότι η COSCO κλείνει το σύστημα AIS στα πλοία της.

Από την πλευρά της η COSCO Shipping Tanker (Dalian) επεσήμανε σε ανακοίνωσή της μέσω μέιλ ότι κανένα από τα δεξαμενόπλοιά της δεν έχουν κλείσει το αυτόματο σύστημα αναγνώρισής τους ούτε έχουν σταματήσει να εκπέμπουν σήματα.

«Η Dalian Tanker θα εξακολουθήσει να συμμορφώνεται στους ισχύοντες κανόνες», τόνισε η εταιρεία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας απαιτεί από τα πλοία να χρησιμοποιούν αυτούς τους πομπούς για λόγους ασφαλείας και διαφάνειας. Τα πληρώματα μπορούν να κλείνουν το σύστημα AIS μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος πειρατείας ή αν συντρέχουν αντίστοιχοι λόγοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo