Δόμνα Μιχαηλίδου: Σχέδιο για φιλοξενία 100 προσφυγόπουλων στο νομό Χανίων

Syntaxi 13-10-2019 09:35
Δόμνα Μιχαηλίδου: Σχέδιο για φιλοξενία 100 προσφυγόπουλων στο νομό Χανίων
Αναζητούνται οι κατάλληλες δομές - Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλιδου

Τη φιλοξενία 100 ανήλικων προσφυγόπουλων στο νομό Χανίων ζήτησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο δημαρχείο της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης, η αντιδήμαρχος Αποκορώνου Αργυρώ Μπενάκη, ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Χαχλάκης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Χανίων και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η κυρία Μιχαηλίδου επισήμανε την ανάγκη αποσυμφόρησης της Μόριας στη Λέσβο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει η Κρήτη να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη.

Όπως μετέδωσε το hania.news, απευθυνόμενη στους παριστάμενους, η υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Σας έχω περάσει κάποια αρχικά στοιχεία. Είμαι στη διάθεσή σας, μαζί με τις υπηρεσίες του υπουργείου, να δούμε πού μπορούμε να σας δώσουμε προηγούμενη εμπειρία και να μοιραστούμε μαζί σας προηγούμενη άλλη θετική εμπειρία, για να δούμε πώς μπαίνουμε μπροστά εδώ στην Κρήτη, δεδομένου ότι πρέπει να αποσυμφορηθεί η Μόρια και δεδομένου ότι υπάρχει στην κυβέρνηση μια αρχή κατανομής των προσφύγων σε όλη την επικράτεια. Και νομίζω ότι η Κρήτη εκεί θα δείξει μια πολύ καλή βούληση, αν ξεκινήσει με ξενώνες παιδιών, ως προς το τι μετά και αν θα της κατανεμηθεί κάτι σε επίπεδο προσφύγων μεταναστών ενηλίκων. Θα ήθελα πολύ να ακούσω πώς το σκέφτεστε. Ο δήμαρχος εδώ (σ.σ. ο κ. Σημανδηράκης) ήταν πολύ θετικός μέχρι τώρα και με πολύ μεγάλη χαρά εξέλαβα τη θετική διάθεση για τη φιλοξενία των παιδιών αυτών και εγώ σαν υφυπουργός σκέφτομαι ότι δεν γίνεται να μην μπορεί να βάλουμε ένα "ταβάνι" 100 παιδιών σε κάθε νομό στην Κρήτη. Εκατό παιδιά σε κάθε νομό είναι 30 παιδιά στον Δήμο, δεν μιλάμε για εξωπραγματικά νούμερα».

«Αυτή τη στιγμή» είπε ακόμη η υφυπουργός, «υπάρχουν 4.800 παιδιά στη χώρα μας, δυστυχώς οι ροές αυξάνονται. Μόνο τον Σεπτέμβριο είχαμε 500 παιδιά, τα οποία ήρθαν. Όταν λέμε παιδιά, μιλάμε για εφήβους, αγόρια, και οι λόγοι είναι απολύτως κατανοητοί. 93% πάνω από 14 χρονών και 94% αγόρια. Αυτό γιατί, αν ήταν μικρά παιδιά, δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μόνα τους και αν ήταν γυναίκες ή κορίτσια, θα ήταν πολύ δυνατόν να πέσουν θύματα κακοποίησης. Από τα 4.800 παιδιά αυτά γύρω στα 1.000 -980- αυτή τη στιγμή είναι στη Μόρια. Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια».

Η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «διάφορες δομές “τρέχουν” για τα παιδιά αυτά. Η πιο σωστή δομή είναι αυτή των ξενώνων. Είναι μικρές δομές, οι οποίες φιλοξενούν μάξιμουμ 40 άτομα. Είναι μικρές ανεξάρτητες δομές, παλιά μικρά νεοκλασικά ή παλιές μικρές μονοκατοικίες με εμβαδόν 100 τ.μ. ο όροφος, που έχουν τέσσερα-πέντε υπνοδωμάτια μέσα και έναν ή δύο κοινόχρηστους χώρους. Οι δομές αυτές υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και φιλοξενούν στο σύνολο 1.200 παιδιά». Όπως επισήμανε, «είναι κρίμα που δεν υπάρχει καμία τέτοια δομή στην Κρήτη. Υπήρχε, μέχρι πρόσφατα, μία στα νότια, που φιλοξενούσε μόνο 26 παιδιά από τα 1.200 και αυτή έκλεισε. Οπότε πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, για να ανοίξουν τέτοιες δομές φιλοξενίας εδώ πέρα».

Παράλληλα, η υφυπουργός διευκρίνισε ότι «οι δομές αυτές έχουν, πλέον, ένα πλήρως σαφές νομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο. Υπάρχει μια πρόσκληση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο “τρέχει” χρήματα σε ένα συγχρηματοδοτούμενο ταμείο από την Κομισιόν. Αυτό παρέχει τη χρηματοδότηση για τις δομές αυτές και μάλιστα, για να σας καθησυχάσω κιόλας, η χρηματοδότηση είναι υψηλή. Είναι μια χρηματοδότηση που καθιστά παραπάνω από εφικτή τη λειτουργία των δομών αυτών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει λίγο νωρίτερα στη διάρκεια της σύσκεψης, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «η πρόταση του υπουργείου έχει να κάνει με έναν αριθμό περίπου 100 ατόμων, με μια κατανομή η οποία θα επιμεριστεί σύμφωνα και με τις δυνατότητες σε κάθε Δήμο και εκεί ο Δήμος Χανίων εξέφρασε την επιθυμία και πρότεινε στην υπουργό, θέλοντας να αποτελέσει ένα μέρος της λύσης τού πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος, να βοηθήσουμε με τις δυνατότητες που έχουμε, τους υπόλοιπους δήμους, όπου μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας μας να μπορέσουμε να καλύψουμε το τεχνικό κομμάτι που απαιτείται για να μπορέσει να τρέξει και να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

«Μένει, πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο, η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κυρία Ζερβουδάκη, να διερευνήσει και να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, για να μπορέσουμε πλέον και σαν Χανιά, αλλά νομίζω και σαν Κρήτη, να υποστήριξουμε αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία βοήθειας των παιδιών αυτών…» προσέθεσε ο κ. Σημανδηράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo